Talar du ukrainska? – svensk skola kan behöva dig

Svenska

Talar du ukrainska eller ryska och vill hjälpa ukrainska barn och unga som har flytt till Sverige från krigets Ukraina?

Den svenska förskolan och skolan kan behöva dig som vill hjälpa de ukrainska barn och unga som flytt till Sverige från krigets Ukraina. Barn som har flytt från Ukraina är välkomna i den svenska förskolan och skolan. Där får de fortsätta sin utbildning, ett socialt sammanhang och trygghet.

Vem är du?

Du talar

  • ukrainska eller ryska
  • och svenska eller engelska.

Det viktigaste är att du kan språken och vill göra en insats. Du kanske själv har flytt från Ukraina och har erfarenhet av den ukrainska förskolan eller skolan, eller är du en pensionerad lärare med rätt språkkompetens?

Även du som inte har någon erfarenhet av att arbeta i förskola eller skola kan bidra genom att finnas i skolan som stödpersonal.

Så gör du

Ta kontakt med den kommun där du bor eller närmaste förskola eller skola. Det finns kommunala och fristående förskolor och skolor i Sverige. Du hittar kontaktuppgifter till de kommunala förskolorna och skolorna på kommunens webbplats. Kommunen kan även informera om vilka förskolor och skolor som finns och hjälpa dig vidare. Du kan också söka dig till fristående förskolor och skolor i närområdet.

Du kan också hitta alla skolor i ett valt område på vår webbplats Utbildningsguiden. Tjänsten är på svenska. Du anger det område, kommun eller län som du är intresserad av i sökfältet ”Sök område”.

Hitta grundskolor, Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.

Hitta grundsärskolor, Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.

Hitta gymnasieskolor, Utbildningsguiden Länk till annan webbplats.

Kommuner i Sverige, SKR:s webbplats Länk till annan webbplats.

Om du har flytt Ukraina och vill ha stöd i att söka arbete i Sverige kan du skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. I deras tjänst Platsbanken kan du hitta tillgängliga tjänster i hela landet.

Söker du arbete och är från Ukraina? Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats.

Platsbanken, Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats.

Kan du jobba i Sverige?

Om du fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv har du rätt att arbeta i Sverige. Även du som är asylsökande och är undantagen kravet på arbetstillstånd (har AT-UND) har rätt att arbeta i Sverige.

Efter beslut om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet, Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Arbeta under tiden som asylsökande, Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 30 juni 2023

Innehåll på denna sida