Materialet på den här sidan ger dig som är rektor stöd i att leda och organisera arbetet med Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser. Du kan använda materialet på egen hand eller som ett underlag för kollegialt lärande, till exempel på huvudmannanivå.
Ta del av materialet direkt här på sidan eller ladda ner pdf:en där alla frågeställningar som hör till filmen finns samlade.
Organisera arbetet med garantin - pdf Pdf, 3 MB.
Till din hjälp finns också en överskådlig presentation för visning på storbildsskärm.
Här får du förslag på frågor till de olika delarna i arbetet med garantin (markerade i filmen med gul, rosa, grön och blå färg).
Hur fungerar era rutiner för arbetet med att planera och genomföra de obligatoriska kartläggnings- och bedömningsmaterialen idag? Frågorna nedan kan hjälpa dig som rektor att identifiera skolans nuläge och vad ni eventuellt kan behöva utveckla.
Hur fungerar era rutiner för arbetet med den särskilda bedömningen idag? Frågorna nedan kan hjälpa dig som rektor att identifiera skolans nuläge och vad ni eventuellt kan behöva utveckla.
Hur fungerar era rutiner för att ta tillvara resultaten av de obligatoriska kartläggnings- och bedömningsmaterialen idag? Hur ser ni till att undervisningen utformas utifrån elevernas behov? Frågorna nedan kan hjälpa dig som rektor att identifiera skolans nuläge och vad ni eventuellt kan behöva utveckla.
Hur fungerar era rutiner för arbetet med att följa upp och lämna över de genomförda stödinsatserna idag? Hur fungerar överlämningen mellan förskoleklass och åk 1 respektive mellan åk 3 och åk 4? Frågorna nedan kan hjälpa dig som rektor att identifiera skolans nuläge och vad som eventuellt kan behöva utvecklas.
Har ni identifierat utvecklingsområden på er skola? Här hittar du ett urval av kompetensutveckling som har relevans för arbetet med tidiga stödinsatser.
Kursen ger fördjupade kunskaper om förskoleklassens uppdrag samt om hur man genom undervisningen kan följa och främja alla elevers lärande. Skapa ett konto för att hitta webbkursen.
Kursen ger kunskaper om den tidiga läs-, skriv- och matematikundervisningen. Den ger också inspiration till fortsatt arbete med estetiska uttrycksformer och praktiska arbetssätt. Skapa ett konto för att hitta webbkursen.
Webbkursen Undervisning i förskoleklass på Utbildningsplattformen Länk till annan webbplats.
Modulen lyfter fram undervisningens betydelse för den tidiga läsutvecklingen. Den ger verktyg för att identifiera elevernas påbörjade läsutvecklingsprocess och för att planera och genomföra undervisning som stödjer den vidare.
Modulen Tidig läsundervisning på Lärportalen Länk till annan webbplats.
Modulen lyfter fram undervisningens betydelse för den tidiga skrivutvecklingen. Den ger verktyg för att stimulera och utveckla elevernas skrivförmåga och för att planera och genomföra undervisning som stödjer den vidare.
Modulen Tidig skrivundervisning på Lärportalen Länk till annan webbplats.
Materialet tar vid efter den obligatoriska kartläggningen Hitta språket och ger kunskaper om språk- och kunskapsutvecklande arbete och om hur elever kan använda alla sina språkliga resurser.
Undervisning av flerspråkiga elever i förskoleklass Länk till annan webbplats.
Modulen lyfter fram hur matematikundervisningen kan utformas för att stödja tidig matematikutveckling. Centrala begrepp och metoder inom området taluppfattning behandlas.
Taluppfattning och tals användning (F - åk 3) Länk till annan webbplats.
Modulen lyfter fram hur matematikundervisningen genom problemlösning kan utformas för att stödja tidig matematikutveckling. I modulen behandlas även vad som kännetecknar ett problem och hur man formulerar egna problem.
Problemlösning (F - åk 3) Länk till annan webbplats.
Stöd i arbetet kring garantin för rektor Länk till annan webbplats.