Grannspråk: norska på hemkunskapen – lomper

Syftet med övningen är att eleverna får möta skriven norska i ett praktiskt sammanhang. Att eleverna ska upptäcka att de kan förstå språket på grund av de stora likheterna, samt lära sig några ord som skiljer sig mellan norska och svenska.

Elever i skolmatsal

Ämne

Hem- och konsumentkunskap och svenska, årskurs 3–9.

Förberedelser

Läraren läser igenom receptet, kopierar upp det till eleverna och plockar fram ingredienserna.

Material

Kopior av receptet, ingredienser, stekpannor och spisar.

Konkreta tips

Ordlista

raske – snabba
lompe – tunnbröd
poteter – potatis
hvetemel – vetemjöl
rugmel – rågmjöl
skrelles – skalas
kjevle – kavla
tykkelse – tjocklek
kjøkkenhåndkle – kökshandduk

Arbetsgång

Dela ut receptet till eleverna och låt dem läsa och försöka förstå vad de ska ha i och hur tillagningen ska gå till. Ta hjälp av ordlistan nedan men låt först eleverna gissa betydelsen innan ni går igenom de ord som skiljer sig från svenskan. Rulla gärna in kokt korv i lomperna. Ät och njut!

Raske potetlomper

2 kg poteter (ca. 18-20 stk.)
2 ts salt
4–5 dl hvetemel/2 ½ dl hvetemel og 2 dl siktet rugmel

Potetene kokes med skallet på før de skrelles og moses sammen med 2 ts salt. Bland inn 4–5 dl hvetemel eller hvtemel og rugmel. Jo mindre mel som brukes, jo bedre blir lompene. Del opp i 18–19 like store deler. Trykk ut eller bruk kjevle til de blir runde. Tykkelsen bør være ca. 2–3 mm.

Lompene stekes på begge sider i varm panne uten fett eller olje til de er lyse, men med brune flekker. Legg lompene oppå hverandre og dekk dem med et rent kjøkkenhåndkle

Forskning och fördjupning
Senast uppdaterad 03 oktober 2024.