Bedömning för hållbart lärande

Hur upplever eleverna bedömning i skolan och hur kan det relateras till hälsa och välbefinnande? Hur kan man utveckla bedömningspraktiker som gynnar kunskapsutvecklingen för eleverna och samtidigt är hälsofrämjande? Vilken roll spelar skolkultur och organisation? Den här kunskapsöversikten lyfter fram aktuell kunskap om dessa frågor.

Hållbarhet handlar om att kunna möta aktuella behov utan att äventyra framtida möjligheter. Ur ett hållbarhetsperspektiv blir en positiv upplevelse av skolgången en hälsoresurs och en viktig resurs för ett livslångt lärande. Det är många aspekter som påverkar möjligheterna till en sådan skolgång. Den här kunskapsöversikten fokuserar på hur arbetet med bedömning kan göras på ett sätt som bidrar till ett hållbart lärande för alla elever.

Kunskapsöversikten riktar sig till alla som berörs av arbetet med bedömning som kan lägga grunden för ett hållbart lärande. Den kunskap som har sammanställts kommer från forskningsresultat, rapporter och översikter som på olika sätt berör bedömningsarbetet och arbetet med lärande, hälsa och välbefinnande samt underlag där dessa aspekter möts.

Syftet med kunskapsöversikten är att inspirera skolans verksamma till diskussion om och fördjupning i hur arbetet med en bedömning som leder till ett hållbart lärande kan utvecklas. Den kan användas för egen reflektion, gemensamma diskussioner och fördjupning, kollegialt arbete eller planeringsarbete.

I den kunskap som lyfts fram i översikten kan man hitta stöd för att reflektera och dra slutsatser i den egna kontexten och utveckla sina arbetsformer. Översikten försöker peka ut några riktningar, verksamma i skolan behöver systematiskt diskutera och pröva olika förhållningssätt.

Diskussionsfrågor till kunskapsöversikten Bedömning för hållbart lärande Pdf, 168 kB.

Skolforskningsinstitutet, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har fått i uppdrag av regeringen att ta fram kunskapssammanställningar inom områdena elevhälsa och stöd. Syftet med uppdraget är att bidra till att förbättra verksammas möjligheter att välja effektiva arbetssätt och insatser, i syfte att elever ska nå utbildningens mål. Denna översikt är en del i det arbetet.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2024

Serie: Forskning för skolan

ISBN : 978-91-7559-615-0

Bilagor:

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

De flesta publikationer finns endast som pdf:er att ladda ner. De som finns att beställa i tryckt format har en länk till den webbutik där du gör din beställning.

Se utbudet av tryckta publikationer:

Kontakt

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel. Mejla registrator@skolverket.se.

Publikationer som beställs i Skolverkets webbutik skickas från vår distributör Ljungbergs tryckeri.

Du behöver ha ett konto för att beställa. Registrera ett nytt konto om du är ny användare.

Normalleveranser skickas som brev eller postpaket. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma.

Beställningar skickas inom fem arbetsdagar från beställningsdatum förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via den mejladress som angavs vid beställningen.

Pris och debitering

  • Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.
  • Kostnad för frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.
  • Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.
  • Vi debiterar inte någon fakturerings- eller expeditionsavgift.
  • För försändelser till utlandet tillämpas de regler om moms som gäller för det aktuella landet.
  • Vi reserverar oss för prisändringar.