Statsbidrag för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden 2024/25

Det här statsbidraget ska gå till vissa skolhuvudmän för åtgärder för förbättrad arbetsmiljö och förbättrade arbetsvillkor för lärare i skolenheter med förskoleklass eller grundskola med socioekonomiska utmaningar.

Viktiga datum och beslut

Bidragsomgången 2024/25

Vi planerar att fatta beslut om bidragsramar i maj 2024.

Begäran om utbetalning 1

Det går att begära ut som mest 50 procent av den tilldelade bidragsramen.

Begäran om utbetalning sker i e-tjänsten för statsbidrag. För att logga in behöver du vara registrerad som användare med behörighet till det aktuella bidraget.

Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sök statsbidrag i e-tjänsten

Begäran om ubetalning 2

Det går att begära ut som mest 50 procent av den tilldelade bidragsramen.

Begäran om utbetalning sker i e-tjänsten för statsbidrag. För att logga in behöver du vara registrerad som användare med behörighet till det aktuella bidraget.

Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.

Sök statsbidrag i e-tjänsten

Redovisning

Ni kommer att få redovisa hur ni har använt det bidrag som ni har blivit beviljade, i e-tjänsten för statsbidrag.

Bidraget ska förbrukas inom bidragsperioden. Det är möjligt att använda bidraget för åtgärder som ger investeringskostnader, men utgifterna ska ha uppstått inom bidragsperioden, alltså mellan den 1 juli 2024 och 30 juni 2025.

Vid redovisningen anger ni inom vilka insatsområden som ni har haft utgifter. Överblivna medel återbetalas genom att vi upprättar en återbetalningsfaktura.

Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.

Sök statsbidrag i e-tjänsten

Så ser bidragsramen ut

Vi beräknar och fattar beslut om bidragsramar för de huvudmän och skolenheter som bidraget riktar sig till. Som huvudman behöver du alltså inte göra något aktivt för att få del av bidragsramen. Bidragsramen styr hur stort belopp som respektive huvudman kan begära ut per år och beloppet beräknas om varje nytt bidragsår enligt aktuellt anslag.

Beslutet om vilka huvudmän och skolenheter som kan begära ut bidraget gäller i två år. Vi kommer att fatta ett nytt beslut inför bidragsår 2024/25 som kommer att gälla till och med bidragsår 2025/26.

Statsbidraget lämnas till huvudmän som har minst en skolenhet med förskoleklass eller grundskola som

1. har minst 50 elever

2. är belägen i en kommun

  • med minst 200 000 invånare varav minst 200 000 invånare i den största tätorten
  • där minst 40 procent av nattbefolkningen pendlar till arbete i en storstad eller storstadsnära kommun
  • med minst 50 000 invånare varav minst 40 000 invånare i den största tätorten

3. tillhör de 150 skolenheter med förskoleklass eller grundskola som omfattas av punkterna 1 och 2 och som har svårast förutsättningar med beaktande av elevernas socioekonomiska bakgrund.

Vi utgår från en fördelningsnyckel som syftar till att skatta sannolikheten för den enskilda eleven att inte bli behörig till gymnasieskolan. I modellen ingår ett antal bakgrundsvariabler som tillsammans bäst skattar risken att eleven inte når målen. Bakgrundsvariablerna är bland annat

  • kön
  • elevens födelseland
  • moderns födelseland
  • faderns födelseland
  • föräldrars utbildningsnivå
  • tid i Sverige.

Statsbidraget gäller ett läsår (hösttermin och vårtermin) vilket innebär att det som mest går att begära ut 50 procent av bidragsramen per termin.

Vem kan söka statsbidraget?

Kommunala, fristående och statliga huvudmän för

  • förskoleklassen
  • grundskolan.

Det är ett begränsat antal huvudmän med bestämda skolenheter som kan ta del av bidraget. Dessa ska ha särskilda socioekonomiska och sociogeografiska förutsättningar som beskrivs i förordningen.

Vad ska statsbidraget användas till?

Bidraget ska användas till åtgärder med syfte att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkor för lärare i skolenheter med förskoleklass eller grundskola med socioekonomiska utmaningar. Huvudmän kan ta fram åtgärder som är anpassade efter lokala behov. Bidraget ska gå till insatser som kan förbättra förutsättningarna för till exempel

  • kompetensutveckling
  • att avlasta lärares administration och dokumentation
  • insatser för kollegiala samverkansformer och arbetssätt
  • personalomsättning
  • systematiskt kvalitetsarbete
  • arbetsro och trygghet
  • nulägesanalys av skolenheternas utmaningar
  • fysisk arbetsmiljö.

Bidraget ska inte finansiera aktiviteter eller kostnader som ryms inom ramen för skolans ordinarie uppdrag. Till exempel godkänns inte utgifter som uppstår av den ordinarie undervisningen, kring elevhälsa eller ordinarie skolmåltider.

Vilka villkor gäller för statsbidraget?

