Barnen undersöker spontant underlaget och den egna kroppens förutsättningar för att balansera på olika material. I leken och i samspel med vuxna får barnen olika erfarenheter av balans, jämvikt och tyngdpunkt.
Det här materialet handlar om balans på olika sätt. Här hittar du förslag på hur lek och planerade situationer kan organiseras så att barnen får möjlighet att vidga sina erfarenheter kring balans som fenomen. Det finns också frågor som kan bidra till diskussioner och reflektioner kring barns möjligheter att lära och utvecklas inom naturvetenskap och teknik.
Filmen visar några yngre förskolebarn som utforskar balans på blöjpaket och där förskolläraren låter barnen uppleva, uppmärksamma, samtala och urskilja balans med sin kropp.
I filmen utforskar också äldre förskolebarn balans utomhus med hjälp av sin kropp och sina sinnen genom att gå och springa på däck, träplankor, trälastpallar, en bilbarnstol och en trappa upp till rutschkana.
Materialet som används i filmen är inte nödvändiga redskap för att utforska balans utan visar på exempel och var det material som förskolan i filmen för tillfället hade tillgång till då filmen spelades in.
Tala med barnen om det som sker i den direkta situationen och utforska tillsammans:
De äldre förskolebarnen bygger och skapar sin egen hinderbana på förskolegården. Barnen som bygger och balanserar i filmen har redan många erfarenheter av balans på olika sätt. Observera vilka strategier de använder och lyssna in vad de talar om under leken. Detta kan sedan användas för att skapa flera lärtillfällen för barn och vuxna i samspel.
Tala med barnen om det som sker i den direkta situationen och utforska tillsammans:
I leken kan barn utforska balans tillsammans med andra barn. Det ser vi exempel på när barnen i filmen balanserar på blöjpaket inomhus och tar sig fram på en hinderbana ute på förskolans gård. Bland de yngsta förskolebarnen kommunicerar den vuxne med barnen genom att sätta ord på deras utforskande, medan det hos de äldre förskolebarnen finns en aktiv dialog barnen emellan när de bygger och konstruerar sin hinderbana.
Att som förskollärare och arbetslag bidra till att barn kan urskilja och utforska balans och stabilitet och ge dem förutsättningar att sätta ord på det, är en ingång till att utveckla barns språk när det gäller begrepp som jämvikt, stabilitet och balans.
I filmen reflekterar förskollärare kring barnens utforskande och lärande inom området balans.
Här finns fler exempel på hur du kan utforska balans, jämvikt och tyngdpunkt tillsammans med barnen.
Det finns många vardagliga situationer, aktiviteter och lekar i förskolan och i förskoleklassen där barnen kan få uppleva, urskilja och utforska balans och stabilitet med hela kroppen och med alla sina sinnen. Ta vara på sådana tillfällen och använd dem som redskap för enkla naturvetenskapliga undersökningar utifrån barnens nyfikenhet, egna erfarenheter och intressen.
För att barn ska kunna utforska balans vidare med sin kropp behövs en tillåtande och dynamisk undervisningsmiljö som är rik på material. På så sätt ger man dem möjlighet att utforska och urskilja sådant som kan kopplas till balans, jämvikt och stabilitet.
Här finns många tillfällen för förskollärare och arbetslag att stötta barnen och tillsammans med dem uppleva, uppmärksamma, samtala och urskilja vilka underlag (ytor) som bidrar till att man erfar balans och obalans. Låt barnen beskriva, visa och berätta hur det känns att stå stadigt och att tappa balansen. Låt dem också beskriva, visa och berätta hur man på olika sätt kan återfå balansen – bli stabil – och uppfatta när kroppen är i jämvikt.
De yngre barnen på förskolan kan uppmuntras att utforska balans och jämvikt både i inomhus- och utomhusmiljön genom att
Utforska balans genom att erbjuda barnen tillgång till
Förskollärarens och arbetslagets roll blir att uppmärksamma och tillsammans med barnen samtala om deras upplevelser av de olika underlagen. De vuxna kan visa och låta barn pröva vad som händer om förutsättningarna förändras och samtidigt visa på och tala om likheter och skillnader.
Utöver detta kan äldre förskolebarn behöva ytterligare utmaningar i miljön. Då kan det handla om att skapa utmaningar som är anpassade efter deras större erfarenheter av balans, jämvikt och stabilitet genom att
Förskolans miljö kan erbjuda både barn, förskollärare och arbetslag att utvecklas vidare och få erfarenheter av balans, jämvikt och tyngdpunkt. Dessa begrepp kan kommuniceras tillsammans i meningsfulla situationer och bidra till att utveckla kunnandet. Både inom- och utomhusmiljöer skapar rika tillfällen för barnen att undersöka och utveckla sin balans, men också sin motorik.
