Här får du tips och idéer om hur du kan arbeta för att öka jämställdheten under det arbetsplatsförlagda lärandet (apl). Många ungdomar väljer fortfarande yrke efter kön.
Ett sätt att stödja ungdomar att våga välja och fullfölja ett otraditionellt yrkesval är att stödja deras tidiga kontakt med arbetslivet. För många sker kontakten under apl. Det är viktigt att det blir en positiv erfarenhet.
Peabskolan arbetar aktivt för att öka jämställdheten under apl. I filmen berättar medarbetare på skolan och en elev om hur arbetet går till. Här är några av framgångsfaktorerna:
Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA, och Vård- och omsorgscollege, VO-College, är två organisationer som arbetar aktivt med att skapa en mer jämställd kompetensförsörjning inom respektive bransch. Här kan du ta del av deras erfarenheter:
Skolverket har i projektet Jämställdhet i arbetsplatsförlagt lärande i Norden samverkat med aktörer från fyra andra nordiska länder. Syftet med projektet har varit att utbyta idéer och erfarenheter om hur man kan skapa en mer jämställd apl.
Projektet har genomförts med stöd av Nordiska Ministerrådets Jämställdhetsfond, NIKK.
Rapport: Jämställdhet i arbetsplatsförlagt lärande, Norden Pdf, 204 kB, öppnas i nytt fönster.
Här finns några bra länkar för dig som vill läsa mer om jämställdhet:
Byrån mot diskriminering i Östergötland, och deras projekt Koll på jobbet. Länk till annan webbplats. Innehåller bland annat arbetsmaterial för lärare och elever.
Rapporten "Praktikant eller person" från Koll på jobbet. Länk till annan webbplats.
Stoppa machokulturen nu Länk till annan webbplats.
Verktyg för arbete med jämställdhet på arbetsplats och skola Länk till annan webbplats.
För dig som är apl-handledare finns innehåll om jämställdhet i handledarutbildningen Länk till annan webbplats..