Betyg och studieresultat i gymnasieskolan år 2023

Andelen elever med betyg i ett fullständigt nationellt program i gymnasieskolan ökade något under 2023. Andelen med examen är i princip oförändrad medan andelen som uppnått studiebevis ökar.

Under år 2023 slutförde 79,7 procent av alla elever på nationella program gymnasieskolan med examen inom tre år, vilket är en lika stor andel som 2022. Under samma period ökade däremot andelen elever som fick studiebevis med 2 500 betygssatta poäng, från 6,4 procent till 6,8 procent.

Att fler elever läst ett fullständigt nationellt program och fått ett studiebevis år 2023 beror på att färre elever har avbrutit sina studier eller bytt program. Det har varit en tydlig trend de senaste tre åren, och är sannolikt en oväntad men positiv effekt av covid-19-pandemin. Eleverna har i högre utsträckning blivit kvar i gymnasieskolan.

Den genomsnittliga betygspoängen har inte förändrats mellan 2023 och 2022. Den genomsnittliga betygspoängen för samtliga elever som slutfört gymnasieskolan med examen eller studiebevis med 2 500 betygsatta poäng var 14,5 poäng 2023, precis som den var 2022.

På högskoleförberedande program var den genomsnittliga betygspoängen 15,0 poäng både 2023 och 2022. På yrkesprogrammen var den genomsnittliga betygspoängen 13,3 poäng både 2023 och 2022.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2023

Serie: Beskrivande statistik

Diarienummer : 2023:1763

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt