Digitala resurser – datorer, surfplattor, smartboards och smarta telefoner – är ett vardagligt inslag i den vuxnes liv. Därmed är digital kompetens en demokratisk rättighet för vuxna.
Digital kompetens har betydelse både som stöd för skriftspråksutvecklingen och i elevernas vardags- och arbetsliv. Datorer, mobiltelefoner och surfplattor kan med fördel användas i undervisningen i sfi och svenska som andraspråk, eftersom dessa digitala resurser kan erbjuda text, ljud och bild.
Digitala resurser i sfi- och sva-undervisningen
Digitala verktyg kan användas till att stötta elevernas språkutveckling på olika sätt. Du får bland annat ta del av varför en didaktisk planering är viktig och hur den kan se ut. Det presenteras också olika typer av stöttning med hjälp av digitala resurser, samt olika sätt att tillgängliggöra digitalt material via webben.
Hyüla Basaran, universitetsadjunkt i svenska som andraspråk, talar om varför man ska använda digitala verktyg i undervisningen. Hon presenterar även begreppen multimodalitet, användbarhet, resursperspektiv och vuxenrelevans, och vilken betydelse de har i undervisningen.
Ett samtal om digitala verktyg mellan en sfi-lärare och universitetsadjunkt i svenska som andraspråk om hur elevernas resurser kan tillvaratas i undervisningen. Samtidigt poängteras att digitala resurser i sig inte per automatik genererar lärande, utan att läraren alltid behöver ha en didaktisk planering**.
Fjärrundervisning sker i realtid med hjälp av datorer. I filmen förklaras vad fjärrstöd, till skillnad från distansundervisning, kan innebära för elever, lärare och verksamheten. En sfi-lärare berättar också om vilket stöd hennes elever får med hjälp av modersmålet i sfi-undervisningen.
Surfplattor kan stötta eleverna i skrivprocessen. Du får följa processen från handskrivna texter till digitalt renskrivna texter och språksamtal. En Lärare beskriver hur arbetsmomenten går till och syftet med dem.
Appar anpassade för vuxna elever väcker stort engagemang, enligt sfi-läraren i filmen. De kombinerar flera uttryckssätt och gör det möjligt för eleverna att arbeta parallellt med ordförråd, läs- och skrivinlärning.
En sfi-lärare visar hur han använder sig av en blogg i sin undervisning och berättar om vilka vinster det finns med att ha en blogg, utifrån ett elevperspektiv.