Digitala prov- och bedömningstjänster används för att genomföra färdiga eller egenkonstruerade prov, diagnoser och tester. Den här texten vänder sig främst till dig som är lärare och idag inte använder en sådan tjänst. Du får ta del av vilka möjligheter en prov- och bedömningstjänst kan tillföra i undervisningen för elev, lärare och rektor. Du får även konkreta exempel på olika funktioner.
Många skolor använder idag digitala prov- och bedömningstjänster när eleverna genomför de nationella provens uppsatser i engelska, svenska och svenska som andraspråk i årskurs 9 i grundskolan, i gymnasieskolan och inom komvux på gymnasial nivå. Att använda digitala prov- och bedömningstjänster kan ge dig och dina elever värdefulla erfarenheter i förberedelserna inför att genomföra digitala nationella prov och betygsstödjande bedömningsstöd som succesivt börjar införas år 2024.
I vissa prov- och bedömningstjänster kan skrivytan låsas så att eleverna bara kommer åt det de behöver under provtillfället. Tjänsterna möjliggör att vissa uppgifter kan rättas automatiskt och att elevsvar kan avidentifieras vid bedömning.
En digital provtjänst kan stimulera och utveckla den digitala kompetensen och ger möjlighet att öva på hur du använder till exempel hjälpmedel, verktyg och multimodala texter.
Rektorn kan ta del av aggregerade resultat och statistik på gruppnivå.
När du som lärare skapar egna provuppgifter eller använder någon annans provuppgifter, behöver du säkerställa att provuppgifterna prövar det som är tänkt att de ska pröva. Uppgifterna i ett digitalt prov behöver anpassas till det digitala formatet. Eleverna behöver också få möjlighet att öva på att lösa uppgifter på sin enhet för att bli vana vid det digitala formatet och därmed förebygga att de hindras från att visa sina kunskaper i det aktuella kunskapsområdet.
I den digitala tjänsten lagras information både från eleven och om eleven. Det är viktigt att ta reda på vem som äger den information som finns i tjänsten och vad du som lärare behöver tänka på för att skydda informationen. Du behöver vara uppmärksam på vilken information du ber eleverna att uppge och vad du delar med dig av till andra i tjänsten. Det är därför viktigt att du reflekterar över de etiska principerna som användningen medför samt bestämmelserna för GDPR, hantering av personuppgifter och sekretessbelagd information. Kolla upp på din skola om vilka riktlinjer som gäller.
Utgå från undervisningens syfte och mål samt de olika prov- och bedömningstjänsternas innehåll, form, interaktivitet och funktionalitet. Med det som grund kan du skapa ett underlag som ger stöd till rektorn/huvudmannen att hitta en lämplig digital prov- och bedömningstjänst för din verksamhet. Du kan läsa mer i Skolverkets stödmaterial "Så väljer och värderar du digitala lärresurser".
Mer i stödmaterialet Så väljer och värderar du digitala lärresurser Länk till annan webbplats..
Forskning kring användandet av digitala prov- och bedömningstjänster visar på flera fördelar:
Det finns också risker vid införandet av en prov- och bedömningstjänst som till exempel: