Vid undervisning på distans eller med en stor del frånvarande elever, är det extra viktigt att hålla kontakt med de elever som riskerar att hoppa av skolan. Här får du vägledning för att motverka avhopp och fånga upp elever i kommunernas aktivitetsansvar.
I och med covid-19 pandemin och undervisning som sker på distans finns en ökad risk för avhopp från skolan. Elever kan inte på samma sätt få det stöd de behöver genom fysisk närvaro och att jobba förebyggande med elever i riskzonen är nu extra viktigt. Uppsökande verksamhet och utökad närvarokontroll och uppföljning kan vara åtgärder som hjälper dig att identifiera elever som riskerar att tappa motivationen.
Kommunen har ett aktivitetsansvar för ungdomar som har gjort klart sin skolplikt, men inte börjat på gymnasiet eller gymnasiesärskola, eller har hoppat av gymnasiet eller gymnasiesärskola, och som inte har fyllt 20 år.
Huvudmän för en gymnasieutbildning är skyldiga att meddela hemkommunen när en elev börjar eller slutar eller utan giltiga skäl är frånvarande i betydande utsträckning från sin gymnasieutbildning.
Målet är förstås att förebygga avhopp och behålla elever i skolan. Samverkan mellan skola och kommun är extra viktigt för att lyckas.
Du som har ansvaret i skolan bör ta kontakt med dem i din kommun som arbetar med kommunernas aktivitetsansvar, för att skapa samverkan. Skapa rutiner och överblick över vad som behöver extra fokus på din skola. Du som arbetar i kommunen bör öka dina kontakter med skolorna för att få syn på och fånga upp ungdomar i riskzonen i syfte att motverka och förebygga avhopp.
Vid undervisning på distans är det viktigt att göra täta uppföljningar med elever. De som tidigare legat i riskzonen behöver nu extra stöd. Gör täta uppföljningar, nästan dagligdags, för att identifiera vilka som kan finnas i riskgruppen för att hoppa av skolan.
Arbetet med kommunens aktivitetsansvar behöver en tydlig ansvarsfördelning inom kommunen, och avsatta resurser för arbetet. Skapa rutiner för
Hemkommunen bör identifiera vilka aktörer inom kommunen och även i civilsamhället som kan vara aktuella för samverkan. Det kan till exempel vara
I en handlingsplan kan man ange mätbara mål, som till exempel
Kommunens löpande arbete med att identifiera, informera och kontakta, måste bedrivas regelbundet under hela året. Det övergripande arbetet görs i flera steg, till exempel som nedan:
Här kan du som arbetar med kommunernas aktivitetsansvar läsa mera fakta om uppdraget och ansvaret.
Regler och ansvar om kommunernas aktivitetsansvar
Skolverket erbjuder stöd för verksamhetsutveckling av kommunernas aktivitetsansvar. Syftet är att utveckla KAA-verksamheten och nätverkssamverkan mellan kommuner.
Kommuner och fristående huvudmän har delat med sig av erfarenheter om kommunernas aktivitetsansvar under dialogkonferenser arrangerade av Skolverket. Det handlar om hur de organiserar och arbetar dels med kommunernas aktivitetsansvar, dels med studiebevis för att få fler att fullfölja sina studier. Skolverket har filmat två av dessa föreläsningar för att ge inspiration till andra att arbeta vidare med kommunernas aktivitetsansvar.
Se båda filmerna med föreläsningar om kommunernas aktivitetsansvar här