Yrkespaket Restaurang- och livsmedel

Nationella yrkespaket med kurser från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasial nivå.

Innehåll i yrkespaketen

Yrkespaketen är sammansatta av ett antal kurser. Läs mer om paketens innehåll, kurser och målen med utbildningen under respektive yrkespaket.

Nationellt yrkespaket med kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för hantverksmässigt arbete inom bageri och konditori.

Paketkod: RLXACN

  • Kurs Hygien, 100 poäng
    Kurskod HYGHYG0
  • Kurs Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
    Kurskod LIVLIV01
  • Kurs Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
    Kurskod MÅTBRC0
  • Kurs Service och bemötande 1, 100 poäng
    Kurskod SEVSEV01
  • Kurs Bageri 1, 100 poäng
    Kurskod BAGBAG01
  • Kurs Choklad och konfektyr, 100 poäng
    Kurskod BAGCHO0
  • Kurs Konditori 1, 100 poäng
    Kurskod BAGKON01
  • Kurs Bageri 2, 200 poäng
    Kurskod BAGBAG02
  • Kurs Bageri 3, 100 poäng
    Kurskod BAGBAG03
  • Kurs Konditori 2, 200 poäng
    Kurskod BAGKON02
  • Kurs Konditori 3, 100 poäng
    Kurskod BAGKON03
  • Kurs Konditori 4, 100 poäng
    Kurskod BAGKON04, eller
    Kurs Bageri 4, 100 poäng
    Kurskod BAGBAG04

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge eleven

  • förmåga att arbeta hantverksmässigt inom bageri och konditori.
  • färdigheter att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder.
  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess.
  • förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse.
  • förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta kunder.
  • kunskaper om måltiden som helhet.
  • kunskaper om försäljning, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
  • kunskaper om exponering och skyltning av varor och tjänster.
  • kunskaper om livsmedel och måltider i olika kulturer.
  • kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling.
  • kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.

Lämpliga kurser att komplettera med

  • Bageri 4 BAGBAG04 100 poäng eller Konditori 4 BAGKON04 100 poäng ger en breddad kompetens.
  • Bageri - specialisering BAGBAG00S 100 poäng eller Konditori-specialisering BAGKON00S 100 poäng ger en fördjupad kompetens inom respektive område.

Specialiseringskurserna kan läsas flera gånger med fördjupat eller breddat innehåll.

Övrigt

Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgången bagare och konditor på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet som bagare och konditor, på arbetsplatsen eller på Yrkeshögskola, är stora.

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser samt ett gymnasie- eller komvuxarbete.

Yrkespaket Bagare och konditor, 1400 poäng Pdf, 253 kB, öppnas i nytt fönster.

Nationellt yrkespaket med kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för arbete med matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet. Den ska ge en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök.

Paketkod: RLXAAN

  • Kurs Hygien, 100 poäng
    Kurskod HYGHYG0
  • Kurs Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
    Kurskod LIVLIV01
  • Kurs Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
    Kurskod MÅTBRC0
  • Kurs Service och bemötande 1, 100 poäng
    Kurskod SEVSEV01
  • Kurs Mat och dryck i kombination, 100 poäng
    Kurskod MACMAT0
  • Kurs Matlagning 1, 100 poäng
    Kurskod MALMAL01
  • Kurs Servering 1, 100 poäng
    Kurskod SERSER01
  • Kurs Matlagning 2, 200 poäng
    Kurskod MALMAL02
  • Kurs Matlagning 3, 200 poäng
    Kurskod MALMAL03
  • Kurs Matlagning 4, 200 poäng
    Kurskod MALMAL04
  • Kurs Specialkoster, 100 poäng
    Kurskod MALSPE0

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge eleven:

  • förmåga att arbeta inom restaurangverksamhet med matlagning.
  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin matlagning.
  • förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse.
  • förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta gäster
  • färdigheter att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder.
  • kunskaper om mat och dryck i kombination.
  • kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse.
  • kunskaper om livsmedel, hygien, näringslära och specialkoster.
  • kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling.
  • kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.

Lämpliga kurser att komplettera med är

  • Matlagning-specialisering MALMAL00S 100 poäng

Kursen kan läsas flera gånger med fördjupat eller breddat innehåll.

Övrigt

Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgången kock på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet som kock, på arbetsplatsen eller på Yrkeshögskola, är stora.

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser samt ett gymnasie- eller komvuxarbete.

Yrkespaket Kock, 1400 poäng Pdf, 143 kB, öppnas i nytt fönster.

Nationellt yrkespaket med kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för arbete med servering inom restaurang- och besöksnäringen.

