Att byta erfarenheter och lära tillsammans i arbetslaget kan vara en grund för att utveckla och skapa en likvärdig utbildning för eleverna. Här får du träffa en rektor och några samtalsledare som berättar om sina erfarenheter och tankar kring ett lärande kollegium.
Materialet består av en film, diskussionsfrågor och en aktivitet. Målgrupp är lärare och rektorer. Arbetet med materialet tar ungefär 2–3 timmar uppdelat på två skilda tillfällen. Det krävs inga särskilda förkunskaper för att arbeta med materialet.
Materialet är framtaget för deltagare inom Skolverkets riktade insats för skolans digitalisering.
Detta material består av en film, diskussionsfrågor och en aktivitet som sedan följs upp med ytterligare diskussionsfrågor. Ni behöver planera in två tillfällen för kollegialt lärande. Vi det första beräknas tidsåtgången till cirka 60–90 minuter. Vid tillfälle två, som bör ske efter ungefär två till tre veckor, beräknas tidsåtgången till cirka 60 minuter. Använd förslagsvis materialet under en arbetsplatsträff, en rektorskonferens eller annat tillfälle när kollegiet träffas. Utse någon som leder samtalet och någon som dokumenterar.
Ni kan antingen titta på filmen i förväg inför mötet eller så startar ni med att titta på filmen tillsammans.
Arbeta därefter med diskussionsfrågorna enligt modell EPA (enskilt, par, alla) enligt nedan.
Berätta när uppgiften ska vara utförd och hur den kommer att följas upp. Låt deltagarna diskutera gruppvis.
Gör ett lektionsbesök hos en kollega där lektionen innehåller digitala verktyg. Reflektera över på vilket sätt de stärker elevernas lärande under just denna undervisningssituation.
Planera in ett tillfälle för kollegialt lärande på skolan. Be några lärare visa upp korta exempel på hur de konkret använder ett digitalt verktyg i sin undervisning. Ge därefter samtliga deltagare i uppgift att prova minst ett av verktygen i sin egen undervisning.
Ha en uppföljningsdiskussion efter cirka 2–3 veckor.
Formativ återkoppling med hjälp av metoden Två stjärnor och en önskan. Metoden är vanlig i många skolor och går ut på att ge återkoppling på någon annans arbete genom att lyfta upp två aspekter av arbetet där man tycker att producenten lyckats bra samt en framåtsyftande önskan om vad som skulle kunna förbättras.