Elever har rätt till delaktighet och inflytande i sin utbildning och arbetsmiljö, och ska kunna hålla möten och organisera sig. Det bidrar både till skolans utvecklingsarbete och ökar lusten att lära hos eleverna. Här får du stöd i att utveckla ett aktivt elevinflytande tillsammans med eleverna.
Det här materialet ger dig stöd och kunskap om vad som menas med elevers delaktighet och inflytande, vilka former som finns för samverkan och hur du skapar rutiner för att fånga upp elevernas synpunkter.
Elevers delaktighet och inflytande i utbildningen (pdf, 165 kB)
I den här filmen får du möta två rektorer och fyra elever som berättar om hur de ser på arbetet med elevers inflytande och organisering.
I den här filmen får du möta elevorganisationerna Elevernas riksförbund, Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd. De berättar om sin verksamhet och ger konkreta förslag på hur rektor kan utveckla skolan.
Du som är rektor har ett ansvar att utveckla skolans arbetsformer för att gynna ett aktivt elevinflytande. Här är förslag på diskussionsfrågor som kan hjälpa er att få en bild av hur väl arbetet med elevers delaktighet och inflytande fungerar i din skola. Genom att analysera svaren kan du och eleverna se på vilket sätt elevinflytandet på skolan kan utvecklas. Vilka är styrkorna och svagheterna i verksamhetens arbete? Hur tar ledningsgruppen arbetet med att utveckla systematik i elevinflytandet vidare utifrån den här analysen? Och hur kan eleverna på skolan göras delaktiga i detta arbete?
Läs gärna det fördjupande materialet Elevers delaktighet och inflytande i utbildningen (pdf, 165 kB) före diskussionen.