Här hittar du stöd för din språkundervisning till exempel i form av poddar och webbinarium.
Ljudfilerna nedan kan fungera som ett stöd för dig som undervisar i moderna språk. De tar upp olika aspekter av undervisningen och ger en del konkreta förslag på aktiviteter att prova på i klassrummet. Lyssna och fundera efter varje avsnitt, till exempel med utgångspunkt i diskussionsfrågorna. Eller varför inte lyssna och diskutera med dina språklärarkollegor?
Fjärrundervisning kan innebära både möjligheter och utmaningar. Den här ljudfilen är ett samtal med Christine Sandberg och Jenny Torring, som undervisar i franska respektive spanska på Hakkas centralskola, om vad man som lärare kan tänka på när man anordnar fjärrundervisning i moderna språk. Det handlar bland annat om hur man kan arbeta med interaktion, hur man kan samarbeta mellan olika moderna språk och vad det finns för möjligheter till individualisering.
Diskussionsfrågor:
Fjärrundervisning är ett möjligt sätt att anordna undervisning i moderna språk. I den här podden talar Sara Carlsson, rektor på Hakkas centralskola, om vad man som rektor kan tänka på när man anordnar fjärrundervisning i moderna språk. Det handlar om likvärdighet, om vilka förutsättningar och resurser som kan behövas och om pedagogiska vinster och utmaningar när det gäller fjärrundervisning.
Diskussionsfrågor:
Moderna språk är ett av de ämnen som får undervisas via fjärrundervisning, det vill säga undervisning via dator i realtid. Una Cunningham, professor i didaktik med inriktning mot flerspråkighet, pratar om vad man särskilt kan behöva tänka på när man undervisar i moderna språk via datorn, och ger förslag på hur man kan skapa social närvaro även när undervisningen medieras via skärm och mikrofon.
Diskussionsfrågor:
I dagens samhälle används sociala medier på många olika sätt. Vera Leier, universitetslektor i tyska, talar i den här podden om hur hon använt sig av olika sociala medier i sin undervisning för att få sina studenter och elever att kommunicera på målspråket. Hon ger förslag på olika klassrumsaktiviteter, och tar även upp vad man som lärare kan behöva tänka på inför en aktivitet som genomförs via sociala medier. Samtalet hålls på engelska, men det finns ett talmanus på svenska för den som vill använda sig av det.
Talmanus på svenska Pdf, 1 MB. (Pdf, 1 MB)
Diskussionsfrågor:
Sedan hösten 2018 sätter lärare i moderna språk som undervisar i årskurs 6 betyg. Vi höll ett webbinarium den 12 april 2019 kring bakgrunden till stadieindelningen av det centrala innehållet och av kunskapskraven, vad detta innebär för dig som lärare och vad du särskilt kan tänka på inför betygssättningen. I webbinariet besvarar vi också en hel del frågor som kom in från deltagarna.
Poddarna nedan är tänkta som en introduktion till det nya i kursplanen. Vi rekommenderar att du lyssnar på alla tre avsnitt, har kursplanen uppslagen och gärna tar dig tid att läsa och fundera efter varje avsnitt, till exempel med utgångspunkt i diskussionsfrågorna. Eller varför inte lyssna, läsa och diskutera med dina språklärarkollegor?
Här hittar du exempel på fördjupning inom området.
Tudor, I. (2001) The Dynamics of the Language Classroom. Cambridge: CUP.
CEFR:s webbplats Länk till annan webbplats.
European Centre for Modern Languages i Graz webbplats Länk till annan webbplats.
Europeiska språkportfolion hjälper eleven att bli mer medveten om sitt eget lärande. Äldre elever kan använda dokumentationen inför studier utomlands eller för att söka ett arbete. Med hjälp av språkportfolion får både lärare och elever syn på elevernas kunskaper i olika språk. Då är det lättare att fokusera på vad man kan och sätta upp mål för sitt lärande.
Mer stöd för din undervisning hittar du på det europeiska språkcentret för moderna språk, ECML. Centret främjar kvalitet och nyskapande inom språkundervisning genom att erbjuda material och metoder som du kan använda sig av i din undervisning. Här hittar du exempelvis "Den hemliga agentens handbok för språkliga utmaningar" och "Laras språkliga resa genom Europa".
Det europeiska språkcentret för moderna språk Länk till annan webbplats.