Kommunen ska föra ett register över de berörda ungdomarna, som ingår i insatserna. Individuella åtgärder ska i första hand uppmana ungdomar till att påbörja eller återuppta en utbildning.
Kommunen ska enligt skollagen föra ett register över de ungdomar som omfattas av kommunernas aktivitetsansvar. Registret bidrar till att löpande säkerställa att kommunen identifierat berörda ungdomar, så att de kan erbjudas stöd. Uppgifterna från registret ska rapporteras till SCB.
Telefon 010-479 60 65
Vardagar 8.00–16.00
E-post: uls@scb.se
Skriv undersökningens namn i e-postens ämnesrad
Insamlingen av data är till för att säkerställa och ge förutsättningar för kommunerna att identifiera samtliga ungdomar inom aktivitetsansvaret. Insamlingen ska:
Skolinspektionens granskning (2018) av kommuners arbete med aktivitetsansvaret, visar att motivationshöjande samtal spelar stor roll för att erbjuda ungdomar olika lösningar. Åtgärderna som erbjuds behöver vara individuellt behovsanpassade och syfta till att ungdomar i första hand återgår till eller påbörjar utbildning, eller alternativa åtgärder.
Exempel på åtgärder som erbjuds ungdomar kan vara introduktionsprogram, kommunal vuxenutbildning (gymnasienivå), folkhögskolans allmänna kurser, studiemotiverande kurser på folkhögskola, praktik med mera.
Kommunerna löser det ekonomiska stödet till ungdomar inom KAA, Kommunernas aktivitetsansvar, på olika sätt, exempelvis genom att:
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Slutbetänkande av Samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar, SOU 2018:11.
Uppdrag fullföljd utbildning, SKR, Sveriges Kommuner och Regioner