Här kan du ta del av Skolverkets rekommendationer gällande garantin för tidiga stödinsatser. Rekommendationerna är ett stöd för huvudman, rektor, lärare, elevhälsan och övrig skolpersonal.
Rekommendationer tar sin utgångspunkt i vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Syftet med rekommendationerna är att stödja huvudmän, förskolor, skolor och andra verksamheter i utvecklingsarbetet och på så sätt stärka likvärdigheten inom ett utvalt område.
Rekommendationerna gällande garantin för tidiga stödinsatser riktar sig till huvudmannen, rektorn, lärarna, den samlade elevhälsan och den övriga skolpersonalen. Förskollärarna som undervisar i förskoleklassen ingår i målgruppen lärarna. I den samlade elevhälsan ingår personalen med specialpedagogisk kompetens, kuratorerna, skolsköterskorna, psykologerna och skolläkarna. Personalen med specialpedagogisk kompetens har en uttalad roll i arbetet med att bedöma, planera och följa upp elevernas kunskapsutveckling samt att medverka i att utforma undervisningen och stödinsatserna. Den övriga skolpersonalen som är berörda av garantin för tidiga stödinsatser kan exempelvis vara personalen i fritidshem, elevassistenterna och skolbibliotekarierna.
I rekommendationerna benämns skollagens garanti för tidiga stödinsatser i förskoleklassen och lågstadiet ibland enbart som ”garantin”.
Det nationella kartläggningsmaterialet i förskoleklass, bedömningsstöden i årskurs 1 och nationella proven i årskurs 3, respektive årskurs 4 är obligatoriska att använda. De benämns som de obligatoriska materialen i rekommendationerna.
Det är angeläget att tidigt uppmärksamma de elever som behöver stöd i sitt lärande i svenska, svenska som andraspråk och matematik och att ge dem stöd utifrån deras behov.
Skolverket rekommenderar
En organisatorisk beredskap för att möta elevernas olikheter gör det möjligt för huvudmannen att i ett tidigt skede stödja skolorna i arbetet med garantin. Arbetet med garantin genomförs tillsammans med alla berörda i hela organisationen.
Skolverket rekommenderar
Det är nödvändigt att planera och organisera så att garantin kan genomföras med kvalitet och utifrån anvisningarna i de obligatoriska materialen.
Skolverket rekommenderar
Genom att använda ett strukturerat arbetssätt för kollegialt lärande kan huvudmannen rikta fokus mot utvecklingen av undervisningen, lärmiljön och stödinsatserna på organisationens skolor. Det är lämpligt att arbetet utgår från analyser som kopplar till garantin, till aktuell forskning och till beprövad erfarenhet som har betydelse för tidiga stödinsatser.
Skolverket rekommenderar
Det är lämpligt att arbetet med garantin utgör en grundläggande del i det systematiska kvalitetsarbetet. Det kan innebära att skolchefen tillsammans med rektorerna analyserar sambanden mellan skolornas resultat och kvaliteten i undervisningen samt stödinsatserna på aggregerad nivå. Det kan också innebära att skolchefen och rektorerna agerar så att förebyggande, främjande och kompensatoriska insatser kan genomföras efter analysens resultat och sedan följer upp hur insatserna fungerar. Det är angeläget att arbetet är ständigt pågående efter en cyklisk modell.
Skolverket rekommenderar
När en elev behöver extra anpassningar och särskilt stöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik är det angeläget att insatsernas form och innehåll ger eleven möjlighet att utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.
Skolverket rekommenderar
En organisatorisk beredskap för att möta elevernas olikheter gör det möjligt för skolan att tidigt sätta in adekvat stöd. Arbetet med garantin genomförs tillsammans med alla berörda i hela organisationen.
Skolverket rekommenderar
Det är nödvändigt att planera och organisera så att garantin kan genomföras med kvalitet och utifrån anvisningarna i de obligatoriska materialen.
