Vad händer efter att jag fått ert beslut?

När du har fått din legitimation registrerar vi dina behörigheter i lärar- och förskollärarregistret. Om du inte får en legitimation beror det oftast på att du inte har en lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. Det kan också bero på att något saknades i din ansökan.

Beslutet skickar vi i första hand till din digitala brevlåda och i andra hand hem till dig. Exempel på digitala brevlådor är Kivra och Min myndighetspost. En digital brevlåda är alltså enda sättet att få ditt beslut i digital form. Om du inte har en kan du skaffa en på Myndigheten för digital förvaltnings webbplats.

Myndigheten för digital förvaltnings webbplats Länk till annan webbplats.

Så här ser beslutet ut

Beslutet innehåller följande delar:

Beslutsmotivering

I beslutsmotiveringen skriver vi varför vi tagit det beslut vi har, hur vi resonerat och vem som tagit beslutet. Om vi har beslutat att du ska få en legitimation förklarar vi vilka behörigheter du får. Om vi har beslutat att inte ge dig en legitimation eller en behörighet i ett ämne beskriver vi vad vi grundar det beslutet på.

Legitimationshandling

Legitimationshandlingen innehåller uppgifter om

  • namn
  • datum för beslut
  • behörigheter
  • vilka skolformer, ämnen och årskurser som du blir behörig att undervisa i.

Det finns två typer av legitimationer: lärarlegitimation och förskollärarlegitimation.

Om du blir behörig att undervisa som både lärare och förskollärare får du två legitimationer. Dessa uppgifter registrerar vi också i lärar- och förskollärarregistret.

Behörighetsförteckning

Behörighetsförteckningen visar alla de skolformer, ämnen, ämnesområden och årskurser som du fått behörighet att undervisa i. Vi registrerar också dessa uppgifter i lärar- och förskollärarregistret.

Om din legitimation är utfärdad före den 19 juli 2014 finns det ingen separat behörighetsförteckning till din legitimation. Behörigheterna står i stället på själva legitimationshandlingen. Dock är dina behörigheter ändå registrerade i lärar- och förskollärarregistret, på samma sätt som i den nya behörighetsförteckningen.

Begär utdrag ur lärar- och förskollärarregistret

Om du inte får legitimation

Den vanligaste orsaken till att du inte får en legitimation är att du inte kan visa att du har en lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. För att kunna visa detta behöver du ett examensbevis. Det ansöker du om hos ditt lärosäte.

Skolverket kan inte värdera högskolestudier eller yrkeserfarenhet som motsvarar en lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. Det kan bara de högskolor och universitet som har examensrätt göra. I behörighetsförordningen kan du läsa om vilka examina som krävs för att få en lärar- eller förskollärarlegitimation.

Förordning om behörigheter och legitimation för lärare och förskollärare (2011:326) Länk till annan webbplats.

Om du saknar en lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen kan du vidareutbilda dig på flera olika sätt.

Vidareutbildning av lärare, VAL

VAL är en förkortad lärarutbildning. Den vänder sig till dig som redan jobbar som lärare eller förskollärare men inte har en lärar- eller förskollärarexamen. Utbildningen bygger vidare på din arbetslivserfarenhet och dina tidigare högskolestudier. Alla som studerar inom VAL får en individuell studieplan.

Läs mer om VAL på Lärarhögskolan i Umeås webbplats Länk till annan webbplats.

Lärarutbildning

Det finns många lärarutbildningar att välja på med olika studieform, omfattning och innehåll. På studera.nu kan du läsa mer om vilka lärarutbildningar som finns.

Studera.nu Länk till annan webbplats.

Lärarlyftet

Du som är lärare och har legitimation, men undervisar utan behörighet i ett eller flera ämnen, kan komplettera din legitimation genom att gå Lärarlyftet. Skolverket erbjuder också kurser för fritidspedagoger i praktisk-estetiska ämnen. Om du går Lärarlyftet kan du få validera tidigare kunskaper och färdigheter.

Lärarlyftet

Om vi avvisar din ansökan

Om vi avvisar din ansökan betyder det att vi inte har kunnat pröva om du har rätt till legitimation. Några vanliga orsaker till att vi avvisar ansökningar är att vi inte har fått in

  • ansökningsavgiften från dig
  • en underskriven ansökningsblankett
  • ett examensbevis.

Har du fått din ansökan avvisad och vill att vi ska pröva om du kan få en legitimation igen? Då måste du göra en helt ny ansökan.

Hur du överklagar

Om du tycker att vi har fattat fel beslut har du rätt att överklaga. Din överklagan ska ha kommit in till Skolverket inom tre veckor efter att du har fått beslutet.

Rätten att överklaga en ansökan om legitimation framgår av förvaltningslagen. Om du överklagar beslutet prövar Skolverket först om vi kan ändra beslutet. Oavsett om vi kommer fram till att vi ska ändra eller inte ska ändra beslutet lämnar vi över ärendet till Förvaltningsrätten i Stockholm.

I din överklagan ska det stå

  • ärendenumret för Skolverkets beslut
  • hur du skulle vilja att beslutet ändrades
  • varför du tycker att beslutet ska ändras.

Skicka eller lämna överklagan till Skolverket med brev eller via mejl

Skolverket
Box 4002
171 04 Solna

E-post till skolverket@skolverket.se

Förvaltningsrätten i Stockholm Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 31 maj 2021

Innehåll på denna sida

    Frågor och svar

    Beslutet skickar vi i första hand till din digitala brevlåda och i andra hand hem till dig via post.

    När Skolverket bedömer en lärares behörighet utgår vi i första hand från behörighetsförordningen, lärarens examen och den högskoleförordning som gällde när läraren tog examen. I behörighetsförordningen står det vad som krävs för att få olika behörigheter.

    När det gäller ämnesstudier utanför examen måste du ange i din ansökan vilka ämnen du vill ha behörighet i för att vi ska kunna ta ställning.

    Källa: Förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.

    Om du överklagar Skolverkets beslut prövar vi först om vi kan ändra det. Skolverket överlämnar alla ärenden som kommit in till oss i rätt tid till Förvaltningsrätten i Stockholm, oavsett om vi utifrån vår bedömning ändrat beslutet eller inte.

    Källa: Bland annat 45 § och 46 § förvaltningslag (2017:900).

    Att personer som har liknande utbildning får olika behörigheter kan bero på flera saker. Oftast handlar det om att man inte har yrkat på samma behörigheter eller att en person har rätt till behörighet utöver sin examen på grund av ytterligare ämnesstudier eller undervisningserfarenhet.

    Nej, vi utfärdar inte lärarlegitimationer på engelska. Vi kan däremot utfärda ett intyg om att du har en svensk lärarlegitimation. Intyget kan du senare välja att översätta på egen hand. Om du vill ha ett intyg ska du skicka ett mejl med din begäran till oss.

    E-post till lleg.registerutdrag@skolverket.se

    Om du inte har ett program som låter dig dela PDF-filer kan du istället använda dig av din dator eller telefons utskriftsfunktion för att skriva ut som PDF. Du kan då välja vilka sidor du vill ”skriva ut”. Det skapas då en ny PDF-fil med endast de sidor du väljer. Detta kräver inte en faktisk skrivare och fungerar både på dator och telefon.

    Exakt hur du gör för att skriva ut som PDF beror på vilken PDF-läsare du använder (till exempel om du använder gratisprogrammet Adobe Acrobat reader, din dator eller telefons webbläsare eller någon annan läsare). Se respektive läsares egna information för vägledning.