Med hjälp av dokumentation ska du och dina kollegor följa barnens utveckling och lärande men också analysera och utvärdera utbildningens kvalitet. Här hittar du förslag på hur du kan dokumentera med ett tydligt syfte och med olika metoder.
Alla förskolor ska dokumentera sin verksamhet, det vill säga sin utbildning. Med hjälp av dokumentationen ska du och dina kollegor följa barnens utveckling och lärande men också utvärdera och analysera utbildningens kvalitet i förhållande till läroplanen. Genom att dokumentera kan du och dina kollegor bland annat
Det finns mycket som kan dokumenteras i förskolan, men för att dokumentationen ska vara relevant och ändamålsenlig behöver den ha ett tydligt syfte som utgår från läroplanen. Fundera över vilka aktiviteter du behöver dokumentera och om dokumentationen kan ge dig svar på det du vill undersöka. Det hjälper dig att göra avgränsningar.
Här är några exempel på hur dokumentationen kan stödja er:
Dokumentation kan ske både på gruppnivå och individnivå. Vilken typ av dokumentation som behövs beror på vad du vill ta reda på.
Gruppdokumentation kan användas för att du och dina kollegor ska få syn på de förutsättningar ni ger för barnens utveckling och lärande. Den kan till exempel visa hur miljöerna används av barnen, hur talutrymmet fördelas i barngruppen eller vilka metoder arbetslaget använder för att stimulera barnens språkutveckling.
För att kunna följa varje barns utveckling och lärande behöver det finnas dokumentation för alla barn i förskolan. Gruppdokumentationen kan då vara en utgångspunkt, men dokumentationen behöver analyseras utifrån vilka möjligheter det enskilda barnet får för att kunna utvecklas och lära. När dokumentationen sker kontinuerligt och systematiskt är det möjligt att följa och analysera hur utbildningen stimulerar och utmanar barnen i deras utveckling och lärande. Det är först när ni synliggör varje barns möjligheter till utveckling som det går att utvärdera hur förskolan arbetar mot målen i läroplanen.
Att dokumentera vid flera olika tillfällen hjälper er att till exempel få syn på
För att bedriva ett framgångsrikt förbättringsarbete på er förskola är det viktigt att du och dina kollegor har en gemensam bild av ert nuläge i relation till förskolans uppdrag. Att beskriva nuläget är ett steg i att kunna bedöma kvaliteten på er förskolas utbildning. För att kunna skapa en nulägesbeskrivning behöver ni samla in dokumentation om olika typer av resultat i utbildningen.
Dokumentationen kan bestå av material som till exempel visar
För att dokumentationen ska kunna bli en del av det systematiska kvalitetsarbetet behöver den analyseras. När du och dina kollegor analyserar dokumentationen tillsammans kan ni tillföra olika perspektiv och erfarenheter som kan hjälpa er att skapa en bredare bild av hur er utbildning bidrar till barnens utveckling och lärande.
Utgångspunkten för analysarbetet är förskolans uppdrag och de nationella målen. Analysen består av tre olika faser: jämföra, tolka och förklara samt problematisera och kritiskt granska. Analysen ska utgå från det ni kan se i er dokumentation.
Här är ett exempel på en analys som utgår från att du och dina kollegor vill ta reda på mer om hur ni arbetar med att stödja barnen vid påklädning i hallen.
Att dokumentera och att analysera dokumentationen är bara några delar av det systematiska kvalitetsarbetet.
Dokumentation kan ske och se ut på många olika sätt. Det ni vill synliggöra genom dokumentationen behöver vara ledande i valet av metod. Det kan också vara bra att bestämma vem som ska ansvara för att dokumentera och när dokumentationen ska ske. Ibland kan ni behöva använda flera olika metoder, till exempel om fokus är på gruppdokumentation eller om dokumentationen syftar till att följa varje barns utveckling och lärande.
Metoder för att dokumentera kan vara att
I förskolan ska barnen få vara delaktiga i dokumentationen och utveckla sin förmåga att dokumentera. Du kan arbeta för att göra barnen delaktiga i dokumentationen på många olika sätt. Här är några exempel:
När du dokumenterar behöver du värna om barnens kroppsliga och personliga integritet. Du och dina kollegor behöver därför reflektera över hur barnens integritet kan respekteras i dokumentationen. Det kan till exempel handla om att undvika att ta en viss typ av bilder eller att ni samtalar om hur ni kan veta om ett barn vill bli fotograferat eller inte. Att ha ett tydligt syfte med vad du och dina kollegor ska dokumentera och att låta barnen bli delaktiga i dokumentationen är andra faktorer som är viktiga för att kunna värna barns integritet.
Verksamheten i förskolan ska utgå från barns perspektiv och barnen ska ha inflytande och uppleva att de blir lyssnade på. Få invänder nog, men hur gör man? I fem olika studier berättar forskare hur personalen på olika sätt kan låta barnen bli delaktiga i förskolans arbete med dokumentation och utvärdering.
Barns inflytande i utvärdering och dokumentation i förskolan
I det här samtalet får du höra tre personer som arbetar i förskolan berätta om hur de ser på dokumentation i förskolan och ge exempel på hur de arbetar med att dokumentera.
Medverkande: Elin Borg Olofsson, Helén Engdahl och Marie Norén. Samtalet leds av Karin Hahn, undervisningsråd på Skolverket.