Fyra aspekter av digital kompetens

Se filmer och lyssna på poddar om vad digitaliseringen innebär för samhället, skolan och oss som individer.

Digital kompetens har skrivits tydligare in i läroplaner, kursplaner och ämnesplaner. I dessa filmer och poddar berättar Skolverket om vad i styrdokumenten som har ändrats och vad digital kompetens är. Du får även höra lärare reflektera över sin användning av digitala verktyg i undervisningen.

Mer om digital kompetens och förändringar i styrdokument

Digital kompetens

I den här podden samtalar Lotta Ramqvist med Maria Skoglöf och Lars Lingman, alla från Skolverket, om förändringarna i styrdokumenten och om digital kompetens.

Att förstå digitaliseringens påverkan på samhället

I den här podden samtalar Jeanette Borg med Anna Ambrose och Christian Magnusson, alla från Skolverket, om förändringarna i styrdokumenten och om digital kompetens.

Att använda och förstå digitala verktyg och medier

Även om de flesta elever använder digital teknik på sin fritid behöver inte det betyda att de utvecklar en allsidig kompetens. Dagens poddavsnitt handlar om att förstå och använda digitala verktyg och medier. Hör Jeanette Borg, Jessika Paulsson och Henrik Carlsson samtala.

Ta del av några lärares tankar om hur digitala verktyg har berikat deras undervisning.

Filmtipset

Här hittar du filmer om hur andra använder digitala verktyg i undervisningen.

Att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt

Varför ska vi syssla med källkritik i skolan? Lyssna på vår expert på källkritik, Anette Holmqvist, som pratar om digital kompetens och om att ha ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt.

Att få in källktiken i undervisningen

Här hittar du filmer om hur du kan jobba med källkritik i undervisningen och hur lärare och skolbibliotekarier kan samarbeta kring detta.

Att lösa problem och omsätta idéer i handling

– Att lösa problem handlar om nyfikenhet, kreativitet och att tänka utanför boxen. Lotta Ramqvist, Johnny Häger och Gunilla Rooke från Skolverket samtalar om att lösa problem och att omsätta idéer i handling, till exempel med hjälp av programmering.

Framtidens lärande – en uppgift för alla lärare och elever

Höra vad eleverna har för tankar om framtidens lärande. Här finns en uppgift där eleverna får fantisera och reflektera kring framtidens lärmiljö.

Uppgiften framtidens lärandePDF (pdf, 308 kB)

Digitala veckan 2017

Filmerna och poddarna ingick i den så kallade Digitala veckan som Skolverket kommunicerade under hösten 2017.

Senast uppdaterad 28 juni 2019