Frågor och svar

Vad får personalen i en akutskola göra på sin arbetstid?

En akutskola kan bestå av personal som antingen arbetar heltid i akutskolan eller som kombinerar deltidsarbete i akutskolan med deltidsarbete i andra arbetsuppgifter eller annan verksamhet hos huvudmannen.

För att huvudmannen ska kunna få statsbidrag för personalkostnader i akutskolor ska den arbetstid som är avsatt för tjänstgöring i en akutskola huvudsakligen ägnas åt arbetsuppgifter som är kopplade till verksamheten i akutskolan. Förutom att bedriva undervisning för de elever som tas emot i akutskolan omfattar detta allt kringarbete. Det kan till exempel vara

  • att förbereda undervisning
  • att ta fram material
  • att planera för hantering av olika elevsituationer som kan uppstå
  • kontakter med elever, vårdnadshavare och personal på elevens ordinarie skola.

Under perioder då det inte finns några elever i akutskolan får den arbetstid som är avsatt för tjänstgöring i akutskolan ägnas åt andra arbetsuppgifter som har en nära anknytning till akutskolans verksamhet, exempelvis att delta i arbete inom huvudmannens verksamhet som syftar till att öka tryggheten och studieron i skolan. Förutsättningen för detta är att personalen står till förfogande för arbete i akutskolan samma dag som det uppstår behov av resurser där.