Sammanhållna yrkesutbildningar i komvux

Från år 2025 gäller flera förändringar för sammanhållna yrkesutbildningar, även kallade yrkespaket. Apl blir ett krav och nya yrkespaket som tagits fram i samband med ämnesbetygsreformen kan börja användas. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Handledare och elev samtalar

Nya bestämmelser ska tillämpas från 2025

Från 2025 gäller nya bestämmelser som påverkar sammanhållna yrkesutbildningar, även kallade yrkespaket.

Förändringarna i korthet:

  • Nya bestämmelser om sammanhållna yrkesutbildningar införs i skollagen och förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning.
  • Skolverket kommer att fastställa vissa yrkespaket i föreskrifter.
  • Krav på arbetsplatsförlagt lärande för alla yrkespaket.
  • Ökad tillgång till yrkesutbildning i ett primärt samverkansområde.
  • Statsbidraget för regionalt yrkesvux påverkas.
  • Nya yrkespaket tas fram med nivåer i ämnen som ersätter dagens kursutformade yrkespaket.

De nya bestämmelserna träder i kraft 1 juli 2023 och ska tillämpas på utbildning från den 1 januari 2025. De nya yrkespaketen med ämnen eller nivåer i ämnen införs från 1 juli 2025 i samband med ämnesbetygsreformen.

Begreppen sammanhållna yrkesutbildningar och yrkespaket

Sammanhållen yrkesutbildning är det reglerade begreppet i lag och förordning, men dessa utbildningar kallas i många sammanhang även för yrkespaket. Båda begreppen på dessa yrkesutbildningar förekommer därför även på denna sida och andra sidor på skolverket.se.

Yrkespaket inom komvux

Det här innebär de nya bestämmelserna om sammanhållna yrkesutbildningar

Bestämmelser om sammanhållna yrkesutbildningar är införda i skollagen och förordningen om vuxenutbildning. Kurser som är relevanta för ett yrkesområde kan kombineras till en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux på gymnasial nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå. Utbildningen kan utformas som en nationell sammanhållen yrkesutbildning eller vara utformad av en huvudman.

Skolverket får med de nya bestämmelserna meddela föreskrifter om vilka sammanhållna yrkesutbildningar som ska vara nationella och vilka kurser som ska ingå i dem.

Det införs även ett krav på arbetsplatsförlagt lärande (apl), där en del av utbildningen i en sammanhållen yrkesutbildning ska genomföras som apl. Omfattningen av apl för varje elev ska vara minst 15 procent av den sammanhållna yrkesutbildningen.

I och med de nya bestämmelserna får Skolverket meddela föreskrifter om vilka sammanhållna yrkesutbildningar som ska vara nationella och vilka kurser som ska ingå i dem.

En nationell sammanhållen yrkesutbildning ska bestå av kurser som ger kunskaper som motsvarar kompetenskraven på nationell nivå inom ett yrkesområde där det ställs särskilda krav på ett nationellt likvärdigt innehåll i utbildningen. Det kan till exempel vara en utbildning som leder till ett yrke eller en funktion där det ställs vissa krav på utbildningen för att få behörighet, godkännande eller certifiering för yrket eller funktionen eller där det av säkerhetsskäl finns krav på ett visst innehåll.

Innan Skolverket meddelar föreskrifter för ett yrkespaket får berört nationellt programråd för gymnasial yrkesutbildning tillfälle att yttra sig.

Skolverket har för avsikt att meddela föreskrifter om nationella sammanhållna yrkesutbildningar i samband med ämnesbetygsreformen. Det innebär att de första yrkespaketen som är fastställda i föreskrifter kan komma att tillämpas från den 1 juli 2025.

Att vissa yrkespaket är fastställda i föreskrifter kan också ge presumtiva elever en trygghet i att den sökta utbildningen består av kurser som ger kunskaper som motsvarar kompetenskraven på nationell nivå inom vissa yrkesområden. Utöver de yrkespaket som är fastställda i föreskrift kommer Skolverket även fortsättningsvis att presentera exempel på yrkespaket.

Det införs även ett krav på arbetsplatsförlagt lärande (apl), där en del av utbildningen i en sammanhållen yrkesutbildning ska genomföras som apl. Omfattningen av apl för varje elev ska vara minst 15 procent av den sammanhållna yrkesutbildningen.

Det är rektor som beslutar vilka kurser eller delar av kurser som ska genomföras som apl. Om det är lämpligt med hänsyn till elevens behov och förutsättningar och om eleven begär det får rektorn även besluta att apl ska omfatta mindre än 15 procent av den sammanhållna yrkesutbildningen eller undantas helt.

Reformen om planering och dimensionering av gymnasial utbildning medför bestämmelser som ökar möjligheten för individer att söka och få tillgång till yrkesutbildning inom ett primärt samverkansområde. Det innebär att en vuxen som är behörig ska kunna söka och tas emot till yrkesämnen och sammanhållna yrkesutbildningar inom hela det primära samverkansområdet och inte bara i hemkommunen.

En kommuns erbjudande av sammanhållna yrkesutbildningar och yrkesämnen ska omfatta all sådan utbildning som anordnas i det primära samverkansområde som kommunen ingår i.

Hemkommunen ska även alltid åta sig att svara för kostnaderna för en sökandes utbildning avseende ett yrkesämne eller en sammanhållen yrkesutbildning i en annan kommun inom det primära samverkansområdet.

Övriga regler för mottagande, urval och antagning inom komvux gäller som vanligt. Att hemkommunen står för kostnaderna innebär att den sökande ingår med alla andra sökande när det gäller mottagande och antagning, inklusive konkurrens om platser vid ett eventuellt urval.

I de fall en behörig sökande även har rätt till en yrkesutbildning, gäller rätten till utbildningen i fråga inom det primära samverkansområdet även om utbildningen erbjuds av hemkommunen. Detta gäller om utbildningen avser yrkesämnen eller en sammanhållen yrkesutbildning, och den andra kommunen ingår i samma primära samverkansområde som hemkommunen.

Läs mer om reformen om planering och dimensionering:

Regional planering och dimensionering av gymnasial utbildning

Läs mer om ansökan, behörighet, rätt till utbildning, urval och antagning inom komvux på gymnasial nivå:

Från ansökan till antagning inom komvux på gymnasial nivå

Källa: 20 kap. 16 a, 19 d, 21, 21 a och 22 §§ skollagen.

Tidigare reglerades sammanhålla yrkesutbildningar och krav på apl inom ramen för statsbidraget för regionalt yrkesvux, inte i skollagen eller i förordningen om vuxenutbildning. Förändringarna innebär att bestämmelserna om sammanhållna yrkesutbildningar och krav på apl kommer att gälla oavsett om utbildningen finansieras med statsbidrag eller inte. Det innebär också att förordningen (2016:937) om statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning förändrats för att harmoniera med de nya bestämmelserna.

Olika typer av yrkespaket

Förändringarna medför att det från 2025 kommer att finnas en ny begreppsbild med olika varianter av yrkespaket att förhålla sig till.

  • Nationella sammanhållna yrkesutbildningar (nationella yrkespaket) fastställda i föreskrift
  • Exempel på sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket) från Skolverket
  • Regionala eller lokala sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket)

Nationella sammanhållna yrkesutbildningar (nationella yrkespaket)

Nationella sammanhållna yrkesutbildningar (nationella yrkespaket) är fastställda i föreskrifter av Skolverket. Sådana yrkespaket ska bestå av kurser som ger kunskaper som motsvarar kompetenskraven på nationell nivå inom ett yrkesområde där det ställs särskilda krav på ett nationellt likvärdigt innehåll i utbildningen.

Exempel på sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket)

Vid sidan av de föreskrivna nationella yrkespaketen tar Skolverket även fortsättningsvis fram exempel på yrkespaket i samråd med branschföreträdare i de nationella programråden. Dessa yrkespaket utgör ett stöd för huvudmän och är frivilliga att använda. Det innebär också att det som idag omnämns som nationella yrkespaket i stället kommer att benämnas som Skolverkets exempel på yrkespaket.

Regionala eller lokala sammanhållna yrkesutbildningar (yrkespaket)

Precis som idag kommer det fortsatt vara möjligt för huvudmännen att utforma egna regionala eller lokala yrkespaket utifrån ett regionalt behov på arbetsmarknaden. Skolverkets exempel på yrkespaket (se ovan) kan även användas som grund för huvudmännen när de utformar egna regionala eller lokala yrkespaket, till exempel genom att byta ut en eller ett par kurser i Skolverkets exempel.

Nya yrkespaket i samband med ämnesbetygsreformen

Ämnesbetygsreformen, Gy25, innebär att dagens kursutformade system inom komvux på gymnasial nivå och som anpassad utbildning på gymnasial nivå ersätts av ämnen som består av en eller flera nivåer. Det medför att nuvarande kursutformade yrkespaket kommer att ersättas med yrkespaket som består av ämnen eller nivåer i ämnen. De kursutformade yrkespaketen kommer därmed att fasas ut och upphöra.

Ämnesbetygsreformen träder i kraft den 1 juli 2025, och från samma datum kan de nya yrkespaketen med ämnen eller nivåer i ämnen användas.

Övergången till nya yrkespaket inom Gy25

Detta gäller för yrkespaket vid övergången till och införandet av ämnesbetyg:

  • En elev som påbörjar ett yrkespaket efter den 1 juli 2025 ska läsa ett nytt yrkespaket med nivåer i ämnen.
  • För kursutformade yrkespaket som påbörjats innan den 1 juli 2025 ska enligt övergångsbestämmelserna äldre bestämmelser fortfarande gälla. Det innebär att eleven då kan påbörja och läsa klart samtliga kurser i yrkespaketet även efter den 1 juli 2025, förutsatt att dessa kurser är en del av ett kursutformat yrkespaket som påbörjades före den 1 juli 2025.
  • Möjligheten att läsa kurser i ett yrkespaket upphör däremot definitivt den 30 juni 2030. Efter det är det endast möjligt att läsa yrkespaket med nivåer i ämnen. Det gäller även om det kursutformade yrkespaketet påbörjats före den 1 juli 2025.
  • Bilagan som följer utdraget ur betygskatalogen efter genomförd sammanhållen yrkesutbildning kan innehålla uppgifter om kurser, om dessa motsvarar en eller flera nivåer i ämnen som ingår i yrkesutbildningen.