Paketkod: RLXABN

  • Kurs Hygien, 100 poäng
    Kurskod HYGHYG0
  • Kurs Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng
    Kurskod LIVLIV01
  • Kurs Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng
    Kurskod MÅTBRC0
  • Kurs Service och bemötande 1, 100 poäng
    Kurskod SEVSEV01
  • Kurs Mat och dryck i kombination, 100 poäng
    Kurskod MACMAT0
  • Kurs Matlagning 1, 100 poäng
    Kurskod MALMAL01
  • Kurs Servering 1, 100 poäng
    Kurskod SERSER01
  • Kurs Drycker, 100 poäng
    Kurskod DRYDRY0
  • Kurs Drycker och ansvarsfull alkoholservering, 100 poäng
    Kurskod DRYDRC0
  • Kurs Arrangemang, 100 poäng
    Kurskod SERARR0
  • Kurs Matsalshantverk, 100 poäng
    Kurskod SERMAF0
  • Kurs Servering 2, 200 poäng
    Kurskod SERSER02
  • Kurs Servering - specialisering, 100 poäng
    Kurskod SERSER00S

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge eleven:

  • förmåga att arbeta inom restaurangverksamhet med matsals- och bararbete.
  • färdigheter att arbeta med uppdukning, gästbemötande, försäljning och övrig service i restaurangmatsal enligt både traditionella och moderna metoder.
  • förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta gäster
  • förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse.
  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera sitt arbete
  • kunskaper om måltiden som helhetsupplevelse och dess olika beståndsdelar
  • kunskaper om försäljning, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
  • kunskaper om livsmedel och måltider i olika kulturer.
  • kunskaper om etiska frågor kring måltiden och hållbar utveckling.
  • kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt.

Lämpliga kurser att komplettera med

  • Drycker - specialisering DRYDRY00S, 100 poäng
  • Servering - specialisering SERSER00S, 100 poäng

Kurserna kan läsas flera gånger med olika innehåll.

Övrigt

Utbildningen ger kunskaper som motsvarar yrkesutgången servitris eller servitör på gymnasial nivå. Möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet, på arbetsplatsen eller på Yrkeshögskola är stora.

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser samt ett gymnasie- eller komvuxarbete.

Yrkespaket Servitör, 1400 poäng Pdf, 290 kB, öppnas i nytt fönster.

Nationellt yrkespaket med kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för arbete inom kött och chark.

Paketkod: RLXADN

  • Hygien, 100 poäng,
    Kurskod: HYGHYG0.
  • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng,
    Kurskod: LIVLIV01.
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng,
    Kurskod: MÅTBRC0.
  • Service och bemötande 1, 100 poäng,
    Kurskod: SEVSEV01.
  • Charkuteri 1, 100 poäng,
    Kurskod: CHACHA01.
  • Charkuteri 2, 100 poäng,
    Kurskod: CHACHA02.
  • Charkuteri 3, 200 poäng,
    Kurskod: CHACHA03.
  • Charkuteri 4, 100 poäng,
    Kurskod: CHACHA04.
  • Charkuteri – specialisering, 100–600 (kursen föreslås läsas flera gånger med innehåll anpassat till det aktuella behovet),
    Kurskod: CHACHA00S.

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge eleven:

  • förmåga att arbeta hantverksmässigt inom charkuteri
  • färdigheter att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder
  • kunskaper om livsmedelslagstiftning, hygien och näringslära
  • kunskaper om måltiden som helhet
  • kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling
  • förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse
  • förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta kunder
  • kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt
  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess.

Övrigt

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser samt ett gymnasie- eller komvuxarbete.

Charkuteriarbetare, 1 000–1 500 poäng Pdf, 248 kB, öppnas i nytt fönster.

Nationellt yrkespaket med kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet utformat för arbete med styckning och slakteri.

Paketkod: RLXAEN

  • Hygien, 100 poäng,
    Kurskod: HYGHYG0.
  • Livsmedels- och näringskunskap 1, 100 poäng,
    Kurskod: LIVLIV01.
  • Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100 poäng,
    Kurskod: MÅTBRC0.
  • Service och bemötande 1, 100 poäng,
    Kurskod: SEVSEV01.
  • Styckning 1, 100 poäng,
    Kurskod: STCSTY01.
  • Styckning 2, 100 poäng,
    Kurskod: STCSTY02.
  • Styckning 3, 200 poäng,
    Kurskod: STCSTY03.
  • Styckning 4, 100 poäng,
    Kurskod: STCSTY04.
  • Styckning – specialisering, 100–500 (kursen föreslås läsas flera gånger med innehåll anpassat till det aktuella behovet exempelvis slakt),
    Kurskod: STCSTY00S.

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge eleven:

  • förmåga att arbeta hantverksmässigt med styckning förmåga att arbeta hantverksmässigt inom charkuteri
  • färdigheter att arbeta med traditionella och moderna hantverksmässiga metoder
  • kunskaper om livsmedelslagstiftning, hygien och näringslära
  • kunskaper om måltiden som helhet
  • kunskaper om etiska frågor inom hela livsmedelskedjan, försäljning och hållbar utveckling
  • förmåga att arbeta med ansvar, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomisk förståelse
  • förmåga att kommunicera, samverka med andra och bemöta kunder
  • kunskaper om arbetsmiljö och arbetsorganisation samt förmåga att arbeta säkert och ergonomiskt
  • förmåga att planera, genomföra och utvärdera sin arbetsprocess.

Övrigt

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser samt ett gymnasie- eller komvuxarbete.

Styckare och styckare mot slakt, 1 000–1 400 poäng Pdf, 292 kB, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 11 oktober 2023