Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå som stärker rektorns förmåga att leda och styra verksamheten.
För rektorer
Pågår 3 år
30 högskolepoäng
Flera olika lärosäten
Anmälningsperiod för Rektorsprogrammet:
Det är huvudmannen som anmäler skolledaren för Rektorsutbildningen via ett formulär. Huvudman måste logga in med BankID för att göra en anmälan. Följande uppgifter ska lämnas i anmälan:
Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå som ger nya kunskaper, skapar nätverk och sätter igång utvecklingsprocesser. Studierna omfattar 30 högskolepoäng och behandlar tre områden:
I måldokumentet förtydligas vad Rektorsprogrammet ska innehålla och vad som förväntas att deltagaren ska lära sig. Måldokumentet gäller sedan den 1 juli 2021 och sträcker sig fram till och med 2027. Måldokument fokuserar på exempelvis:
För rektorer (med undantag för rektorer för förskola) är huvudregeln
För rektorer för förskolan är huvudregeln
Till målgruppen hör även skolledare med motsvarande ledningsfunktion som rektor men med annan titel, exempelvis biträdande rektorer. De kan gå Rektorsprogrammet i mån av plats. En sådan tjänst behöver inneha mandat att styra, leda och ta beslut om verksamheten.
Tjänsten bör innehålla ledningsfunktioner i skola som motsvarar minst 50 % av heltid. Detta mot bakgrund av utbildningens krav och omfattning. Dessutom bör den även inrymma ansvar för flera av nedanstående uppgifter:
Undervisningen sker till största del i form av internat på kursgårdar, eget arbete på hemmaplan och inläsning av litteratur. Deltagaren behöver avsätta cirka 20 procent av sin arbetstid till utbildningen under 3 år. Skolledaren går utbildningen som en del av arbetet.
Huvudmannen väljer universitet utifrån sina och deltagarens behov. Utbildningsmålen är gemensamma för samtliga universitet, men det kan finnas olikheter i upplägg och kurslitteratur.
Göteborgs universitet Länk till annan webbplats.
Karlstads universitet Länk till annan webbplats.
Linnéuniversitetet Länk till annan webbplats.
Mittuniversitetet Länk till annan webbplats.
Stockholms universitet Länk till annan webbplats.
Umeå universitet Länk till annan webbplats.
Uppsala universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Umeå universitet ger utbildningen i Skåne. Karlstad universitet ger utbildningen i Karlstad och i Mälardalen men inte i Småland (norra Götaland).
Huvudmannen är en viktig samtalspartner kring frågor om Rektorsprogrammets kvalitet, utveckling och effekter. Universiteten anordnar möten och träffar med huvudmännen under utbildningen. Där diskuteras bland annat aktuell skolforskning och skolledarna redovisar sina uppgifter.
Att ha goda förutsättningar för sina studier är avgörande för att klara utbildningen. Det är viktigt att huvudmannen tillsammans med skolledaren förbereder, planerar och följer upp studierna.
Huvudmannens engagemang i utbildningen bidrar till vilken möjlighet deltagaren har att klara av en krävande utbildning. Regelbunden tid för dialog och uppföljning är en viktig pusselbit för den lokala skolutvecklingen.
En framgångsfaktor för utbildningen är att deltagaren kan avsätta tid för studierna inom ramen för sin tjänst. Skolledaren går utbildningen som en del av arbetet och behöver avsätta cirka 20 procent av sin arbetstid. I utbildningen ingår minst 32 dagar med fysiska träffar på seminarier och internat.
Studierna innebär också utvecklingsarbete på den egna skolan eller förskolan och inläsning av litteratur.
Omfattas deltagaren av obligatoriet?
Skolledarens förväntningar på Rektorsprogrammet:
Skolledarens förutsättningar att genomföra utbildningen:
Välja lärosäte.
Anmäla till Rektorsprogrammet.
Planera in tider för uppföljningssamtal.
Förslag på frågor att stämma av:
På vilket sätt bidrar utbildningen till skolledarens och verksamhetens utveckling?
Kan utbildningens innehåll vara användbar inom andra delar av huvudmannens organisation?
Samverkan med lärosätet:
Följa upp skolledarens mål, ambition och lärdomar.
På vilket sätt har utbildningen påverkat:
Nätverkandets betydelse nu och i framtiden?
Skolledarens fortsatta utveckling?
Informationsfolder till huvudmän med tips på stöd till skolledare Pdf, 274 kB.
Huvudmannen och Skolverket delar på kostnaderna för utbildningen. Staten betalar universitetens kostnader för utbildningen medan huvudmannen står för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen, såsom lön under utbildningstiden, kurslitteratur, resor samt kostnaderna för internat- och seminariedagar.
Via denna anmälan kan du som huvudmannarepresentant anmäla din organisation som ny huvudman för en skolledare som redan påbörjat Rektorsprogrammet.
I och med denna anmälan bekräftar ni att skolledaren kan fortsätta utbildningen och att ni tar ansvar för kostnader för internat, tid för studier (ca 20% av en arbetsvecka) och kurslitteratur. Skolverket står för universitetens kostnader för utbildningen.
Om skolledaren inte längre uppfyller kraven för befattningen Rektor, Förskolerektor eller biträdande rektor kan platsen återkallas av Skolverket/lärosätet.
Innan du går till anmälan, ta reda på följande om skolledare:
Gå till anmälan för byte av huvudman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här kan du ta del av den förordning från regeringen som styr Rektorsprogrammet samt Skolverkets måldokument.
Förordning om befattningsutbildningen Rektorsprogrammet Länk till annan webbplats.
Skolverkets måldokument för Rektorsprogrammet till och med den 30 juni 2021 Pdf, 720 kB.