Mer information om ämnesbetygsreformen, Gy25, hittar du här:

Gy25 - ämnesbetyg på gymnasial nivå

Här hittar du yrkespaketen

De flesta nya yrkespaket från Skolverket finns nu tillgängliga. Du hittar dessa på två sätt:

På webbsidan för kommande koder inom komvux hittar du samtliga yrkespaket, dess innehåll och koder sammanställda i en excel-fil:

Kommande koder för komvux

Du kan även söka fram yrkespaket via dessa webbsidor:

Yrkespaket inom komvux på gymnasial nivå som gäller från 1 juli 2025

Yrkespaket inom komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå som gäller från 1 juli 2025

Observera att det kan ske förändringar i yrkespaketen och att nya yrkespaket kan tillkomma före den 1 juli 2025. Vissa av yrkespaketen kan också komma att regleras i föreskrifter.

Förändringar inom respektive yrkesområde

Här hittar du en övergripande beskrivning av hur olika yrkesområden och yrkespaket har förändrats med anledning av Gy25 – ämnesbetygsreformen. Antalet yrkespaket och vad som har förändrats inom olika yrkesområden varierar, därför skiljer sig även beskrivningen av olika yrkesområden åt. Följande beskrivningar ska ge en introduktion till vad som har förändrats och behöver därför läsas tillsammans med innehållet av de nya yrkespaketen för att ge en detaljerad bild.

Komvux på gymnasial nivå

I samband med utformningen av nya ämnesplaner med nivåer har innehållet som finns i de nuvarande kurserna reviderats. Ämnenas nuvarande centrala innehåll finns till stora delar kvar, men har utökats och konkretiserats för att bättre svara mot de yrkeskvalifikationer som är relevanta för respektive ämne. Det har även tillkommit några nya ämnen.

Inom bygg- och anläggningsprogrammet i gymnasieskolan har dagens inriktningar anläggningsfordon respektive mark och anläggning slagits samman till en gemensam inriktning med namnet Mark och anläggning. Bakgrunden till ändringen är att gränsdragningen mellan maskinförare och väg- och anläggningsarbetare har förändrats över tid. Både maskinförar- och maskinoperatörskompetens för både mindre och större maskiner blir allt vanligare inom yrket samtidigt som kompetenser inom renodlade väg- och anläggningsarbeten allt oftare efterfrågas inom alla yrkesgrupper inom mark och anläggning.

Det har tagits fram 17 nya yrkespaket som ersätter de nuvarande 17 yrkespaketen. Som en följd av den nya ämnesstrukturen har även poängomfattningen ändrats för flera yrkespaket.

Fyra yrkespaket får ändrat namn:

  • anläggningsförare ändras till anläggningsmaskinförare
  • målare ändras till byggnadsmålare
  • plåtslagare ändras till byggnadsplåtslagare
  • takmontör ändras till tak- och tätskiktsmontör

Följande yrkespaket får en ändrad poängomfattning:

  • Anläggningsmaskinförare, från 1200 p till 1000 p.
  • Beläggningsarbetare, från 900 p till 1000 p.
  • Bergarbetare, från 1200 p till 1000 p.
  • Byggnadsplåtslagare, från 1000 p till 600 p.
  • Glastekniker, från 1200 p till 1000 p.
  • Håltagare, från 1200 p till 1100 p.
  • Murare, från 1000 p till 1100 p.
  • Plattsättare, från 1200 p till 1000 p.
  • Stenmontör, från 1200 p till 1100 p.
  • Ställningsbyggare, från 1200 p till 1000 p.
  • Tak- och tätskiktsmontör, från 1200 p till 1100 p.
  • Träarbetare, från 1000 p till 1100 p.
  • Undertaksmontör, från 1200 p till 1100 p.
  • Väg- och anläggningsarbetare, från 1100 p till 1000 p.

Följande har oförändrad omfattning:

  • Betongarbetare, 1100 p.
  • Byggnadsmålare, 1000 p.
  • Golvläggare, 1100 p.

Yrkespaketen inom barn- och fritid har genomgått en del förändringar med anledning av nya ämnesplaner inom Gy25. Yrkespaketet Aktivitetsledare fritidshem har tagits bort. Två nya yrkespaket har tagits fram. Dels yrkespaket Väktare, dels yrkespaketet Personal inom funktionshinderområdet som kommer bli klart våren 2025. Yrkespaketen Barnskötare och Elevassistent kan komma att förändras ytterligare framöver. Mer information om dessa finns nedan.

Yrkespaketen Personal inom bad och idrott och Personal inom fritids- och friskvårdsanläggningar har fått nya namn och det har även skett vissa förändringar av innehållet i dessa yrkespaket:

  • Det nya yrkespaketet Personal inom bad och idrott motsvarar det yrkespaket som idag heter Bad- och fritidsanläggning. En förändring är att kursen aktivitetsledarskap – vattenträningsinstruktör, 100 poäng har bytts ut mot det nya ämnet siminstruktör, 100 poäng. En annan förändring är att kursen aktivitetsledarskap – vattenträningsinstruktör, 100 poäng har bytts ut mot det nya ämnet aktivitetsledarskap, 100 poäng. Ämnet aktivitetsledarskap har skrivits fram med brett innehåll. På så vis ökar möjligheterna för anpassning till olika aktiviteter inom ämnets karaktär.
  • Det nya yrkespaketet Personal inom fritids- och friskvårdsanläggningar motsvarar det som idag heter Idrotts- och fritidsanläggningar. En förändring som har skett när det gäller innehållet är att ämnet entreprenörskap har tagits bort.

Yrkespaketet Aktivitetsledare fritidshem har tagits bort. Skälet är dels att det är få elever som läser paketet, dels att arbetsgivare inte rekryterar elever till fritidshemmet med denna utbildningsbakgrund.

Ett nytt yrkespaket, Väktare, har tagits fram för komvux. Det finns en yrkesutgång mot väktare på gymnasieskolan men det saknas ett nationellt yrkespaket för komvux. Yrkespaketet är på totalt 1300 poäng och de två stora ämnena är bevakning och brandskydd.

Ett nytt yrkespaket, Personal inom funktionshinderområdet, håller på att tas fram och kommer att bli klart våren 2025. Paketet tillkommer utifrån ett behov på arbetsmarknaden samt krav från Socialstyrelsen vad gäller kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt socialtjänstlagen till personer med funktionsnedsättning.

Yrkespaketen till barnskötare och elevassistent förändras också. Idag är utbildningarna uppbyggda med först en gemensam basutbildning och sedan påbyggnadsutbildningar, antingen mot barnskötare eller mot elevassistent. De nya yrkespaketen är separata och inriktade antingen mot barnskötare eller mot elevassistent.

Observera att yrkespaketen till barnskötare och elevassistent kan komma att förändras ytterligare framöver, både till innehåll och omfattning. Anledningen till detta är följande:

  • Två nya ämnen håller på att tas fram och kommer att beslutas under våren 2025. Ett av dessa är ett ämne som handlar om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt inom förskola och fritidshem. Ämnet kan eventuellt komma att ingå i yrkespaketen till barnskötare och elevassistent. Det andra ämnet heter pedagogiskt och socialt arbete – specialisering och syftar till att ge elever möjlighet att fördjupa sig inom ett valt kunskapsområde.
  • Skolverket har ett pågående regeringsuppdrag om att göra utbildningen till barnskötare mer ändamålsenlig. Uppdraget påverkar framför allt gymnasieskolans barn- och fritidsprogram men uppdraget kan även få konsekvenser för yrkespaketet till barnskötare. Uppdraget ska redovisas till regeringen 2 december 2024.

Yrkespaketen inom el och energi har reviderats och ersatts med yrkespaket som består av ämnesnivåer. Ett nytt yrkespaket har tillkommit vilket innebär att det finns totalt sju yrkespaket inom området el och energi.

Yrkespaketens innehåll har anpassats bland annat utifrån hur ämnen skurits om och nya ämnen tillkommit. Yrkespaketens innehåll har även setts över utifrån gymnasieskolans reviderade yrkesutgångar. Detta har fått till följd att namnen på några av yrkespaketen har uppdaterats. Det har också fått till följd att yrkespaketens totala omfattning i verksamhetspoäng förändrats i viss utsträckning.

Utifrån behov som det nationella programrådet identifierat har påbyggnadspaketet Distributionselektriker – för redan utbildade elektriker tagits fram.

Inom försäljning och service har inga större förändringar skett. Antalet yrkespaket och deras poängomfattning är oförändrade. Vissa kurser som ingick i de tidigare yrkespaketen har ersatts av nya ämnesnivåer i de nya paketen och visst centralt innehåll har flyttats mellan olika ämnen. Ett exempel på detta är att innehållet från Servicekunskap 1 och 2 samt från Personlig försäljning 1 och 2 finns i de olika ämnesnivåerna i Försäljning och kundservice.

Inom försäljning och service finns det precis som tidigare nio stycken yrkespaket varav två är baspaket och sju är påbyggnadspaket. De två baspaketen omfattar 500 poäng och alla påbyggnadspaketen omfattar 400 poäng. Tanken med baspaketen är att ge grundläggande kunskaper inom handel eller administration och att eleven kan genomföra enklare arbeten inom dessa områden. Efter att ha studerat ett eller flera påbyggnadspaket har eleven fått mera specificerade kunskaper inom området och kan genomföra arbetsuppgifter inom en inriktning, till exempel butikssäljare eller företagssäljare.

Vissa mindre förändringar har genomförts i namnen på yrkespaketen för att tydligare signalera yrket och för att likna gymnasieskolans yrkesutgångar. Ett exempel på detta är att yrkespaketet som tidigare hette Handel – påbyggnad mot lager och logistik byter namn till Handel – påbyggnad lagerarbetare.

Yrkespaketet Handel – påbyggnad lagerarbetare omfattar fortfarande 400 poäng men innehållet har anpassats bättre mot arbete inom lager. Kurserna Handel specialisering, Logistik 1 och Plocklagerhantering har ersatts av de nya ämnesnivåerna Lager och terminal 1 och 2. En ny ämnesnivå Godshantering – truck har lagts till för att möjliggöra för eleven att skaffa truckkort vilket ofta efterfrågas av branschen.

Nuvarande Hantverksprogrammet upphör från och med den1 juli 2025 och ett nytt program Frisör- och stylistprogrammet upprättas. Detta medför förändringar för yrkespakten inom hantverksområdet:

  • De två nuvarande yrkespaketen Barberare och Frisöraspirant behåller sina namn och uppdateras med motsvarande ämnen och ämnesnivåer.
  • När det gäller övriga yrkepaket inom hantverksområdet, till exempel Florist, Sömnad, Glashantverk och Guldsmed, finns motsvarande utbildningar inte inom ramen för det nya Frisör- och stylistprogrammet i gymnasieskolan. Dessa yrkespaket återfinns därför nedan under ”Övriga – yrkespaket utan ett nationellt program som motsvarighet”.

Barberare och Frisöraspirant är utformade för arbete inom barberar- respektive frisöryrket. Yrkespaketen har uppdaterats utifrån de nya ämnesplanerna. Det har inte skett någon förändring av poängomfattningen.

I samband med ämnesbetygsreformen (Gy25) har samtliga yrkespaket inom fordon- och transport reviderats för att anpassas utifrån de nya ämnesplanerna. Ämnena har också moderniserats utifrån teknikutveckling och branschens krav. Det har också tillkommit fem helt nya yrkespaket och flera nuvarande yrkespaket har omarbetats till ett större antal paket med olika yrkesinriktningar.

Yrkespaketen Yrkesförare Godstransporter om 600 poäng respektive 800 poäng har omarbetats till 10 paket med olika yrkesinriktningar inom Godstransporter som omfattar 600 poäng och lika många som omfattar 800 poäng. Syftet är att synliggöra variationen yrken och arbetsområden som finns för yrkesförare som arbetar med godstransporter. Vidare finns det inte specialiseringskurser i de ämnesplanerna som gäller från och med den 1 juli 2025. De olika specialiseringarna har istället blivit egna ämnen såsom exempelvis Godstransporter – skog och Djurtransporter.

Yrkespaketet Yrkesförare Persontransporter har bytt namn till Yrkesförare Bussförare men i övrigt likt vad gäller innehåll och omfattning.

Yrkespaketen Lastbilsmekaniker, Maskinmekaniker, Reservdelsspecialist lätta fordon och Reservdelsspecialist tunga fordon har alla ökat sin omfattning med 100 poäng. Yrkespaketet Personbilsmekaniker har ökat med 200 poäng. Detta beror på att det introducerande ämnet till yrkesområdet har förändrats och omfattar två nivåer om 200 poäng totalt.

I samråd med branschrepresentanter har det framkommit att det finns behov av yrkespaket som riktar sig mot mer tydligt avgränsade yrkesroller där det finns brist på personal. Nytt ämnesinnehåll och ämnesplaner har också möjliggjort nya kombinationer och fokus för yrkespaket. Därför har det tillkommit fem nya yrkespaket inom området Fordon och transport. Dessa är Cykelmekaniker, Fordonslackerare, Fordonsskadereparatör, Hjulutrustningsmekaniker och Lager- och terminalarbetare.

För att yrkesförarutbildningarna ska kunna leda till körkortsbehörigheter och yrkesförarkompetensbevis behöver utbildningen fortsatt läsas sammanhållet.

Läs mer om det här:

Anordna yrkesförarutbildning i komvux

I de nya yrkespaketen har en uppdelning mellan bas och påbyggnad gjorts. Det betyder att de nuvarande yrkespaketen mot receptionist och konferensvärd är uppdelat på ett baspaket på 500 poäng samt två påbyggnadspaket på respektive 600 poäng. Innehållet i de nya ämnena motsvarar i stort sett kurserna i de tidigare ämnena även om vissa justeringar gjorts.

Hotell och reception – bas

Idag finns yrkespaketet gästvärd 500 poäng. Service och bemötande är borttaget, då innehållet i det ämnet finns med i flera av de nivåutformade ämnena som ingår i det reviderade paketet. Frukost och bufféservering i dagens paket är borttaget och ersätts av Servering nivå 1. Möten och event, nivå 1 är tillagt eftersom syftet med paketet är att ge en bred grund för arbete inom besöksnäringen.

Hotell och reception – påbyggnad

Idag finns yrkespaketen

  • konferensvärd 1200 p
  • receptionist 1200 p.

Eftersom de nya yrkespakteten medför en ny struktur är de nya yrkespaketen Hotell och reception – påbyggnad konferensvärd och Hotell och reception – påbyggnad receptionist påbyggnadspaket till yrkespaketet Hotell och reception – bas.

Arbete pågår med att bearbeta övriga yrkespaket inom hotell och turism. Skolverket återkommer därför med information om dessa längre fram. De paket som är under fortsatt bearbetning är:

  • Aktiviteter och upplevelser, 1400 p
  • Bokning, 1200 p
  • Bokning och försäljning, 1200 p
  • Gästvärd – försäljning-guest relations-eventvärd, 900 p
  • Våningsservice – bas, 700 p

En förändring är att yrkespaketen inom industriteknisk utbildning inte längre är utformade som bas- och påbyggnadspaket. I stället är varje yrkespaket en enhetlig utbildning som möter kvalifikationskrav för respektive yrkesområde. De ämnesutformade yrkespaketen riktar sig till samma yrkesområden som de befintliga, kursutformade, påbyggnadspaketen.