Både planerad och oplanerad utomhusmiljö bör ses som en undervisningsmiljö för att utforska och lära i. Naturen kan ge rika tillfällen för yngre såväl som äldre förskolebarn att undersöka balans, jämvikt och stabilitet.
Att gå och springa, hoppa jämfota, stå på ett ben och hoppa på ett ben är rörelsemönster som ökar medvetenhet om kroppens motoriska förmågor. Genom att låta barnen, tillsammans med förskollärare och arbetslag, beskriva sina erfarenheter när de går på olika underlag utvecklas deras kommunikativa förmåga, samtidigt som deras ordförråd vidgas.
För att vidga barns erfarenheter av balans, jämvikt och tyngdpunkt kan man låta barnen få utforska detta i relation till olika föremål. Några exempel:
Fundera tillsammans med barnen över vad gör vi för att föremålen inte ska ramla, hur får vi dem i balans (jämvikt)? Hur kan vi få stabilitet i våra konstruktioner? Spelar föremålens form och utseende någon roll för vilken strategi vi har? Är det lättare att hitta balansen hos en kloss med stor stödyta än hos en byggkloss med liten stödyta?
Möjligheterna för utforskande av balans hos föremål i barnens omgivning är oändliga. Rikta uppmärksamheten mot vad som händer om förutsättningarna förändras och bidra till samtal om barns egna erfarenheter, åsikter och uppfattningar kring jämvikt och tyngdpunkt.
Har du utforskat balans tillsammans med barnen? Då kanske du kan rikta barnens uppmärksamhet mot att utforska vidare utifrån begreppet tyngdpunkt. Tyngdpunkten hos föremål kan kopplas till vilka krafter som påverkar föremålen.
För förskolebarnen kan det vara relevant att diskutera och pröva hur föremålens stödyta påverkar stabiliteten – ju bredare bas föremålet har desto mer stabilt blir det. Man kan också visa att tyngdpunkten måste befinna sig över stödytan, annars kommer inte föremålet att vara i balans – jämvikt. Här påverkar aspekten att ju lägre tyngdpunkten är placerad desto mer stabilt blir föremålet. Till exempel om man har en den tyngsta klossen i botten av tornet.
Att arbeta med vågar på olika sätt erbjuder barnen en fördjupning av kunskaperna om jämvikt och tyngdpunkt. Kommunikation och samspel mellan barn och barn, förskollärare och arbetslag gör det möjligt att utveckla kunnandet i sammanhang som blir meningsfulla och tar dessutom tillvara och utvecklar kreativiteten.
Relevant och riktad dokumentation kan utvidga upplevelser som görs i vardagen. Genom att ibland filma och ta digitala bilder kan barnen återkoppla till sina upplevelser och olika undervisningsmiljöer. Titta också på konstruktioner i närmiljön och undersök tillsammans med barnen hur de är konstruerade för att bli stabila. Exempelvis gungställningen och rutschkanan.
Dokumenterandet kan inte ersätta den konkreta upplevelsen. Det är i sammanhanget, i stunden, när man upplever, känner, fungerar och tänker som förskollärare och arbetslag kan bidra till att utveckla barnens kunnande genom att ta vara på tillfället och koppla samman det med sådant som kan förklaras ur ett naturvetenskapligt och tekniskt perspektiv.
Här kan du läsa mer om förskoledidaktik med fokus på naturvetenskap och teknik.
Förskoledidaktik Pdf, 209 kB, öppnas i nytt fönster.
Som stöd i arbetet finns också didaktiska strategier anpassade till lärande inom naturvetenskap och teknik för barn i förskola och förskoleklass.
Didaktiska strategier Pdf, 77 kB, öppnas i nytt fönster.
Få mer inspiration till att komma igång med naturvetenskap och teknik i förskolan av fler filmer med diskussionsfrågor och fördjupningsmaterial.
Inspirationsfilmer för naturvetenskap och teknik i förskolan
Du kan söka mer material om förskoledidaktik bland våra forskningsartiklar.
Sök forskningsartiklar om förskolan
Ta del av forskningssammanställningen ”Undersöka, utforska och lära naturvetenskap – undervisning i förskolan” som är framtagen av skolforskningsinstitutet.
Undersöka, utforska och lära naturvetenskap – undervisning i förskolan Länk till annan webbplats.