Miro rakkar romani - Lärobok i svensk romani

Vårt språk växer - Lärobok i svensk romani, modersmål för resande i Sverige är avsedd för de barn, ungdomar och vuxna som vill fördjupa sina kunskaper i svensk romani.

Vårt språk växer - Lärobok i svensk romani, modersmål för resande i Sverige är avsedd för de barn, ungdomar och vuxna som vill fördjupa sina kunskaper i svensk romani. Skolmyndigheterna har ett särskilt uppdrag att stödja undervisningen i modersmål för de nationella minoriteterna. Eftersom det råder total brist på material på svensk romani, ville vi gärna hjälpa till att utveckla ett sådant läromedel. Ett nödvändigt led i detta utvecklingsarbete var att komma fram till ett enhetligt sätt när det gäller stavningen (ortografi). Här har vi haft hjälp av forskare och romanitalande med inblick i hur olika varieteter av romani chib stavas i Sverige och andra länder. Från Myndigheten för skolutveckling vill vi understryka, att denna lösning ska ses som ett första försök till en enhetlig ortografi för svensk romani och att vi är öppna för konstruktiva förslag för vidareutveckling av denna. Under arbetets gång har materialet vuxit i omfattning och boken innehåller nu ett basordförråd för olika sammanhang. Vi har lagt ner stor omsorg på att komplettera texterna med bilder som speglar resanderomskt levnadsätt nu och tidigare och vi hoppas att dessa bilder ska locka till många samtal. För att underlätta för dem som vill utöka sitt ordförråd mer systematiskt, har vi kompletterat ordlistan med fler ord inom samma "område". På så sätt kan t.ex. den som läst om svarta långbyxor även hitta orden för andra färger och andra klädesplagg. I ordlistorna kan läsaren söka efter orden både från romani och från svenska och till orden finns uppgift om ordklass. Vi har även gjort enkla listningar på böjningar av personliga pronomen, verb och adjektiv. De ord och uttryck som presenteras här är således inte de enda möjliga, men de är "äkta" i den bemärkelsen, att de faktiskt används eller har använts av tidigare generationer inom en resandesläkt. Ett språk utvecklas om det finns människor som använder det i kommunikation med andra. Vi hoppas att den här boken ska inspirera till samtal om svensk romani och jämförelser mellan den här varianten och andra som används inom andra familjer och grupper.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2007

Serie: Övrigt material

Språk: Romani chib

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt