Dialogduken hjälper dig och dina kollegor i arbetet med att tidigt fånga och kontinuerligt följa elevernas kunskapsutveckling i förskoleklassen och lågstadiet. Den kan också bidra till att ni utvecklar en samsyn om vad tidiga stödinsatser kan innebära. Dialogduken vänder sig till dig som är förskollärare i förskoleklass, lärare i förskoleklass och lågstadiet, speciallärare och specialpedagog.
Här hittar du dialogduken och tillhörande anteckningsstöd. Spara gärna ner dialogduken och anteckningsstödet på din dator när du arbetar med materialet.
Dialogduk om att följa och främja elevers kunskapsutveckling i F - åk 3 Pdf, 1 MB. (Pdf, 1 MB)
Anteckningsstöd till dialogduken - att skriva ut Pdf, 142 kB. (Pdf, 142 kB)
Anteckningsstödet nedan är en skrivbar pdf. Det innebär att filen bara öppnas i Acrobat Reader och inte direkt här i webbläsaren. Gör därför så här:
Anteckningsstöd till dialogduken - att arbeta med i datorn Pdf, 903 kB. (Pdf, 903 kB)
Börja gärna med att se filmen Garantin för tidiga stödinsatser i förskoleklass och lågstadiet. Här får du en orientering i vilka moment som ingår i Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser och vad garantin innebär.
Arbeta sedan med dialogduken Pdf, 1 MB. (Pdf, 1 MB) på det sätt som passar er bäst:
1. Genomför hela dialogduken under exempelvis en studiedag.
2. Genomför dialogduken vid två eller tre olika tillfällen och arbeta med några delar per gång, till exempel så här:
3. Genomför en del per träff, totalt åtta träffar. Förläng då gärna den angivna tiden för varje samtal.
Rektor har ett viktigt uppdrag att skapa de organisatoriska förutsättningarna för arbetet med dialogduken. Det också angeläget att rektor efter genomförandet ställer frågor om vad deltagarna kommit fram till under samtalen och att arbetet följs upp.
Gruppstorleken har betydelse för dynamiken och allas möjlighet till delaktighet. Fyra till sex deltagare kan vara en bra gruppstorlek. Om ni väljer att dela upp arbete med dialogduken till flera tillfällen är det viktigt att gruppen i möjligaste mån är densamma under alla tillfällena.
För att säkerställa att alla deltagare kommer till tals och att samtalen behandlar det tänkta innehållet, är det bra om rektor utser en samtalsledare till varje grupp. Samtalsledarens roll är också att säkerställa att strukturen i dialogduken följs, exempelvis att varje nytt samtal inleds med en enskild reflektion.