25 utbildningar vid 24 skolor ingår i försöksverksamheten som startade 2012 och avslutas 2024 med sista intag till årskurs sju hösten 2021. Du kan inte längre ansöka om att delta i försöksverksamheten.
En spetsutbildning i högstadiet ger eleven en särskild fördjupning och breddning inom ett eller flera ämnen som utbildningen är inriktad mot. Eleverna kan läsa en eller flera gymnasiekurser och få betyg men följer i övrigt den ordinarie undervisningen.
Utbildningen kan inriktas mot något eller några av dessa ämnen:
Det pågår också försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning i gymnasiet.
Godkända spetsutbildningar i högstadiet, uppdaterad 31 oktober 2018 (excel, 14 kB)
Det ska stå i elevens slutbetyg från grundskolan att hon eller han har deltagit i en spetsutbildning. Det ska också framgå vilket eller vilka ämnen som spetsutbildningen har varit inriktad mot. Det här antecknas i fältet för noteringar i slutbetyget från grundskolan.
Inom ramen för spetsutbildningen kan eleverna läsa och få betyg i gymnasiekurser inom det eller de ämnen som spetsutbildningen är inriktad mot. Betygen ska utfärdas separat: har en elev fått betyg i en gymnasieskurs ska det betyget inte skrivas in i grundskolans termins- eller slutbetyg, utan i en särskild betygsblankett. Betyget för gymnasiekursen ska däremot dokumenteras i grundskolans betygskatalog.
Om eleven vill gå om den aktuella gymnasiekursen när hon eller han börjar gymnasieskolan, så har hon eller han rätt till det. Eleven har i så fall också rätt att få ett nytt betyg på kursen i sitt gymnasiebetyg.
Blankett för betyg i spetsutbildning (pdf, 54 kB)
De nationella proven ska användas som stöd för betygssättning i årskurs 9. Om läraren bedömer att en elev kommer avsluta ett ämne före årskurs 9 är det därför lämpligt att läraren låter eleven göra nationella prov i det ämne spetsutbildningen avser i en tidigare årskurs, det vill säga i årskurs 7 eller 8.
Försöksverksamheten följs upp och utvärderas av Skolverket. De huvudmän (kommunen eller skolans styrelse om det är en fristående skola) som deltar i försöksverksamheten medverkar i vår utvärdering.
Sök i publikationsdatabasen efter Skolverkets tidigare utvärderingar av försöksverksamheten
Det pågår också försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning på gymnasial nivå
För frågor om försöksverksamheten med spetsutbildning, kontakta Skolverkets Upplysningstjänst: