Pandemin har resulterat i en omfattande frånvaro hos både barn och personal i förskolan. Detta har på många håll påverkat utbildningens kvalitet på ett negativt sätt. Samtidigt har pandemin bidragit till en ökad utevistelse samt digitalisering i många förskolor. Det är några av slutsatserna i Skolverkets rapport om hur förskolan påverkats under pandemin.
– Förskolan har i stort klarat av att hålla verksamheterna öppna under pandemin, vilket är en viktig förutsättning för att andra viktiga samhällsinstanser ska kunna bemannas. Men det är klart att den stora frånvaron bland både barn och personal har fått konsekvenser för barnens lärande och utveckling, säger Sophie Casson Lindbäck, undervisningsråd på Skolverket.
Rapporten visar att både den kortare och den längre frånvaron bland barn har ökat mycket under pandemin. Det kan få konsekvenser både för barnens lärande och för deras utveckling i stort. Bland annat uppger fyra av tio förskolerektorer i rapporten att barnens förutsättningar att utvecklas i enlighet med målen för förskolan har försämrats. Det kan till exempel handla om att förmågan att fungera i grupp, förmågan att lyssna och också ge uttryck för egna uppfattningar riskerar att inte utvecklas lika mycket som när barnen är i förskolan. Övergången från förskola till förskoleklass, har också fungerat sämre under pandemin, det anser sex av tio rektorer. Både att barnen utvecklas i enlighet med målen och att övergången i sig fungerar bra är viktigt för att skapa förutsättningar för en god skolgång.
Den mest förekommande orsaken till frånvaro bland barn är symptom som enligt riktlinjer gör att barn ska vara hemma trots ett gott allmäntillstånd. För längre frånvaro är den näst vanligaste orsaken oro och rädsla hos vårdnadshavarna. Den frånvaroorsaken är vanligare i förskolor med större andel barn med utländsk bakgrund.
Rektorerna inom förskolan framhåller att mycket frånvaro bland annat kan leda till problem i barns språkutveckling. Barn som inte har svenska som modersmål bedöms vara en särskilt drabbad grupp. Därför behöver både förskolor och skolor se till att barn och elever får rikliga möjligheter att utveckla sin språkförmåga.
Mitt i allt det negativa har pandemin trots allt medfört en del positiva förändringar. Inom förskolan handlar det framför allt om mer tid utomhus med barnen och distansmöten som ett ofta välfungerande sätt att kommunicera på. Samarbetet har ofta också stärkts både inom och mellan förskolor. Det upplevs också som positivt att tillsammans kämpa hårt mot något och faktiskt, i de allra flesta fall, klara av att hålla förskolan öppen.
Covid-19-pandemins konsekvenser för förskolan Länk till annan webbplats.
Rapporten Covid-19-pandemins konsekvenser för förskolan ingår i Skolverkets uppdrag att följa upp konsekvenserna av covid-19-pandemin för utbildningen inom skolväsendet. Resultaten bygger på en nationell enkät till rektorer för förskola som genomfördes under senhösten 2021.
Pandemins påverkan på förskolan, del 4 (2021-12-17)
Pandemins påverkan på förskolan, del 3 (2021-05-21)
Publicerades den .