Spontan lek behöver tas till vara. I förskolan kan du skapa en miljö där barnen får tillfällen att utforska tekniska lösningar och sätta ord på det som utmanar dem och gör dem nyfikna.
Här hittar du förslag på hur lek och planerade situationer kan organiseras så att barnen kan utforska teknik i sin omgivning. Det finns också frågor som kan bidra till diskussioner och reflektioner kring barns möjligheter att lära och utvecklas inom naturvetenskap och teknik.
I filmen syns först yngre förskolebarn. I den första situationen befinner de sig i en hall där ett barn tar av sig sina skor. I den andra situationen syns flera barn som tar av och sätter på lock på flaskor och burkar.
Filmen visar även äldre förskolebarn som konstruerar med hjälp av olika material. I den första situationen arbetar de med ett byggmaterial och har bilder som utmanar och ger dem inspiration till olika konstruktioner. Därefter arbetar de med konstruktioner av papper, lim och gem. I båda situationerna är en förskollärare närvarande.
Tala med barnen om det som sker i den direkta situationen och utforska tillsammans:
I filmen bygger och konstruerar de äldre barnen med olika slags material. Förskolläraren utmanar dem genom att erbjuda dem bilder som inspiration. Barnen har tillgång till ett varierat material som ger dem möjlighet att sammanfoga sina konstruktioner på olika sätt. Barnen i filmen har redan erfarenheter av att sammanfoga och göra konstruktioner.
De vuxna i förskolan observerar vilka strategier barnen använder, vilka erfarenheter de har och vad som intresserar dem under leken eller aktiviteten. Observationerna kan sedan användas för att skapa fler lärtillfällen för barn och vuxna i samspel.
Tala med barnen om och utforska tillsammans:
I filmen nedan reflekterar förskollärare kring barnens utforskande och lärande inom området ta loss, sätta fast, sammanfoga.
Här finns fler exempel på hur du kan utforska enkel teknik tillsammans med barnen.
Teknik finns överallt omkring oss och är föremål och system som har utvecklats av människan för att fylla ett visst behov. Det kan till exempel vara tekniska lösningar för att stänga en sko eller jacka, för att kommunicera med varandra eller för att transportera sig själv eller olika varor.
Bygg vidare på den tekniska erfarenhet som barnen har med sig och uppmärksamma den teknik som finns omkring oss. Låt barnen utforska hur enkel teknik fungerar och bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
Samla olika föremål som kan användas som lekmaterial eller spel. Vad kan dessa saker användas till?
Material som skapas tillsammans bör inte vara statiskt utan möjligt att förändra. Det bidrar till samtal och reflektion tillsammans med barnen där de kan uttrycka sina tankar och idéer, frågor och funderingar. Barnen får uppleva med alla sinnen, jämföra, se detaljer eller funktioner och komma med egna förslag på tekniska lösningar, genom att prova och undersöka i praktiken och därefter dra egna slutsatser.
Om man stannar upp ett tag och tittar sig omkring – då upptäcker man att vi är omgivna av teknik. Den finns där, men vi tänker kanske inte alltid på den. Hela omgivningen består av föremål som är framtagna för att uppfylla olika behov och önskemål. Har ni nu arbetat med begreppen ta loss, sätta fast och sammanfoga vill ni kanske arbeta vidare med teknik? Då kanske det skulle vara intressant att gå på teknikspaning i närmiljön.
Att gå på promenad och teknikspana tillsammans med barn kan vara ett sätt att se det vi inte alltid ser. Teknikspaningen ger barnen möjlighet att tillsammans med förskolläraren och arbetslaget få uppleva, utforska och urskilja teknik i närmiljön utifrån funktion, konstruktion och användningssätt. En teknikspaningspromenad kan genomföras med många syften, exempelvis för att studera olika lösningar på ett och samma problem som man uppmärksammat. Förslag på promenader och spaningar utifrån begreppen sätta ihop, sammanfoga och ta isär kan vara att utgå från:
Sagor är en del av vardagen på förskolor och kan användas på olika sätt. De kan till exempel vara en utgångspunkt för att upptäcka och utforska teknik tillsammans med barnen. Börjar man läsa sagor med ”teknikögon” öppnas möjligheter att samtala om och problematisera olika konstruktioner och lösningar utifrån hur de beskrivs i ord och bild. Beroende på vilket innehåll man arbetar med går det att anpassa sagor och konstruktionsövningar så att de bidrar till utforskande av teknik och det blir meningsfullt för barn.
Med utgångspunkt i filmen om att ta loss, sätta ihop och sammanfoga skulle man kunna använda sagor som De tre små grisarna, Bockarna Bruse, Pettson och Findus eller Bu och Bä.
Mekanismer består av olika delar. De har en ingång, en huvudmekanism och en utgång. Ingången använder vi för att få saker att hända. Det kan vara att trycka på en knapp eller dra i en spak. Utgången är där det händer, där det man ville åstadkomma sker – som när locket på en pedalhink öppnar sig. Ingången och utgången är ofta tydliga för oss, men huvudmekanismen är ofta dold. Mekanismerna fyller alla syftet att lösa ett problem och behov som människan har. Låt barnen lära sig att känna igen och analysera hur olika mekanismer fungerar och ge dem möjlighet att få en tilltro till sin egen förmåga att konstruera egna mekanismer.
Här är några exempel på olika teman ni kan fortsätta att arbeta med.
Upptäck och utforska vart vattnet vi spolar i kranen tar vägen? Varifrån kom vattnet från början? Hur kan det egentligen lysa från en lampa? Hur blir det varmt i rummet? Genom att ta fokus på olika tekniska system i närmiljön som rulltrappor, hissar och avlopp får barnen möjlighet att hitta sin egen roll som teknikanvändare och fundera över om de har någon roll i sådana system.
Genom att anta ett globalt perspektiv på teknik öppnas en mängd olika infallsvinklar med historiska och kulturella perspektiv. Med utgångspunkt från barnens erfarenheter och kunskaper om leksaker kan barn och vuxna tillsammans utforska vad barn i andra delar av världen leker med. Hur är dessa leksaker konstruerade? Har barn i andra länder tillgång till samma leksaker som de själva har? Liknande arbete kan bidra till att börja förstå den tekniska utvecklingen i ett historiskt men också ett globalt perspektiv. Ett teknikfokus kan således utvecklas till att också handla om frågor som hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.
Här kan du läsa mer om förskoledidaktik med fokus på naturvetenskap och teknik.
Förskoledidaktik Pdf, 209 kB, öppnas i nytt fönster.
Som stöd i arbetet finns också didaktiska strategier anpassade till lärande inom naturvetenskap och teknik för barn i förskola och förskoleklass.
Didaktiska strategier Pdf, 77 kB, öppnas i nytt fönster.
Få mer inspiration till att komma igång med naturvetenskap och teknik i förskolan av fler filmer med diskussionsfrågor och fördjupningsmaterial.
Inspirationsfilmer för naturvetenskap och teknik i förskolan
Du kan söka mer material om förskoledidaktik bland våra forskningsartiklar.
Sök forskningsartiklar om förskolan
Ta del av forskningssammanställningen ”Undersöka, utforska och lära naturvetenskap – undervisning i förskolan” som är framtagen av skolforskningsinstitutet.
Undersöka, utforska och lära naturvetenskap – undervisning i förskolan Länk till annan webbplats.