Huvudmannen ska använda statsbidraget till insatser för åtgärder för förbättrad arbetsmiljö och förbättrade arbetsvillkor för lärare i skolenheter med förskoleklass eller grundskola som framgår av bidragsramen.

Vi följer upp att statsbidraget har använts i enlighet med bestämmelserna i förordningen. Den som har tagit emot statsbidrag enligt denna förordning ska redovisa de åtgärder som huvudmannen har använt det tilldelade bidraget för, och lämna sådan ekonomisk och annan redovisning som vi begär.

Huvudmannen ska kunna styrka att bidraget riktas mot de skolenheter som har bestämts i bidragsramen. Huvudmannen är också skyldig att utan dröjsmål anmäla ändrade förutsättningar som kan påverka rätten till statsbidrag eller storleken på statsbidraget.

Bidrag till investeringar

Det går att använda statsbidraget för kostnader som leder till investeringar. Vid redovisningen är det viktigt att bidragsmottagaren kan styrka att utgiften har skett inom perioden (höstterminen eller vårterminen) för det aktuella bidragsåret.

Vi beräknar och fattar beslut om bidragsramar för de huvudmän och skolenheter som bidraget riktar sig till. Bidragsramen styr hur stort belopp som respektive huvudman kan begära ut per år. Beloppet i bidragsramen beräknas varje nytt bidragsår enligt aktuellt anslag. Beslutet om vilka huvudmän och skolenheter som kan begära ut bidraget gäller i två år.

Om en skolhuvudman omorganiserar inom dessa två år så att de beslutade skolenheterna påverkas, är det huvudmannens ansvar att fortsatt rikta bidraget och insatserna mot de skolor som definierats i bidragsramen. Detta ska kunna styrkas genom ekonomisk eller annan redovisning.

Om en skolenhet övertas eller överlåtits mellan två olika skolhuvudmän ska bidragsramen omprövas för att bidraget ska kunna överlåtas mellan huvudmännen. Inför en sådan omorganisation behöver ni kontakta oss i god tid genom att mejla statsbidrag.amv@skolverket.se.

Hur stort är statsbidraget?

För bidragsåret 2024/25 har vi 570 000 000 kronor att fördela för bidraget.

Vi kan genomföra stickprovskontroller för att se till att det finns underlag som styrker de uppgifter som beslutet har grundats på. Huvudmannen ska kunna styrka att de skolenheter som definieras i bidragsramen är mottagare av bidraget även i samband med och efter omorganisationer.

I samband med redovisningen kan vi begära ut kompletterande ekonomiska underlag som löneunderlag, fakturor och bokföringsunderlag. Underlagen ska styrka de belopp som ni har redovisat per insatsområde fullt ut och att utgifterna har uppkommit inom bidragsperioden. Om till exempel 100 000 kronor har redovisats för insatsområdet ”kompetensutveckla lärare” ska aktuella underlag för motsvarande belopp sammanställas och redovisas. Om styrkande underlag inte kan visas upp är bidragsmottagaren återbetalningsskyldig. Läs mer om uppföljning och redovisningsskyldighet samt återbetalningsskyldighet i § 10, § 11 och § 12 i förordning (2021:316).

Kontakt

Vid frågor kan du mejla statsbidrag.amv@skolverket.se.

Senast uppdaterad 09 april 2024.

Frågor och svar

Ja, ni kan revidera er plan för insatser under bidragsåret och flytta kostnader mellan insatsområdena. Vid redovisningen ska ni ange hur stora utgifter ni har haft inom de olika insatsområdena. Vi kan då begära ut underlag som löneunderlag, fakturor och bokföringsunderlag som verifierar kostnaderna, per insatsområde. Underlagen ska vara sammanställda per insatsområde och ska kunna motiveras och förklaras.

Det är upp till huvudmannen att avgöra hur bidraget ska användas till åtgärder som förbättrar arbetsmiljön och arbetsvillkor för lärarna i de skolenheter som framgår i bidragsramen. Bidraget ska inte finansiera aktiviteter eller kostnader som ryms inom ramen för skolans ordinarie uppdrag. Utgifter som till exempel uppstår av den ordinarie undervisningen, elevhälsa eller ordinarie skolmåltider godkänns inte.

Inför bidragsåret 2024/25 fattar vi ett nytt beslut om vilka huvudmän och skolenheter som ska tilldelas bidragsramar 2024/25 och 2025/26. Om er skolenhet inte är med igen i årets ramar beror det på att skolenheterna har ändrade förutsättningar som gör att rankningen nu ser annorlunda ut.

Ni kan bli återbetalningsskyldiga om ni inte uppfyller villkoren i förordningen och om ni har använt pengarna till fel skolenheter.

Vi gör stickprov regelbundet. Stickproven kan vara slumpmässiga eller på förekommen anledning. Stickproven kan resultera i att vi kräver tillbaka bidraget om det har använts på ett sätt som strider mot statsbidragsförordningen.

Det finns inga begränsningar vad gäller kombinationen med andra statsbidrag. Det får dock inte dubbelfinansieras.