  • Baspaketet Industriteknik grund, 700 poäng, har tagits bort. I stället ligger motsvarande innehåll som en inledande del i respektive yrkespaket, med undantag för Låssmed som är ett enhetligt paket som omfattar 700 poäng och svetspaketen, som har fått en annan struktur.
  • Påbyggnad CNC-operatör, 600 poäng har breddats till två paket: CNC-operatör metall och CNC-operatör trä, båda 1300 poäng.
  • Påbyggnad Underhåll, 500 poäng har bytt namn till Underhållsteknik, 1300 poäng.
  • Påbyggnad Grafisk produktion, 400 poäng har bytt namn till Grafisk produktion, 1100 poäng
  • Påbyggnad Industriell träbyggnad, 400 poäng har bytt namn till Industriell träbyggnad, 1100 poäng
  • Påbyggnad Träindustriteknik, 300 poäng har bytt namn till Maskinsnickare, 1200 poäng
  • Påbyggnad Sågverk har bytt namn till Sågverk, 1400 poäng

De nya yrkespaketen inom svets har, i likhet med de kursutformade paketen, en uppdelning mot plåt- respektive rörsvets, men har fått en annan utformning. I och med att specialiseringskurserna försvinner i samband med Gy25 har yrkespaketen i stället utformats utifrån den svetsmetod man väljer som fördjupning. Det grundläggande innehållet är dock gemensamt för samtliga yrkespaket inom svets.

Följande yrkespaket finns framtagna inom svets:

  • Plåtsvetsare MIG/MAG, Plåtsvetsare MMA, Plåtsvetsare TIG, samtliga 1400 poäng.
  • Rörsvetsare MIG/MAG, Rörsvetsare MMA, Rörsvetsare TIG, samtliga 1600 poäng.

Två nya yrkespaket mot processteknisk utbildning som inte har funnits tidigare har tillkommit. Processteknik kemi och Processteknik livsmedel, båda 1300 poäng.

Yrkespaketen har reviderats och ersatts med nya yrkespaket som består av ämnesnivåer. Utbudet av yrkespaket inom naturbruk har också ökat från två till tio. De nya yrkespaketen har en poängomfattning mellan 600 p och 900 p. Detta för att bättre tillmötesgå målgruppen samt för att spegla yrkesutgångarna inom naturbruksprogrammet.

De nya yrkespaketen som tillkommit hamnar inom följande yrkesområden:

  • djurskötare
  • djurvårdare
  • hästskötare
  • trädgårdsanläggning
  • skötsel av utemiljöer
  • växtodling (både inom lantbruk och trädgård)
  • skogsmaskinförare
  • naturturism.

Det har även skett en sammanslagning av två kursutformade yrkespaket till ett nytt. Djurskötare inom mjölkproduktion, 600 poäng och Djurskötare inom grisproduktion, 700 poäng har kombinerats till ett paket Djurskötare inom lantbruk, 600 poäng. Därmed har förändringar i både poängomfattning och innehåll skett.

Alla yrkespaket som fanns tidigare finns kvar och har i stort sett motsvarande innehåll, men med en anpassning till de nya ämnesplaner inom yrkesområdet som tagits fram i samband med Gy25. Yrkespaketen följer i stort sett de yrkesutgångar i gymnasieskolan som finns inom respektive inriktning på programmet för restaurang och livsmedel.

En förändring är att det kursutformade yrkespaketet Bagare och Konditor delats upp i två yrkespaket i stället för ett gemensamt med möjlighet att välja inriktning. Innehållet i de nya yrkespaketen är dock detsamma, men hur de presenteras har förändrats för att förtydliga vad som ingår i respektive inriktning.

Bagare 1400 poäng

Yrkespaketet har samma innehåll och poängomfattning som tidigare. Kurserna har ersatts av motsvarande nya ämnesnivåer.

Charkuterist 900 poäng

Yrkespaketet har minskat i omfattning. Innehåll som var av en mer studievägledande karaktär är borttaget då elever inom komvux ofta vet varför de valt inriktning och avser att komma ut i arbete snabbare jämfört med gymnasieskolans elever.

Kock 1200 poäng

Områdena servering och branschkunskap har tagits bort ur det tidigare paketet som därmed minskar det nya yrkespakets omfattning med 200 poäng. Det är utbildningens inledande del som minskats. Den hade ett orienterande och yrkesvägledande innehåll som var mindre angeläget för vuxna elever som har dessa delar med sig när utbildningen påbörjas. Därmed kortas utbildningen och eleven kan komma ut i arbetslivet snabbare. Den sista nivån i paketet motsvarar dock samma nivå som tidigare.

Konditor 1400 poäng

Yrkespaketet har samma innehåll och poängomfattning som tidigare. Kurserna har ersatts av motsvarande nya ämnesnivåer.

