I arbetsområdet Trafiksignalsystem får eleverna i årskurs 7–9 utforska tekniska lösningar som de möter i vardagen. Uppdraget gör det möjligt att behandla flera av punkterna i det centrala innehållet i ett och samma arbetsområde.
En kommun planerar att installera ett trafiksignalsystem och ett övergångsställe vid en tungt trafikerad gata. Kommunen vill ha en lösning på ett modernt trafiksignalsystem med elektronisk styrning. Man ska kunna ta sig över gatan med stöd av trafiksignalsystemet. Uppdraget består i att hjälpa kommunen med att utforma ett övergångsställe med ett trafiksignalsystem.
Fördjupande texter kring teknikens centrala innehåll
Gatsmart: Korsa gatan, på Utbildningsradions webbplats Länk till annan webbplats.
Tre lärare som undervisar i årskurs 9 har planerat och genomfört ovanstående uppdrag. Målen för arbetsområdet och bedömningen fokuserade på samtliga förmågor i kursplanens syfte. Under planeringen av arbetsområdet tog de fram bedömningsaspekter som sedan bedömningen av elevernas arbeten utgick ifrån.
Nedan kan du se hur lärarna planerade och genomförde arbetsområdet.
Tre lärares planering och genomförande Pdf, 213 kB, öppnas i nytt fönster.
I filmen Lödning och flera andra filmer nedan visar Jan Gunderyd, lärare i grundskolan, på vilken nivå elektronik skulle kunna behandlas i årskurs 9 i samband med uppdraget. Läraren presenterar några elektronikkomponenter, kopplingsscheman och en praktiska övning med att koppla samman olika komponenter. Presentationen är inte genomförd i en klassrumssituation. I klassrummet skulle elevernas erfarenheter och funderingar bidra till utformningen och samtalet på ett annat sätt.
Film: Integrerade kretsar (tid 04:39 min.) Länk till annan webbplats.
Film: Kondensatorn (tid 04:25 min.) Länk till annan webbplats.
Film: Transistorn (tid 03:39 min.) Länk till annan webbplats.
Film: Lysdioden (tid 03:21 min.) Länk till annan webbplats.
Film: Resistorn (tid 12:09 min.) Länk till annan webbplats.
I filmen visar Jan Gunderyd, lärare i grundskolan, på vilken nivå grundläggande skissteknik skulle kunna tillämpas i årskurs 7-9. Presentationen är inte genomförd i en klassrumssituation. I klassrummet skulle elevernas erfarenheter och funderingar bidra till utformningen och samtalet på ett annat sätt.
I filmen samtalar Camilla Bohman, lärare i grundskolan, med Veronica Bjurulf, dåvarande projektledare för Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Samtalet handlar om Camillas erfarenheter och tankar efter att ha genomfört arbetsområdet Trafiksignalsystem med sina elever. I filmen reflekterar hon också över sina svårigheter och möjligheter med att behandla modern teknik i undervisningen.
Här finns exempel på andra uppdrag som rör styrning.