Skolelevers TV-tittande och massmedievanor

Här redovisas TV-tittandet och massmedievanor hos elever från årskurs 5 och 8.

I denna publikation redovisas den kartläggning som har genomförts om elevers TV-tittande och massmedievanor. Elever från årskurs 5 och 8 har besvarat frågor om fritidssysselsättning, innehav och användande av video och datorer, läxläsning samt om deras massmedieanvändning. Resultaten säger att TV-tittandet hos barn och ungdomar är omfattande. De tittar ungefär tre timmar om dagen. De som hade tillgång till satellit-TV, 75%, tittade en timma mer än de övriga. 57% svarade att du utövade en fritidsaktivitet. Kanal 1 är de ungas favoritkanal. Favoritprogrammet framför andra var "Fresh Prince in Bel Air" (femman). De tillfrågade vill se sitt TV-tittande som mindre omfattande än vad det faktiskt var. En övervägande majoritet hade två eller flera TV-apparater hemma. Innehavet av video var nästan helt täckande. Över hälften av eleverna uppgav att de hade en dator hemma. 58% uppgav att de hade TV, radio eller annat medium igång samtidigt som de gjorde läxorna. De flesta uppgav att man på lektionstid nästan aldrig pratade om datorernas roll i samhället. Vetskap om vad som händer i världen fick mer än hälften av eleverna genom TV. Ungefär hälften av eleverna överdriver antalet mord i samhället samtidigt som antalet trafikoffer underskattas. Sökord; tv-tittande, videotittande, massmedievanor, massmedieanvändning, favoritprogram, favorittidningar, datoranvändning

Publikationen har utgått

Utgiven år : 1995

Serie: Övrigt material

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt