Rektorsprogrammet
När du anställts som rektor för första gången är det obligatoriskt att gå rektorsprogrammet. Det är en akademisk utbildning som ger kunskap om uppdraget och rustar dig som nybliven rektor att skapa en trygg och kvalitativ utbildning för barn och elever.
-
För rektorer
-
Pågår 3 år
-
30 högskolepoäng
-
Flera olika lärosäten
Anmälan till rektorsprogrammet
Anmälningsperioden är öppen
- 15 mars till 15 april inför höstterminsstart (besked skickas ut under vecka 23)
- 15 september till 15 oktober inför vårterminsstart (besked skickas ut under vecka 48).
Anmäl dig till rektorsprogrammet Länk till annan webbplats.
Observera att det är huvudmannen som gör anmälan. Läs mer under Huvudmannens ansvar.
Rektorsprogrammets innehåll
Studierna omfattar 30 högskolepoäng på avancerad nivå och behandlar tre områden:
- skoljuridik och myndighetsutövning, 10 högskolepoäng
- styrning, organisering och kvalitet, 10 högskolepoäng
- skolledarskap – pedagogisk ledning, 10 högskolepoäng.
Rektorsprogrammets upplägg
Studierna är på deltid. Undervisningen sker till största del på kursgårdar med övernattning. Mellan internatträffarna krävs eget arbete på hemmaplan och inläsning av litteratur.
Räkna med att avsätta cirka 20 procent av din arbetstid under 3 år. Utbildningen ska ses som en del av arbetet och huvudmannen ansvarar för att se till att du som deltagare får de förutsättningar du behöver för att genomföra den.
Lärosäten
Rektorsprogrammet ges på ett flertal lärosäten i landet. Utbildningsmålen är gemensamma för samtliga universitet, men det kan finnas olikheter i upplägg och kurslitteratur.
- Göteborgs universitet Länk till annan webbplats.
- Karlstads universitet Länk till annan webbplats.
- Linnéuniversitetet Länk till annan webbplats.
- Mittuniversitetet Länk till annan webbplats.
- Stockholms universitet Länk till annan webbplats.
- Umeå universitet Länk till annan webbplats.
- Uppsala universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Umeå universitet ger utbildningen i Norr och i Skåne. Karlstad universitet ger utbildningen i Karlstad och i Mälardalen.
Obligatoriskt för dig som är rektor
Utbildningen är obligatorisk för dig som är rektor för att skapa en likvärdig förskola och skola för alla barn och elever. Du ska påbörja rektorsprogrammet senast ett eller två år efter att du tillträtt din tjänst och avsluta utbildningen senast fyra eller fem år efter tillträdet. Vad som gäller för dig beror på i vilken skolform du arbetar i och när du anställdes:
- rektor (ej i förskola) – påbörja senast efter ett år
- rektor i förskola – påbörja senast efter två år
- förskolechef som var verksam den 1 juli 2019 – omfattas inte av obligatoriet men välkomnas och uppmuntras att gå ändå.
Motsvarande ledningsfunktion
Är du skolledare med motsvarande ledningsfunktion som rektor men med annan titel, exempelvis biträdande rektor kan du gå rektorsprogrammet i mån av plats.
För att kunna erbjudas plats i utbildningen behöver du ha:
- ledningsansvar motsvarande minst 50 procent av din tjänst (krav)
- personalansvar för pedagogisk personal (krav)
- mandat att leda och samordna det pedagogiska arbetet på enheten (krav)
- mandat att leda och samordna enhetens systematiska kvalitetsarbete och resultat (helst).
Därför ska du gå rektorsprogrammet
Rektorsyrket innebär ett komplext ledarskap med stort ansvar för personal, elever och verksamhetens resultat. Samtidigt får du aldrig tappa fokus på att barnen och eleverna ska vara i centrum.
Genom att gå rektorsprogrammet får du en överblick över ansvaret. Du får möjlighet att bli en tryggare chef och pedagogisk ledare. Under utbildningen får du öva och pröva tillsammans med kollegor som har liknande utmaningar i sin yrkesvardag. Det gör att du blir säkrare i din yrkesidentitet och rustad att leda och fördela resurser och arbete i verksamheten.
Utbildningen ger dig kunskap och förståelse för styrdokumenten som ligger till grund för uppdraget, vilket bidrar till en ökad självsäkerhet i skolledarrollen. Många tidigare deltagare lyfter fram gemenskapen, och möjligheten att diskutera skolfrågor tillsammans med andra rektorer, som en av de viktigaste delarna av utbildningen:
”Att få reflektera och kommunicera och vrida och vända på dilemman tillsammans under längre period har varit härligt och kommer att saknas.”
(citat från en tidigare deltagare)
Huvudmannens ansvar
Att ha goda förutsättningar för sina studier är avgörande för att klara utbildningen. Det är viktigt att huvudmannen tillsammans med skolledaren förbereder, planerar och följer upp studierna.
Huvudmannens engagemang i utbildningen bidrar till vilken möjlighet deltagaren har att klara av en krävande utbildning. Regelbunden tid för dialog och uppföljning är en viktig pusselbit för den lokala skolutvecklingen.
En framgångsfaktor för utbildningen är att deltagaren kan avsätta tid för studierna inom ramen för sin tjänst. Skolledaren går utbildningen som en del av arbetet och behöver avsätta cirka 20 procent av sin arbetstid. I utbildningen ingår minst 32 dagar med fysiska träffar på seminarier och internat.
Studierna innebär också utvecklingsarbete på den egna skolan eller förskolan och inläsning av litteratur. Huvudmannen ansvarar för en del praktiska frågor såsom
- anmälan
- att skapa förutsättningar för rektorn att genomföra utbildningen
- finansiering av vissa omkostnader för deltagaren
- val av lärosäte
- samverkan med lärosätena.
Nedan följer korta beskrivningar av de olika ansvarspunkterna.
Huvudmannen anmäler
Det är huvudmannen som gör anmälan till rektorsutbildningen via ett formulär. Den som anmäler behöver kunna identifiera sig med bank-id och ha följande information om den sökande:
- personnummer
- sammanlagd tid med skolledaruppdrag
- högsta utbildningsnivå
- examen (inklusive antal poäng eller högskolepoäng).
Det är information som Skolverket behöver till administration och för att kunna föra statistik över deltagandet och inget som grund för urval till utbildningen.
Skapa förutsättningar för rektorn att genomföra sina studier
Det finns goda skäl för huvudmannen att skapa förutsättningar för rektorer som går rektorsprogrammet att kunna ta del av utbildningen fullt ut.
Rektorsprogrammet är en obligatorisk befattningsutbildning för nya rektorer. Obligatoriet finns till för att skapa en likvärdig förskola och skola för alla barn och elever.
Kompetensutveckling har visat sig vara en viktig faktor för hur rektorer kan utföra sitt arbete och klara de många utmaningar som yrket innebär. Det kan bidra till en högre kvalitet på skolverksamheten och stärka kompetensförsörjningen.
Att skapa rätt förutsättningar innebär bland annat att förbereda, planera och följa upp studierna tillsammans med rektorn. Se till att ni är överens om frågor som gäller tidsåtgång, resurser och på vilket sätt rektorn behöver huvudmannens stöd.
Avsätt 20 procent av rektorns arbetstid
De deltagare som kan avsätta tillräckligt med tid för studierna inom ramen för sin tjänst har bättre möjligheter att utvecklas under utbildningstiden.
Skolledaren behöver avsätta cirka 20 procent av sin arbetstid för utbildningen. I utbildningen ingår minst 32 dagar med fysiska träffar på seminarier och internat. Det behövs också tid för inläsning av litteratur. Tänk på att rektorn kommer att genomföra utvecklingsarbete på den egna skolan eller förskolan som en del av studierna.
Huvudmannen står för en del av kostnaderna
Själva utbildningen är kostnadsfri för huvudmannen. Däremot tillkommer kostnader för deltagarens förutsättningar för att genomföra utbildningen. Det innebär kostnader för
- lön under utbildningstiden
- kurslitteratur
- resor
- kost och logi under internat- och seminariedagar.
Huvudmannen väljer universitet
Huvudmannen väljer universitet utifrån sina och den deltagande rektorns behov.
Samverkan med universiteten
Huvudmannen är en viktig samtalspartner kring frågor om rektorsprogrammets kvalitet, utveckling och effekter. Universiteten anordnar möten och träffar med huvudmännen under utbildningen. Där diskuteras bland annat aktuell skolforskning och skolledarna redovisar sina uppgifter.
Byte av huvudman
Du som representerar huvudmannen kan anmäla din organisation som ny huvudman för en skolledare som redan påbörjat rektorsprogrammet genom att fylla i anmälningsformuläret nedan.
Där kan du även uppdatera uppgifter om befattning för skolledaren vid byte av tjänst eller vid återgång till studier efter avbrott från studierna.
I och med anmälan bekräftar du att skolledaren kan fortsätta utbildningen och att den nya huvudmannen tar ansvar för kostnader för internat, tid för studier (ca 20 procent av en arbetsvecka) och kurslitteratur. Skolverket står för universitetens kostnader för utbildningen.
Om skolledaren inte längre har en anställning som rektor eller annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skolan, förskola, och fritidshem förbehåller sig Skolverket rätten att återkalla beslut om plats på rektorsprogrammet under pågående utbildning.
När du anmäler behöver du ha följande information om skolledaren du anmäler:
- skolledarens personnummer
- referensnummer (erhålls av lärosätet skolledaren läser vid)
Gå till anmälan för byte av huvudman Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Regelverk och måldokument
I måldokumentet förtydligas vad rektorsprogrammet ska innehålla och vad som förväntas att deltagaren ska lära sig. Måldokumentet gäller till och med den 1 juli 2027. Måldokumentet vänder sig i första hand till kursdeltagare med huvudmän och till de lärosäten som fått i uppdrag att bedriva utbildningen. Det innehåller
- syfte och mål för utbildningen
- rektorsprogrammets innehåll (inklusive syfte och mål med delkurserna)
- examination.
Kontakt
Om du inte hittar svaret på din fråga är du välkommen att mejla rektorsprogrammet@skolverket.se. Har du frågor om rektorsprogrammet vid ett specifikt universitet kan du i stället kontakta dem direkt. Kontaktuppgifter finner du på respektive universitets kurssida.
-
Kurser och utbildningar
Fortbildning för rektorer
-
Kurser och utbildningar
Rekryteringsutbildning för blivande rektorer
-
Kurser och utbildningar
Grundläggande juridik i förskolan