Det här statsbidraget ska användas till gymnasieskolor som vill anordna ett fjärde tekniskt år.
Ansökan för läsåren 2023/24–2026/27 var öppen i e-tjänsten för statsbidrag 1 maj–1 juni 2022. Ansökan omfattar tiden 1 juli 2023 till 30 juni 2027.
De som kunde ansöka i den här bidragsomgången var huvudmän för skolenheter som ansöker om statsbidraget för första gången eller som har en beviljad ansökan till och med läsåret 2022/23.
Beslut om ansökan har dragit ut på tiden. Vi återkommer med information om detta i början av 2023.
Här kan du se en lista över vilka skolor som har beviljats bidrag i tidigare ansökningsomgång, och till vilket läsår det är möjligt att begära ut statsbidrag.
Lista över beviljade belopp och skolor, ansökningar för fjärde tekniskt år Pdf, 548 kB.
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Ansökan ska grundas på en elevprognos. Inför ansökan ska ni genomföra en elevprognos som ska ligga till grund för antalet elevplatser i er ansökan.
Ansökan ska grundas på en elevprognos
I samband med att ni ansöker om statsbidrag ska ni skicka in ett yttrande från det lokala programrådet för varje skolenhet som ni ansöker om bidrag för.
Programrådets yttrande ska innehålla specifik information.
Begäran om utbetalning för läsåret 2022/23 är öppen i e-tjänsten för statsbidrag mellan 15 september och 17 oktober 2022. Begäran om utbetalning omfattar tiden 1 juli 2022 till 30 juni 2023.
Alla huvudmän kan begära ut bidraget för läsåret 2022/23 i e-tjänsten för statsbidrag, oavsett när ni ansökte om bidraget.
När ni begär utbetalning av bidraget ska ni även redovisa era beräknade kostnader för läsåret. Följande kostnadskategorier ska ni redovisa i e-tjänsten:
Ni ska även specificera era övriga kostnader. Detta är samma kostnadskategorier som ni redovisade i samband med att ni ansökte om statsbidraget.
Exempel på övriga kostnader som bedöms som giltiga:
Exempel på övriga kostnader som bedöms som ogiltiga:
Logga in i e-tjänsten Länk till annan webbplats.
Så fungerar e-tjänsten för statsbidrag
Kommunala och fristående huvudmän för gymnasieskolor med teknikprogram.
Bidraget ska användas till gymnasieskolor med teknikprogram för att komplettera med vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år, även kallat gymnasieingenjör.
Statsbidraget går att söka för fyra år i taget. Ansökan görs för en eller flera specifika skolenheter. De som beviljas statsbidrag kan sedan begära ut bidrag för varje läsår.
I samband med att ni ansöker om statsbidrag ska ni skicka in ett yttrande från det lokala programrådet för varje skolenhet som ni ansöker om bidrag för. Programrådets yttrande ska innehålla specifik information.
Följande gäller för programrådets yttrande:
Skolverket kommer att bedöma om den utbildning som beskrivs i ansökan håller en god kvalitet. Om fler ansökningar kommer in än det finns bidrag kommer Skolverket att ta hänsyn till
I bedömningen ingår också hur skolan samverkar med arbetslivet och det lokala programrådet.
Innan du söker statsbidrag för vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år ska du göra en elevprognos för att se om det finns ett intresse för utbildningen. Genom att göra en elevprognos kan du se om utbildningen lockar ett tillräckligt stort elevantal för att verksamheten ska kunna startas upp och bedrivas långsiktigt. Det är också enklare att planera för hur många platser du ska ansöka om. Skolverket kan komma att göra stickprov på elevprognoser.
Nedan finns några tips på hur du kan göra en elevprognos.
Fundera över vad du behöver veta i elevprognosen. Då är det lättare för dig att utforma undersökningen så du får den information du behöver veta innan du söker statsbidrag.
Det kan till exempel vara bra att veta
Tänk på att du behöver förbereda eleverna genom att informera dem om vad det innebär att studera till gymnasieingenjör. Ju mer information eleverna får desto större möjlighet har de att fundera igenom om de har intresse av att söka utbildningen.
Det finns ingen tumregel för hur många som ska delta i undersökningen. Men tänk på att elevprognosen ska ligga till grund för hur många platser du söker och du ska kunna motivera antal platser utifrån den.
Utifrån din målsättning kan du formulera frågor att ställa till eleverna.
Fundera över vilken typ av frågor du ska ställa. Ställer du enbart ja/nej-frågor får du inte lika mycket information. Det finns också en risk att eleverna svarar reflexmässigt och med mindre eftertanke. Genom att ställa öppna frågor får du ett större underlag och eleverna har möjlighet att resonera kring sina svar.
Exempel på ja och nej-frågor
Exempel på öppna frågor
Ställ frågor som ger eleverna möjlighet att reflektera över både varför de skulle vilja söka och varför de inte skulle vilja söka utbildningen. Det ger ett mer rättvisande underlag på hur många elever som faktiskt kan tänkas söka.
För att lättare sammanställa svaren kan det vara en fördel om eleverna får besvara frågorna skriftligt. Du kan till exempel ställa frågorna i en blankett.
Elevprognosen ska sammanställas i en kort rapport. Skolverket kommer att samla in rapporten vid eventuella stickprov.
I rapporten ska det framgå
För år 2022 kan Skolverket betala ut 69 200 000 kronor. Det är en minskning av anslaget jämfört med 2021 med 50 miljoner kronor.
Maxbeloppet är 138 350 kr per elev och läsår. Det bidrag ni kan ansöka om bestäms utifrån antalet elevplatser i er ansökan och er redovisade kostnadsprognos. Beloppet baseras på både fasta och rörliga kostnader för att genomföra utbildningen. Det maxbelopp per elev och läsår som ni kan begära ut är 138 350 kronor.
För att få fram ett maxbelopp per elev har Skolverket utgått ifrån Skolverkets riksprislista för 2018 och prissättningen för yrkesprogram.
Riksprislistan för ersättning till fristående skolor 2018 Länk till annan webbplats.