Det här materialet riktar sig till dig som har i uppdrag att introducera bedömningssstödet Bygga svenska, eller börja använda Bygga svenska på egen hand.
Ett lärarlag med lärare från olika stadier kan använda sina olika versioner av Bygga svenska (årskurs 1–3, 4–6, 7–9 och gymnasieskolan) i det gemensamma arbetet.
En första presentation av Bygga svenska kan användas för olika målgrupper. Cirka 20 minuter inklusive eventuell tid för diskussion.
Presentation av bedömningsstödet Bygga Svenska Powerpoint, 6 MB, öppnas i nytt fönster.
Bygga svenska – material för bedömning av nyanlända elevers språkutveckling
Här följer några förslag på hur lärare som undervisar både i svenska som andraspråk och i andra ämnen kan komma igång med att arbeta med Bygga svenska. Förslagen visar att man kan börja med fokus på de översiktliga beskrivningarna av stegen, eller utvalda observationspunkter och exemplen på undervisning och stöttning, som är kopplade till stegen.
Övning 1 och 3 har en form som också kan användas med nyanlända elever, med material som passar undervisningen. Det är dock viktigt att arbetet anpassas till den egna verksamheten och dess behov.
Titta på de översiktliga beskrivningarna av stegen från kapitel 4, tillsammans med exempel på undervisning och stöttning för talat språk från kapitel 5.
Kopiera de översiktliga beskrivningarna av steg 2, 3 och 4 från kapitel fyra, och ta bort uppgiften om stegets beteckning (markerat med röd cirkel i bilden). Kopiera också "exempel på undervisning och stöttning" för talat språk i kapitel 5. Klipp isär de olika stegen.
Arbetet inleds med att deltagarna sorterar och pusslar ihop steg och exempel på undervisning och stöttning:
Diskutera vilka steg era elever befinner sig på, och välj något exempel på undervisning och stöttning som ni vill fokusera på och utveckla i undervisningen de kommande lektionerna.
Samma övning kan göras för att introducera Läsa respektive Skriva i kapitel 6. Då kan dels inledande beskrivningar av respektive färdighet, dels exempel på undervisning och stöttning, för några utvalda steg användas.
Kopieringsunderlag till övning 1, årskurs 1-3 Pdf, 603 kB, öppnas i nytt fönster.
Kopieringsunderlag till övning 1, årskurs 4-6 Pdf, 635 kB, öppnas i nytt fönster.
Kopieringsunderlag till övning 1, årskurs 7-9 och gymnasieskolan Pdf, 673 kB, öppnas i nytt fönster.
Välj ut en läromedelstext eller en annan text som är aktuell i undervisningen i något av era ämnen. Välj ut ett par observationspunkter för Läsa, på två till tre steg där era elever befinner sig (steg 1–3 för grundläggande nivå, steg 4–5 för avancerad nivå). Kopiera eller ta fram, så att alla deltagare har tillgång till ett avsnitt av texten och observationspunkter.
Diskutera hur undervisningen kring läsning kan utformas utifrån några observationspunkter:
Steg 3, läsa, årskurs 7–9 + gymnasieskolan: återger texters huvudinnehåll självständigt eller med stöttning beroende på textens längd och svårighetsgrad
Steg 4, läsa, årskurs 7–9 + gymnasieskolan: kan urskilja det väsentliga innehållet i olika typer av texter som ingår i undervisningen och visar det genom muntliga eller skriftliga sammanhängande och självständiga sammanfattningar.
Steg 3, läsa, årskurs 1–3: kan svara på frågor när textinnehållet är känt och bearbetat, även när svaren inte finns tydligt uttryckta, till exempel Hur känner sig Elias?
Steg 4, läsa, årskurs 1–3: kan förklara och omformulera ord, meningar och avsnitt i en text och svara på frågor som Vad hände här? Vad betyder det? Hur kan man säga det med andra ord? Vad i texten/ vilka ord visar det?
Steg 3, läsa, årskurs 4–6: kan med stöttning dra slutsatser om orsak, samband och konsekvenser i olika texter, till exempel genom att svara på frågor som "Varför är det viktigt att tigern ser bra pa natten?"
Steg 4, läsa, årskurs 4–6: uppfattar i viss mån värderingar, nyanser och humor i en text samt tolkar information i texten och svarar på frågor, även om svaren inte direkt går att utläsa av texten
Steg 3, läsa, årskurs 7–9 + gymnasieskolan: kan med stöttning dra slutsatser om orsaker, samband och konsekvenser i olika ämnestexter, till exempel genom att svara på frågor om sambanden mellan "vaccinet, potatisen, befolkningsökningen och emigrationen under 1800-talet".
Steg 4, läsa, årskurs 7–9 gymnasieskolan: kan utmana förgivettagna antaganden i en text och reflektera över textens funktion, till exempel:
Bygga svenska är uppbyggt kring olika aspekter av språkutveckling:
Dessa räknas upp i den blå rutan på sidan 7 (för årskurs 1–3 och 4–6) respektive på sidan 9 (för årskurs 7–9 och gymnasieskolan).
Kopiera och klipp isär de fem fraserna (se länken kopieringsunderlag längst ned på sidan) så att varje grupp med maximalt fem deltagare för varsin uppsättning i ett kuvert.
En person i taget drar en lapp utan att se vilken, lägger frasen framför sig och talar sedan om vad hen tänker på i sammanhanget. Det kan till exempel vara en uppgift eller ett dilemma som förekommit i undervisningen, eller vad man lägger in i begreppet.
De andra lyssnar aktivt. En i taget har ordet och får även tid att tänka. Gå först ett helt varv så att alla har talat om varsitt begrepp.
Diskutera därefter begreppen men även övningen:
Bygga svenska, kopieringsunderlag till övning 3, fokus på aspekter för bedömning Pdf, 85 kB.
På sidan Bedömning och kartläggning på Skolverket.se finns bedömda elevexempel som konkretiserar prestationer på olika steg. Som ett komplement finns några exempel för färdigheten "skriva" som visar hur en lärare arbetar formativt med undervisning, bedömning och vidare till planering av undervisning. Exemplen följer samma arbetsgång och syftar inte till att ge exempel på dokumentation.
Du hittar elevexempel via länkarna nedan. Scrolla förbi inloggningen till tjänsten och gå till rubriken Lärarmaterial.
Bedömda elevexempel i årskurs 1-3, Bedömning och kartläggning Länk till annan webbplats.
Bedömda elevexempel i årskurs 4-6, Bedömning och kartläggning Länk till annan webbplats.
Detta förslag fokuserar på kapitel 5 och 6 i Bygg svenska och kompletterar diskussionsunderlaget. Det vänder sig främst till lärare i svenska och svenska som andraspråk och har fokus på bedömning av elevproduktion i ett undervisningssammanhang. Genom att använda några träffar i rad för Talat språk, Läsa respektive Skriva planerar man för undervisning och börjar genomföra bedömningar.
Läs kapitel 1–2 samt avsnittet Översiktlig beskrivning av de fem stegen i kapitel 4 i Bygga svenska. Fundera över vilka stegbeskrivningar i kapitel 4 som är relevanta för era elever.
Titta på två bedömda elevexempel för Talat språk, på steg som är relevanta i er undervisning.
Du hittar elevexempel via länkarna nedan. Scrolla förbi inloggningen till tjänsten och gå till rubriken Lärarmaterial.
Filmade exempel för årskurs 1–3 Länk till annan webbplats.
Filmade exempel för årskurs 4–6 Länk till annan webbplats.
Filmade exempel för årskurs 7–9 & gymnasieskolan Länk till annan webbplats.
Planera för egen undervisning och stöttning som kan passa att genomföra i undervisning till nästa gång, och för hur några elevers muntliga produktion kan dokumenteras och tas med till nästa träff.
Läs de två första avsnitten i kapitel 5, Talat språk ur ett andraspråksperspektiv och Bedömning av Lyssna och Tala utifrån de fem stegen. Se även bilaga 2, ord och begrepp i materialet.
Arbeta med bedömning och dokumentation som planerat, läs beskrivningarna av alla de fem stegen för talat språk i kapitel 5, inklusive exempel på undervisning och stöttning.
Gå vidare med Läsa på samma sätt som ni arbetat med Talat språk.
Gå vidare med Skriva på samma sätt som ni arbetat med Talat språk och Läsa. Använd även de publicerade exemplen på arbetsgången vid bedömning av talat språk (se stycket nedanför detta stycke)