Går det att använda digitala verktyg för att gynna studieron i skolan? Hur använder man dem på rätt sätt för att stärka elevernas förmåga att fokusera? Vilka är fallgroparna och hur gör man för att undvika dem?
Materialet är framtaget för deltagare inom Skolverkets riktade insats för skolans digitalisering och består av en podd och diskussionsfrågor. Målgrupp är lärare, rektorer och huvudmän i alla skolformer som har utvecklingsbehov gällande digitalisering. Arbetet med materialet tar ungefär 1,5 timme. Det krävs inga särskilda förkunskaper för att arbeta med materialet.
Detta material består av ett poddavsnitt med tillhörande reflektionsfrågor. Använd förslagsvis materialet under en arbetsplatsträff, en rektorskonferens eller annat tillfälle när kollegiet träffas.
Ni kan antingen lyssna på podden i förväg inför mötet eller så startar ni med att lyssna tillsammans.
I podden möter du elever, lärare och rektor som berättar om sina tankar och reflektioner kring studiero och digitala verktyg. Medverkande i podden är elever från Södermalmsskolan i Stockholm, Fatima Messili, rektor på Hökarängsskolan i Stockholm och Jonas Felixon, lärare och IKT-strateg på Medborgarskolan i Stockholm.
Arbeta därefter med diskussionsfrågorna enligt modell EPA (enskilt, par, alla):