Ett aktivt jämställdhetsarbete är en del i att skolans verksamhet ska vila på en demokratisk grund och gynna människors lika värde. Här hittar du inspiration och stöd i arbetet med att öka jämställdheten i skolan.
Skolans jämställdhetsuppdrag omfattar flera områden. Bland annat ska skolan främja elevers lika rättigheter och möjligheter oavsett könstillhörighet. Skolan ska synliggöra och motverka könsmönster som begränsar elevers lärande, val och utveckling.
Du som lärare behöver planera och genomföra din undervisning jämställt. Det innebär bland annat att alla elever ska ha lika möjlighet till undervisning, oavsett könstillhörighet. Alla elever ska ha lika villkor för delaktighet under lektionerna och inflytande på undervisningen. Det kan exempelvis röra taltid i klassrummet eller fördelning av arbetsuppgifter. Eleverna ska ha möjligheten påverka undervisningen utifrån vad som är viktigt för dem och på så sätt höja motivationen på ett likvärdigt och jämställt sätt.
Ett aktivt arbete för jämställdhet innebär att du ibland behöver utmana dina egna och andras normer och förutfattade meningar om kön och könstillhörighet. Ett sätt att göra det på är att svara på frågor om den egna undervisningen. Här är förslag på frågeställningar som berör området jämställdhet:
En central del i att utveckla undervisningen är att ta stöd, hjälp och utbyta erfarenhet med kollegor. Frågorna ovan kan du svara på enskilt men det finns även fördelar med att ni är fler som besvarar frågorna och sedan samtalar kring era svar. Läs mer om kollegialt lärande
I flera av skolans kurs- och ämnesplaner beskrivs hur jämställdhet ingår i undervisningen, både direkt och indirekt.
Områden som du kan lyfta fram i din undervisning för att verka för jämställdhet är
I din undervisning om jämställdhet kan du ge eleverna möjlighet att
I din undervisning har du möjlighet att
Förebyggande arbete mot sexuella trakasserier och andra kränkningar är ett sätt att verka för jämställdhet. Genom ett främjande och förebyggande arbete kan du som arbetar i skolan bidra till barns- och elevers kunskap om sina rättigheter och att de lär sig att sätta ord på känslor och upplevelser. I frågan om jämställdhet kan det exempelvis handla om att stärka elevernas förmåga att värna sin kroppsliga integritet gentemot vuxna och andra elever.
I ett aktivt arbete för jämställdhet ska verksamheten vara en trygg plats för alla elever oavsett kön och könstillhörighet. I detta behöver bland ni annat förebygga olika former av kränkningar, sexuella trakasserier eller våld.
För att verksamheten ska upplevas som en trygg plats behöver både personal och elever har god kunskap om vad som utgör sexuella trakasserier eller kränkningar. Det behöver finnas tydliga rutiner och riktlinjer som både personal och elever känner till och kan följa när det uppstår situationer som behöver åtgärdas eller följas upp.
Här är några exempel på frågeställningar som du och dina kollegor kan ställa er i det främjande och förbyggande arbetet mot sexuella trakasserier:
I materialet Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda kan du läsa mer om hur du och dina kollegor kan utveckla sitt arbete med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling.
Publikation: Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda
I vårt webbverktyg Koll på arbetet mot sexuella trakasserier Länk till annan webbplats. kan du och dina kollegor undersöka och utveckla ert arbete för att motverka sexuella trakasserier.
All personal ska arbeta utifrån ett demokratiskt och normmedvetet förhållningssätt. Du tar ansvar för att synliggöra och arbeta med normer kopplat till bland annat kön. Normer är oskrivna regler som finns omkring oss och som behövs för att ett samhälle ska kunna fungera. Det finns också normer som kan begränsa människors handlingsutrymme på ett negativt sätt, och de begränsande normerna behöver du som skolpersonal bemöta och arbeta med.
Idag finns många och tydliga normer kopplade till kön. Det kan till exempel handla om yrkesval, musiksmak, kläder, intressen och förväntningar. För att barn och elever ska ges möjlighet att utveckla förmågor och intressen oberoende av kön, och kunna bryta könstereotypa studie- och yrkesval behöver könsnormerna diskuteras i utbildningen och undervisningen.
Även om din skola har ett kunskapsbaserat och väl utarbetat arbetssätt att främja jämställdhet kan det finnas situationer som ställer krav på dig att hantera samtal som riskerar att skapa negativa spänningar. Både i klassrummet med elever men även mellan kollegor. Detta kan kopplas samman med att arbeta med jämställdhet innebär att utmana normer och förutfattade meningar om kön.
Utmaningar som kan uppstå är:
I materialet Kontroversiella frågor finns det diskussionsfrågor samt verktyg för att hantera samtal som riskerar att skapa negativa spänningar.
Rektor har ett särskilt ansvar för att både skolans utbildning och undervisning ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Genom det systematiska kvalitetsarbetet finns möjligheten till ett kontinuerligt och aktivt arbete.
Läs mer om huvudmans och rektors ansvar om att leda jämställdhetsarbete :
Vad är jämställdhet? Länk till annan webbplats. Jämställdhetsmyndigheten
Diskussionsunderlag om ungas hälsa och sexualitet Länk till annan webbplats. Folkhälsomyndigheten
Stödmaterial för skolan Länk till annan webbplats. Diskrimineringsombudsmannen
Barnrätt i praktiken Länk till annan webbplats. Barnombudsmannen
Om jämställd skola Länk till annan webbplats. Sveriges Kommuner och Regioner
Nationella sekretariatet för genusforskning Länk till annan webbplats. vid Göteborgs Universitet
Jämställdhet Länk till annan webbplats. Ungdomsmottagningarna UMO
Jämställdhet Länk till annan webbplats. Utbildningsradion
Arbeta med förskolans och skolans värdegrund
Värdegrundsarbete viktigt för studiero
Ledarskap i klassrummet som främjar studiero
Kollegialt lärande - Kränkande behandling, mobbing, och diskriminering Länk till annan webbplats.
Sex och samlevnad i undervisningen
Skolans arbete mot sexuella trakasserier
Motverka hedersrelaterat våld och förtryck