Servitör 1200 poäng

Områdena matlagning och branschkunskap har lyfts bort från det tidigare paketet som därmed minskats med 200 poäng. Det är utbildningens inledande del som minskats. Den hade ett orienterande och yrkesvägledande innehåll som var mindre angeläget för de vuxenstuderande som har dessa delar med sig när utbildningen påbörjas. Därmed kortas utbildningen och eleven kan komma ut i arbetslivet snabbare. Den sista nivån i paketet motsvarar dock samma nivå som tidigare.

Styckare 800 poäng

Paketet är något kortare än innan. Vissa ämnesnivåer är borttagna som var av mer studievägledande karaktär. Anledningen är att det yrkespaketet inte behöver följa gymnasieutgången och eleverna på komvux vet ofta varför de valt inriktning och vill och behöver komma ut i arbete snabbare.

VVS

Yrkespaketet sprinklermontör och såväl baspaket som påbyggnadspaket för VVS-isolerare har inte förändrats i någon större utsträckning. Ämnesplanerna har reviderats utifrån Gy25.

Ytterligare ett yrkespaket, isoleringsplåtslagare, planeras som ett påbyggnadspaket. Mer information om detta yrkespaket kommer framöver.

Ventilation

För ventilationsmontör har ett baspaket med utbytbara kurser i stället blivit två parallella baspaket som omfattar 700 poäng vardera, det ena med inriktningen ventilationstillverkning och det andra mot ventilationsteknik.

Det har dessutom tillkommit påbyggnadspaket till respektive baspaket. Påbyggnadspaketen omfattar 600 respektive 700 poäng. Skillnaden i poängomfattning förklaras av att ventilationsteknik, nivå 1 inte ingår i det ena yrkespaketet, Ventilationsmontör ventilationsteknik – påbyggnad. Detta eftersom de elever som läst baspaketet med inriktning ventilationsteknik redan läst denna kurs. Det finns alltså i och med revideringen ett påbyggnadspaket för respektive baspaket; ett med inriktning ventilationstillverkning och ett mot ventilationsteknik.

Kyl- och värmepumpsteknik

I baspaketet har ämnesinnehåll flyttats om vilket ger effekten att ämnena fastighetsautomation och VVS och fastighet har tillkommit med en nivå och att högsta nivån i kyl- och värmepumpsteknik flyttas till ett nytt påbyggnadspaket. Paketet är i och med dessa förändringar utökat med 100 poäng. Ämnet VVS och fastighet läggs in för att ge överblickande kunskap. Innehållet är jämförbart med vad övriga verksamhetsområden har lagt i sina baspaket. Paketet bedöms som tillräckligt i sin fördjupning för att eleven ska kunna nå kategori 2.

Ett nytt påbyggnadspaket är skapat och består av fastighetsautomation nivå 2, 100 poäng och kyl- och värmepumpsteknik nivå 4, 200 poäng. Påbyggnadspaketet bedöms som tillräckligt i sin fördjupning för att eleven ska kunna nå kategori 1.

Fastighet

Innehållet i baspaketet har omfördelats och yrkespaketet har i och med detta utökats med 100 poäng. VVS och fastighet nivå 2 har lagts till, som innefattar delar av det centrala innehållet från respektive inriktnings första kurs.

Två av tre påbyggnadspaket har genomgått förändringar. Påbyggnadspaketet fastighetstekniker har utökats med 200 poäng; fastighetsautomation nivå 2 och ventilationsteknik nivå 2. Entreprenörskap har utgått. Påbyggnadspaketet fastighetsskötare har minskat med 100 poäng. Ämnet växtkunskap är borttaget medan de delar i ämnet yttre miljö som handlar om materialkunskap har förstärkts.

Inom vård och omsorg har inga större förändringar skett. Strukturen på ämnen och yrkespaket är i stort oförändrade. Vissa mindre förändringar har genomförts och visst centralt innehåll kan ha flyttats mellan olika ämnen, till exempel har området sjukdomar flyttats från omvårdnad till hälso- och sjukvård.

Inom vård och omsorg finns precis som tidigare yrkespaketen Vårdbiträde, 800 poäng, och Undersköterska, 1500 poäng. Vilka ämnen som ingår i respektive yrkespaket är oförändrat även om innehållet i vissa ämnen har justerats i de nya ämnesplanerna.

Ett nytt yrkespaket Undersköterska – påbyggnad från vårdbiträde, 700 poäng, har tillkommit. Yrkespaketet är framtaget för att tydliggöra vad en individ som redan läst yrkespaketet Vårdbiträde ska läsa för att komplettera sin utbildning till undersköterska och kunna få bevis om den skyddade yrkestiteln.

Ämnet Anatomi och fysiologi har en något förändrad struktur. Nu kan man läsa ämnet som nivå 1b, 100 poäng, i yrkespaketet för Undersköterska eller som nivå 1a1, 50 poäng i yrkespaketet för Vårdbiträde. Nivå 1a1 kan sedan byggas på med nivå 1a2, 50 poäng, för utbildning från vårdbiträde till undersköterska.

Undersköterska är en skyddad yrkestitel. Det innebär att man behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg. Den skyddade yrkestiteln har yrkespaketet Undersköterska som utgångspunkt för vad som kan ingå för att erhålla beviset från Socialstyrelsen.

