Den här sidan riktar sig till lärare i alla skolformer som sätter betyg. Här hittar ni material för att diskutera betyg och betygssättning utifrån de nya betygsbestämmelserna och de nya allmänna råden om betyg och prövning som gäller sedan den 1 juli 2022.
Skolverkets allmänna råd om betyg och prövning ska stödja huvudmän, rektorer och dig som lärare i arbetet med att sätta betyg och genomföra prövningar på ett rättvisande och rättssäkert sätt. De allmänna råden grundar sig på olika bestämmelser i skollag, förordningar och läroplaner.
Nu när bestämmelserna för betygssättning har ändrats har vi också ändrat i de allmänna råden så att de stämmer med de nya bestämmelserna. På den här sidan hittar ni material och frågor för att sätta er in i och diskutera det som är nytt.
Allmänna råd är rekommendationer från myndigheter om hur man bör tillämpa bestämmelser i lagar och regler. Man bör följa de allmänna råden om man inte uppfyller kraven i bestämmelserna på andra sätt. Skolverket ger ut allmänna råd för förskolor, skolor och vuxenutbildningen.
I den här filmen får du veta vad som är nytt i publikationen Kommentarer till Skolverkets allmänna råd om betyg och prövning.
De huvudsakliga ändringarna i bestämmelserna om betygssättning som gäller från den 1 juli 2022 innebär
Läs mer om vad de nya bestämmelserna för betygssättning innebär för de olika skolformerna på vår övergripande informationssida.
De nya allmänna råden om betyg och prövning finns i en publikation som vänder sig till lärare, rektorer och huvudmän i alla skolformer där betyg sätts. I publikationen kan ni först läsa om regelverket som råden grundar sig på. Därefter kommer råden med tillhörande kommentarer som ska göra det lättare att förstå och tillämpa råden.
Ladda ner Kommentarer till Skolverkets allmänna råd om betyg och prövning
I den här filmen får du som är lärare veta hur du kan värdera dina betygsunderlag, göra en sammantagen bedömning och sätta ett betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper utifrån betygskriterierna.
Det är en fördel att diskutera betyg och betygssättning tillsammans med kollegor, eftersom diskussionerna kan bidra både till fördjupning och samsyn. Skolverkets allmänna råd om betyg och prövning innehåller fem avsnitt med råd och kommentarer. Här nedanför har vi tagit fram förslag på frågor eller citat till varje avsnitt som ni kan diskutera och reflektera kring. Det går också bra att använda frågorna på andra sätt, till exempel för enskild reflektion. Läs gärna publikationen översiktligt i sin helhet innan ni arbetar med de olika avsnitten.
Vissa diskussionsfrågor behöva läsas och tolkas utifrån den skolform ni arbetar inom eftersom betygsskalorna och bestämmelserna kan se lite olika ut:
Betyg i svenska för invandrare (sfi)
Betyg i komvux på grundläggande nivå
Betyg i komvux på gymnasial nivå
Betyg i komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå
Läs de allmänna råden och kommentarerna i avsnittet Inför betygssättning på sidan 17−27. Notera det du vill diskutera med dina kollegor. Börja gärna med att gå laget runt och utgå från det ni noterat. Ni kan också använda er av ett urval av diskussionsfrågorna här nedanför.
Läs de allmänna råden och kommentarerna i avsnittet Informera om betyg och betygssättning på sidan 29−33. Notera det du vill diskutera med dina kollegor. Börja gärna med att gå laget runt och utgå från det ni noterat. Ni kan också använda er av ett urval av diskussionsfrågorna här nedanför.
Läs de allmänna råden och kommentarerna i avsnittet Betygssättning på sidan 35−43. Notera det du vill diskutera med dina kollegor. Börja gärna med att gå laget runt och utgå från det ni noterat. Ni kan också använda er av ett urval av diskussionsfrågorna här nedanför.
Läs de allmänna råden och kommentarerna i avsnittet Följa upp betyg och betygssättning på sidan 45−50. Notera det du vill diskutera med dina kollegor. Börja gärna med att gå laget runt och utgå från det ni noterat. Ni kan också använda er av ett urval av diskussionsfrågorna här nedanför.
Läs de allmänna råden och kommentarerna i avsnittet om prövning på sidan 51−57. Notera det du vill diskutera med dina kollegor. Börja gärna med att gå laget runt och utgå från det ni noterat. Ni kan också använda er av ett urval av diskussionsfrågorna här nedanför.
Avsluta gärna era diskussioner om betyg och betygssättning med att sammanfatta era tankar. De här frågorna kan vara till hjälp:
Under hösten 2022 kommer ett antal kortare informationsfilmer om betyg och betygsättning:
I föreläsningsserien Läroplanerna i fokus hittar ni föreläsningar som fungerar bra som introduktion till arbetet med de allmänna råden om betyg och prövning:
Föreläsningarna ger även fördjupad kunskap om några viktiga teman kopplade till de ändrade läroplanerna som började att gälla hösten 2022.