Betyg- och studieresultat i gymnasieskolan år 2021

Andelen elever som börjar nationella program och tar examen inom tre år ökar. År 2021 var det 79,6 procent av eleverna som slutförde gymnasieskolan med examen inom tre år. År 2020 var motsvarande andel 78,3 procent. Störst ökning har skett på samhällsvetenskaps­programmet där andelen med examen ökat med 3,2 procentenheter.

Andelen med examen har ökat på samtliga högskoleförberedande program år 2021 och på 8 av 12 yrkesprogram. Störst ökning har skett på samhällsvetenskaps­programmet där andelen elever med examen inom tre år ökat kraftigt, från 78,5 procent år 2020 till 81,7 procent år 2021, en ökning med 3,2 procentenheter. På yrkesprogrammen är det barn- och fritidsprogrammet samt restaurang- och livsmedelsprogrammet som ökat mest, båda med 2,9 procentenheter år 2021 jämfört med år 2020.

På samhällsvetenskapsprogrammet har andelen elever som fått godkänt i den avslutande kursen matematik 2b ökat kraftigt år 2021 jämfört med år 2020. Andelen underkända har minskat från 18,7 procent år 2020 till 14,7 procent år 2021. Minskningen av andelen underkända i matematik 2b är mycket likartad vid en jämförelse av offentliga och enskilda huvudmän. Det finns ingen annan kurs som uppvisar så stora förändringar på samhällsvetenskapsprogrammet.

Eleverna på samhällsvetenskapsprogrammet som gick ut år 2021 gjorde inget nationellt prov i matematik 2b till följd av covid-19-pandemin. Bland eleverna som slutförde samhällsvetenskapsprogrammet år 2020 skrev närmare 80 procent nationellt prov i matematik 2b, där 49 procent blev underkända på det nationella provet.

Ökningen av andelen elever som klarat godkänt i kursen matematik 2b förklarar tillsammans med ökningarna i kursen svenska 3 och gymnasiearbetet varför det skett en mycket kraftig ökning av andelen med examen mellan år 2020 och år 2021 på samhällsvetenskapsprogrammet.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2021

Serie: Beskrivande statistik

Diarienummer : 2021:1325

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt