- Provdatum
- Gamla nationella prov
- Beställa och hantera prov
- Genomföra och bedöma prov
- Provresultatets betydelse för betyget
- Anpassa nationella prov
- Digitalisering av proven
- Nationella provens konstruktion
- Arkivering av nationella prov
- Spridning av nationella prov
- Information till elever och föräldrar
- Svar på vanliga frågor
Nationella prov
De nationella proven är ett stöd för en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning av en elevs kunskaper.
I grundskolan genomförs nationella prov i årskurs 3, 6 och 9. Nationella prov finns också i gymnasiet, komvux på gymnasial nivå och svenska för invandrare, sfi.

Provdatum
De nationella proven består av delprov. Vissa delprov ska genomföras på ett specifikt datum och andra prov ska genomföras någon gång under en provperiod.
Gamla nationella prov
Här finns prov som är fria från sekretess eller exempeluppgifter som liknar uppgifterna i proven.
Beställa och hantera prov
Rektorn ansvarar för att beställa nationella prov till skolan. Rektorn ansvarar också för att proven hanteras säkert enligt de regler och instruktioner som finns.
Provresultatets betydelse för betyget
När du sätter betyg ska resultatet på nationella prov särskilt beaktas. Provresultatet har alltså en särskild betydelse vid betygssättningen och det har en större betydelse än andra enskilda underlag. Men provet ska inte helt styra betyget och resultatet på ett nationellt prov kan inte vara lärarens enda underlag vid betygssättningen.
Anpassa nationella prov
För elever med funktionsnedsättningar eller med läs- och skrivsvårigheter kan provet behöva anpassas på olika sätt i samband med genomförandet.
Digitalisering av proven
Vi arbetar för att digitalisera de nationella proven och möjliggöra extern bedömning. Redan från hösten 2018 ska skolorna använda digitala enheter vid vissa prov.
Nationella provens konstruktion
Nationella prov konstrueras av flera av landets universitet och högskolor och är väl utprövade av lärare och elever. Det tar mellan 1,5 och 2 år att konstruera ett prov.
Arkivering av nationella prov
I kommunala och statliga skolor är nationella prov allmänna handlingar. I fristående skolor gäller inte offentlighetsprincipen, men huvudmannen har ändå en skyldighet att bevara elevlösningar från de nationella proven i tre år enligt skollagen.
Spridning av nationella prov
Om det står klart att innehållet i ett nationellt prov eller delprov är känt bland elever kan rektor behöva ta beslut om att använda ett ersättningsprov. Det är viktigt att skolan har tydliga rutiner så att man kan agera skyndsamt i ett sådant fall.
Spridning av nationella prov i grundskolan och gymnasieskolan
Information till elever och föräldrar
Den här informationen vänder sig till dig som är elev, förälder eller vårdnadshavare.