Handikapp i skolan - Det offentliga skolväsendets möte med funktionshinder från folkskolan till nutid

Skriften är en orientering om den samhälleliga utbildningsinstitutionens historiska beredskap att möta alla barn och ungdomar, och ska tydliggöra i vilken mån alla barn och ungdomar verkligen har omfattats av skolans uppdrag.

Det första kapitlet i rapporten är en genomgång av utbildningssystemets hantering av olika barn och ungdomar från folkskolans tillkomst i Sverige. Vilka gavs en självklar plats i det breda huvudspåret och på vilka grunder fick andra inte plats där? Genomgången visar att sortering av elever ständigt förekommit men att motiven varierat och att metoderna skiftat i olika tider, beroende på aktuell kunskap och synsätt. Historien kan användas för att ge oss perspektiv på hur systemet uppfattas idag och vilka frågor som har passerat över tid. Kapitlet är rikt på referenser till politiska beslut och utredningar. Kapitel två bygger på en inventering av Skolverkets kunskaper och syn på elever med funktionshinder och det vidare begreppet elever i behov av särskilt stöd. Skolverkets rapportering sedan tillkomsten 1991 och till dess delning har följts och granskats ur ett funktionshinderperspektiv.

Ladda ner som PDF

Utgiven år : 2005

Serie: Rapporter

Ämnesord:

Länk till denna sida:

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

De läroplaner och kommentarmaterial som går att köpa beställs via Norstedts Juridik. Endast de publikationer som listas på deras landningssidan finns att köpa som tryckta exemplar. De flesta kommentarmaterial finns endast i digitalt format.

Beställ styrdokument via Norstedts Juridik Länk till annan webbplats.


Kontakt

För frågor om innehållet i olika publikationer, vänd dig till Skolverkets upplysningstjänst. Länk till annan webbplats.

Vill du veta när det kommer en ny publikation? Prenumerera på Skolverkets nyhetsbrev.

Hittar du inte det du söker?

Vi gallrar med jämna mellanrum våra publikationer för att säkerställa att innehållet är aktuellt. Om du behöver ta del av bortplockat material kan du kontakta vår registrator, ange då publikationens titel.
e-post: registrator@skolverket.se


För närvarande är det endast möjligt att beställa publikationer från serierna styrdokument och kommentarmaterial. Övriga publikationer tillhandahålls inte längre i tryckt format. I princip alla våra publikationer kan laddas ner digitalt.

Läroplaner och kursplaner finns tillgängliga för beställning via Nordstedts Juridik. Länk till annan webbplats.

Köp- och leveransvillkor

Leveranser och fakturor för beställningar av läroplaner och kursplaner kommer från Norstedts Juridik.

Normalleveranser skickas som brev. Porto/frakt debiteras med den faktiska kostnaden. Vi kan leverera enligt andra önskemål på din begäran, extra kostnader kan då tillkomma. Kontakta vår publikationsservice för pris.

Beställningar skickas från vår distributör inom fem arbetsdagar från beställningsdatum, förutsatt att de beställda artiklarna finns i lager.

Betalning sker mot faktura inom 30 dagar från fakturadatum.

Vi debiterar inte någon separat fakturerings- eller expeditionsavgift.

Porto/frakt tillkommer alltid, även på gratismaterial.

Priser är angivna exklusive moms om inte annat anges.

Vi reserverar oss för prisändringar och för att material kan ha tagit slut efter beställningstillfället. Vid beställning som överstiger lagersaldot ger vi besked angående det via mejladressen som angavs vid beställningen.

Rabatter

Vid beställning av många exemplar av samma titel till samma leveransadress lämnas mängdrabatt på priset:

10 - 49 ex 5 % rabatt

50 eller fler ex 10 % rabatt