Skolverket rekommenderar
Genom att använda ett strukturerat arbetssätt för kollegialt lärande kan rektorn rikta fokus mot hur skolan utvecklar undervisningen, lärmiljön och stödinsatserna. Det är lämpligt att arbetet utgår från analyser som kopplar till garantin, till aktuell forskning och till beprövad erfarenhet som har betydelse för tidiga stödinsatser.
Skolverket rekommenderar
Det är lämpligt att arbetet med garantin utgör en grundläggande del i det systematiska kvalitetsarbetet. Det innebär att rektorn, lärarna och den samlade elevhälsan tillsammans analyserar sambanden mellan skolans resultat och kvaliteten i undervisningen och stödinsatserna. Det innebär också att rektorn, lärarna och den samlade elevhälsan utformar förebyggande och främjande insatser efter elevernas behov och följer upp att undervisningen och stödinsatserna fungerar. Det är angeläget att arbetet är ständigt pågående efter en cyklisk modell.
Skolverket rekommenderar
När en elev behöver extra anpassningar och särskilt stöd i svenska, svenska som andraspråk och matematik är det angeläget att insatsernas form och innehåll ger eleven möjlighet att utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Extra anpassningar och särskilt stöd kan se olika ut för olika elever, och insatserna kan behöva ändras så att de säkert stödjer elevens lärande.
Skolverket rekommenderar
En organisatorisk beredskap för att möta elevernas olikheter gör det möjligt för skolan att tidigt sätta in adekvat stöd. Arbetet med garantin genomförs tillsammans med alla berörda i skolan.
Skolverket rekommenderar
Det är nödvändigt att planera och organisera så att garantin kan genomföras med kvalitet och utifrån anvisningarna i de obligatoriska materialen.
Skolverket rekommenderar
Genom att använda ett strukturerat arbetssätt för kollegialt lärande kan ett gemensamt fokus riktas mot skolans utveckling av undervisningen, lärmiljön och stödinsatserna. Det är lämpligt att arbetet utgår från analyser som kopplar till garantin, till aktuell forskning och till beprövad erfarenhet som har betydelse för tidiga stödinsatser.
Skolverket rekommenderar
Det är lämpligt att arbetet med garantin utgör en grundläggande del i det systematiska kvalitetsarbetet. Det innebär att lärarna och den samlade elevhälsan analyserar sambanden mellan elevernas resultat och kvaliteten i undervisningen och stödinsatserna. Det innebär också att de utformar förebyggande och främjande insatser efter elevernas behov och följer upp att undervisningen och stödinsatserna fungerar. Det är angeläget att arbetet är ständigt pågående efter en cyklisk modell.
Skolverket rekommenderar
Skollagen innehåller en garanti för att elever i förskoleklassen och lågstadiet som har behov av stöd tidigt ska få de stödinsatser som behövs. Syftet är att eleverna ska uppfylla bedömningskriterierna i ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1 och 3 i grundskolan och sameskolan samt i årskurs 1 och 4 i specialskolan.
Elevernas språkliga medvetenhet och matematiska tänkande ska kartläggas redan i förskoleklass. Det ska ske med stöd av ett nationellt kartläggningsmaterial.
I årskurs 1 ska läraren bedöma elevernas kunskaper i ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik med hjälp av nationella bedömningsstöd. Nationella prov ska användas i ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 3 i grundskolan och sameskolan samt i årskurs 4 i specialskolan. Ett viktigt syfte med de nationella proven är att stödja lärarens kunskapsbedömning av enskilda elever.
Huvudmannen ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna för utbildningen. Huvudmannen ska utse en skolchef som ska biträda huvudmannen med att tillse att de föreskrifter som gäller för utbildningen följs i huvudmannens verksamhet. Huvudmannen kan utse en skolchef för hela verksamheten eller flera skolchefer för delar av verksamheten.
Källor: 2–3 kap. skollagen (2010:800), 8–12 kap. skolförordningen (2011:185), Skolverkets föreskrifter SKOLFS 2016:66, SKOLFS 2017:5 och SKOLFS 2019:16 samt prop. 2017/18:195.