Yrkespaketet Floristaspirant uppdateras utifrån de nya ämnesplanerna och byter namn till Florist. Yrkespaketet omfattar 1500 poäng som tidigare.

Inom det textila området skapas tre nya yrkespaket, Sömnad – bas, Sömnad – påbyggnad konfektion och Sömnad – påbyggnad mönsterkonstruktion. Det nya baspaketet Sömnad – bas omfattar 800 poäng. De två påbyggnadspaketen Sömnad – påbyggnad konfektion och Sömnad – påbyggnad mönsterkonstruktion omfattar 800 poäng respektive 700 poäng.

Två nya yrkespaket skapas inom smala hantverk, Glashantverk och Guldsmed. De två nya yrkespaketen Glashantverk (utformat för arbete inom glasblåsaryrket) och Guldsmed omfattar vardera 1500 poäng.

Komvux som anpassad utbildning på gymnasial nivå

När det gäller verksamhetsområdet Fastighetsskötsel inom anpassad utbildning har två baspaket slagits samman till ett. De kursutformade yrkespaketen med fokus utemiljöer, där även växtkunskap ingick, respektive fokus fastighetsskötsel är samlade i ett nytt yrkespaket: Fastighetsskötsel – bas. Återvinning ingår nu i det ordinarie baspaket.

Två påbyggnadspaket har skapats, ett med fokus inre skötsel och ett med yttre skötsel. Detta utifrån branschens behov och att målgruppen har goda förutsättningar att få en anställning efter utbildningen.

Skolverket har tillsammans med branschrepresentanter tagit fram 10 yrkespaket. Det har inte tidigare funnits yrkespaket inom området.

Det är fem paket inom fordonsvård och underhållsteknik som inriktar sig på olika fordonstyper. Resterande fem paket fokuserar på lagerhållning och godshantering och inriktar sig på olika typer av varor eller sektorer. Samtliga yrkespaket omfattar 1300 poäng.

Yrkespaketen inom hälsa, vård och omsorg har i stort sett oförändrat innehåll. De har dock bytt namn.

Yrkespaketen Bad- och fritidsanläggningsassistent (bas respektive fördjupning) byter namn till Fritids- och friskvårdsassistent (bas respektive påbyggnad). I övrigt innehåller de i princip jämförbara ämnen som tidigare och yrkespaketen har oförändrad poängomfattning.

Samtliga yrkespaket inom skog, mark och djur ersätts med motsvarande nya yrkespaket. Därmed har inga förändringar i utbud skett. Dock har förändringar i poängomfattning samt innehåll skett. De nya yrkespaketen har en omfattning på 300 till 400 poäng och vissa ämnen har ersatts med nya.

Yrkespaketen Arbete i stall – bas respektive påbyggnad har ökat med 100 poäng jämfört med tidigare 300 poäng. Kursen Djurens biologi har ersatts med ämnesnivån Biologi-naturbruk 1, 100 poäng. Kursen Ridning och körning har ersatts med ämnesnivåerna Körning med häst 1, 100 poäng och Ridning 1, 100 poäng samt Ridning 2, 200 poäng.

I yrkespaketet Arbete på hunddagis – bas, har kursen Sällskapsdjur 2 ersatts med ämnesnivån Hundkunskap 1, 100 poäng. Samtliga kurser i yrkespaketet Arbete på hunddagis – påbyggnad har ersatts med nya ämnesnivåer och poängomfattningen har ökat till 400 poäng.

Yrkespaketet Lantbruk – påbyggnad har minskat till nu 300 poäng. Kursen Biologi – naturbruk, 200 poäng har ersatts av Biologi - naturbruk 1, 100 poäng. Kursen Körning – basmaskiner 1, 100 poäng ersätts inte.

Yrkespaketet Parkarbete – påbyggnad har minskat i omfattning till 400 poäng. Kurser Skötsel av utemiljöer 2, 200 poäng och Skötsel av utemiljöer 3, 100 poäng har ersatts av ämnesnivån Skötsel av utemiljöer 2, 200 poäng. Kurserna Trädgårdsanläggning 2, 100 poäng och Trädgårdsanläggning 3, 100 poäng har ersatts av ämnesnivån Trädgårdsanläggning 2, 200 poäng.

I yrkespaketet Trädgrådsodling – bas har kurserna Odling på friland 1, 100 poäng och Trädgårdsodling – grund, 100 poäng ersatts av ämnesnivån Trädgårdsodling 1, 100p och Biologi - naturbruk 1, 100 poäng.

För yrkespaketet Trädgårdsodling - påbyggnad, har kurserna Odling i växthus 1, 100 poäng, Odling i växthus 2, 100 poäng och Odling på friland 2, 100 poäng ersatts av Biologi - naturbruk 2, 100 poäng och Trädgårdsodling 2, 200 poäng.

Yrkespaketen Arbete på hunddagis – bas, Lantbruk – bas, Parkarbete – bas, Trädgårdsodling – bas samt Trädgårdsodling – påbyggnad har samma poängomfattning som förut.

Senast uppdaterad 07 januari 2025

Innehåll på denna sida

    Relaterat stödmaterial