Regionala planeringsunderlag för gymnasial utbildning
Här hittar du som är huvudman planeringsunderlag för just ditt län. Underlaget kan användas som ett stöd i arbetet med planering och dimensionering, för att erbjuda ett utbildningsutbud som matchar både unga och vuxnas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.
Planeringsunderlag – stöd för att planera och dimensionera utbildning
De regionala planeringsunderlagen är ett stöd för huvudmän när de planerar och dimensionerar utbildning. För gymnasieskolan gäller det utbildning inom samtliga nationella program samt introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion utformade för en grupp elever. För komvux gäller det utbildning i yrkesämnen och sammanhållna yrkesutbildningar på gymnasial nivå.
Nya planeringsunderlag publiceras vart tredje år.
Planeringsunderlagen
Bedömningar för varje län
I planeringsunderlagen gör Skolverket en bedömning av behovet av förändringar i länets utbildningsutbud. Bedömningarna kan du som är huvudman använda som stöd och referenspunkt vid ditt planerings- och dimensioneringsarbete. En kommun eller enskild huvudman kan även använda andra informationskällor.
Utbud av och efterfrågan på gymnasial utbildning, en nationell bild
Skolverket har också tagit fram en nationell rapport över behov, efterfrågan och utbud av gymnasial utbildning. Rapporten kompletterar de regionala planeringsunderlagen. I rapporten sammanfattar vi de länsvisa bedömningarna. Vi lyfter också några utmaningar som Skolverket ser kopplat till kompetensförsörjningen av gymnasialt utbildade framöver.
Rapport - Utbud och efterfrågan på gymnasial utbildning – en nationell bild
Arbetsmarknadens behov
För att fånga arbetsmarknadens behov använder Skolverket
- yrkes- och utbildningsprognoser från Arbetsförmedlingen och SCB, för yrken där det är vanligt att arbetsgivare efterfrågar gymnasial utbildning
- underlag från aktuell region om kompetensbehov inom offentlig och privat verksamhet på kort och lång sikt
- underlag från branschföreträdare på nationell nivå om kompetensbehoven i branscherna
- etableringsgraden bland före detta elever från gymnasieskolan och komvux.
Ungdomars och vuxnas efterfrågan på utbildning
För att uppskatta ungdomars efterfrågan på gymnasial utbildning utgår Skolverket från
- vilka program i gymnasieskolan ungdomar söker till i första hand
- prognos för kommande elevkullar.
Vuxnas efterfrågan på och behov av komvux är mer svårfångat eftersom det styrs av bland annat konjunktur- och arbetsmarknadsläget. Därför tittar Skolverket på ett antal faktorer som kan ge en indikation om hur behovet kan utvecklas. Entt exempel på en sådan faktor är hur stor andel arbetslösa i länet som saknar gymnasieexamen.
Bättre matchning mellan utbildning och arbetsmarknad
För utbildning som påbörjas under 2025 ska utbildningsutbudet för vissa utbildningar inom gymnasieskolan och komvux motsvara både ungdomars och vuxnas efterfrågan på utbildning och arbetsmarknadens behov.
Syftet är att
- underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden
- kapa ett utbildningsutbud som i högre grad motsvarar arbetsmarknadens behov
- skapa bättre förutsättningar för kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv.
Ansvar för planering och dimensionering
Du har som huvudman fortsatt ansvar för att planera, dimensionera och erbjuda utbildning i gymnasieskola och i komvux i din organisation. De regionala planeringsunderlagen underlättar för alla huvudmän att få syn på luckor i utbudet eller överetablering som ni gemensamt kan ta er an.
Skolverkets uppdrag att ta fram regionala planeringsunderlag innebär ett ansvar för att ta fram stöd för huvudmännens process när det gäller utbudet. Vi gör även bedömningar av behov av förändringar i utbildningsutbudet och kommunicerar detta till huvudmännen i länet med utgångspunkt i såväl elevernas efterfrågan som arbetslivets behov.
Landets regioner ansvarar för att tillhandahålla bedömningar av länets kompetensbehov inom offentlig och privat sektor på kort och lång sikt.
Stöd i arbetet
Utöver de regionala planeringsunderlagen finns mer stöd i arbetet med planering och dimensionering. På denna sida hittar du information om de bestämmelser som styr arbetet med att planera, dimensionerna och erbjuda utbildning. Du hittar också stöd, till exempel i form av diskussionsfrågor och poddar.
Regional planering och dimensionering av gymnasial utbildning
Relaterade rapporter
Pendlingsmönster för elever inom gymnasieskolan.
Gymnasiemarknadens geografi på 2020-talet
Statistik hur elever söker till gymnasieskolan.