Det här bidraget ska användas för att ge elever från andra nordiska länder, som inte är folkbokförda i Sverige, möjlighet att studera i Sverige.
Ansökan för vårterminen 2023 är öppen 15 april–15 maj i e-tjänsten för statsbidrag.
Logga in e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Ansökan för höstterminen 2023 är öppen 15 oktober–15 november 2023 i e-tjänsten för statsbidrag.
Logga in e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Vi kommer att publicera beslutet här i december 2023. Enskilda beslut skickas till varje huvudman via e-tjänsten.
Det här statsbidraget ska användas till att ge elever från nordiska länder möjlighet att studera i Sverige på samma villkor som elever som är folkbokförda i Sverige.
Det är huvudmannen som har ansvar för att ta reda på om eleven är folkbokförd i ett annat nordiskt land och studerar på en sådan utbildning som statsbidraget omfattar.
Bidraget söks terminsvis och för gymnasieskolan utgår beloppen från riksprislistan för ersättning till fristående skolor. Bidraget motsvarar hälften av det belopp som anges för respektive program (inklusive måltider). Beloppet för IB-utbildningen är detsamma som för naturvetenskapsprogrammet.
Bidraget till offentliga huvudmän reduceras för mervärdesskatt om 6 procent.
Riksprislistan publiceras i januari varje år, och den här sidan uppdateras när riksprislistan har publicerats.
För elever som studerar på en särskild variant eller en riksrekryterande utbildning baseras bidraget på det grundbelopp som framkommer av beslutet för den aktuella utbildningen. Skolverket fattar beslut om grundbelopp för offentliga huvudmän. För enskilda huvudmän är det både Skolverket och Skolinspektionen som fattar beslut.
Bidragsbeloppet för vuxenutbildningen beslutas av regeringen varje år och anges i regleringsbrevet för Skolverket.
För elever som studerar inom vuxenutbildningen baseras bidraget på antalet verksamhetspoäng under pågående termin, dock maximalt 800 poäng per elev och år. Poängen kan fördelas fritt mellan vår- och hösttermin innevarande kalenderår för samma elev.
För kommuner görs ett avdrag som baseras på det antal svenska elever som är folkbokförda i kommunen och som studerar med studiestöd i Danmark, Finland, Island, Norge, på Färöarna eller Åland. Detta regleras i 12 kap. 8 § gymnasieförordningen (2010:2039) och i 7 kap. 6 § förordning (2011:1108) om vuxenutbildning. Skolverket hämtar uppgifter om antal elever per kommun och utbildningsform från Centrala studiestödsnämnden.
Nej, det går inte att söka bidrag för elever som går ett introduktionsprogram eftersom de inte är behöriga för utbildning i gymnasieskolan. Statsbidrag ges endast för utbildning i gymnasieskolan som motsvaras av 16 kap. 29-33 §§ skollagen (2010:800).
Nej. Statsbidraget ska ersätta kostnader för de elever från nordiska länder som inte är folkbokförda i en svensk kommun.
Kontakta Skolverket, så hjälper vi dig med hur du fyller i ansökan för en elev som blivit folkbokförd i Sverige under terminen alternativt avbrutit sina studier.