Språket spelar en avgörande roll för elevernas lärande. Med Läslyftet kan ni utveckla undervisningen så att läsande, skrivande och samtalande främjar elevernas kunskapsutveckling i alla ämnen. Läslyftet bygger på kollegialt lärande. Ni kan arbeta ämnesvis eller i blandade grupper.
För förskoleklass till gymnasiet
För lärare i alla ämnen och skolformer
På Lärportalen
Statsbidrag 2021/22 för förskoleklassen och lågstadiet
Allt material i Läslyftet finns samlat i moduler på Lärportalen. Ingen inloggning behövs. I modulerna finns texter baserade på aktuell forskning, filmer, förslag till undervisningsaktiviteter, diskussionsfrågor med mera.
En del av Läslyftets moduler är specialiserade och handlar om ett specifikt skolämne eller en specifik skolform. Andra moduler är generella och kan användas av alla.
Följande moduler är valbara inom Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet med statsbidrag:
De valbara modulerna är också markerade på Lärportalen. Vissa justeringar i modulerna kan tillkomma under våren 2021.
Här är en sammanställning över Läslyftets moduler:
Modulguide för Läslyftet i skolan (pdf, 4 MB)
Modulguide för Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet med statsbidrag kommer under våren 2021.
De flesta moduler i Läslyftet på Lärportalen består av åtta delar. En moduldel tar minst 4 timmar att genomföra. Att arbeta med en hel modul med åtta delar tar 30–40 timmar.
Vilka moduler och moduldelar som är valbara inom ramen för statsbidrag framgår av Modulguiden för Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet, som kommer under våren 2021.
Så fungerar modulerna på Lärportalen
Du når supporten för Lärportalen här:
Läslyftet bygger på kollegialt lärande, tätt knutet till det ordinarie arbetet på skolan. Med utgångspunkt i aktuell forskning lär ni av och med varandra. Arbetet sker i grupp. Någon bör få ansvar för att leda det kollegiala lärandet.
Rektorn har ansvaret för sin skolas organisation. Under rådande omständigheter kan rektor behöva undersöka alternativ till att genomföra det kollegiala arbetet på andra sätt. Följande frågor kan vara ett stöd för dig som är rektor.
Utifrån skolans organisation av undervisning kan det finnas behov av att anpassa undervisningsaktiviteten i moment C till att även kunna genomföras på distans eller med fjärrundervisning. Utgå från de exempel på undervisningsaktiviteter som lyfts i modulerna. Följande frågor kan vara ett stöd i planeringen och genomförande av undervisningsaktiviteten
Rektorn har ansvaret för sin skolas organisation. Under rådande omständigheter kan rektor behöva undersöka alternativ till att genomföra det kollegiala arbetet på andra sätt. Följande frågor kan vara ett stöd för dig som är rektor.
Utifrån skolans organisation av undervisning kan det finnas behov av att anpassa undervisningsaktiviteten i moment C till att även kunna genomföras på distans eller med fjärrundervisning. Utgå från de exempel på undervisningsaktiviteter som lyfts i modulerna. Följande frågor kan vara ett stöd i planeringen och genomförande av undervisningsaktiviteten
Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet är fortbildning med tydlig koppling till elevers tidiga läs- och skrivutveckling baserad på aktuell forskning. Fortbildningen vänder sig till förskollärare och lärare i förskoleklassen och lågstadiet i grundskola, grundsärskola, sameskola och specialskola samt skolbibliotekarier.
I Läslyftet för förskoleklassen och lågstadiet ska en grupp tillsammans med en handledare genomföra åtta moduldelar, en hel modul eller två halva moduler, under ett läsår för att få statsbidrag. Det är en långsammare studietakt jämfört med tidigare års Läslyft.
Handledare i Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet som deltar med statsbidrag erbjuds en åttadagars utbildning i att leda kollegialt lärande inom Läslyftet. Deltagarna får föreläsningar om handledning och språk-, läs- och skrivutveckling. Det ingår också gruppdiskussioner samt praktiska övningar i att handleda.
Utbildningen fördelas på fyra tillfällen och pågår under hela året med Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet. Utbildningen är kostnadsfri, förutom eventuella rese- och hotellkostnader.
Handledarutbildningen startar under hösten och är till en början digital med anledning av covid-19.
I maj 2021 kommer en inledande konferens att genomföras digitalt för handledare och rektorer som deltar med statsbidrag i Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet.
Mer information kommer.
Läslyftet är en kompetensutveckling i språk-, läs- och skrivdidaktik baserad på aktuell forskning. Läslyftet i skolan vänder sig till lärare i alla ämnen i grundskola, grundsärskola, sameskola, specialskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, lärare och förskollärare i förskoleklass samt skolbibliotekarier.
Arbeta i valfri studietakt och starta när ni vill. Inget statsbidrag utgår.
Under läsåret 2021/22 finns möjlighet att utbilda ledare för kollegialt lärande. Syftet med utbildningen är att utveckla förmågan att leda grupper som arbetar med modulerna på Lärportalen. Ansökningsperioden är 15 februari - 15 mars 2021.
Detta är för er som deltar utan statsbidrag.
• Fördjupa era kunskaper om språk-, läs- och skrivutveckling.
• Samtala med kollegor om forskning och undervisning.
• Pröva nya arbetssätt i praktiken.
Läslyftet finns även för förskolan.
Det är rektorn som tillsammans med huvudmannen skapar de organisatoriska förutsättningarna för att delta i Läslyftet. Det är viktigt att deltagarna får tillräckligt med avsatt tid för att genomföra alla moment i kompetensutvecklingen: individuell förberedelse, kollegialt arbete, undervisningsaktivitet och uppföljning.
I den här filmen presenteras modellen och hur man arbetar med Läslyftet. Ni får också besöka tre skolor som har arbetat med Läslyftet.
Diskussionsunderlaget "Planera och organisera för Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet" ger stöd i hur ni kan organisera fortbildningsinsatsen och hur ni kan förbereda er.
Mer information kommer.
Ansökan har stängt.
Statsbidrag för Läslyftet i förskoleklassen och lågstadiet 2021/22
Handleda vidare består av hel- eller halvdagsträffar för lärare som tidigare gått Läslyftets handledarutbildning. Träffarna innehåller föreläsningar om handledning och kollegialt lärande samt föreläsningar inom språk-, läs- och skrivdidaktik. Du får också möjlighet att utbyta erfarenheter och skapa nätverk med andra deltagare. Träffarna är kostnadsfria och inkluderar lunch och kaffe. Kostnader för eventuella resor och hotell ingår ej.
Anmälan är nu stängd. Det kan finnas platser kvar. Kontakta lärosätet direkt för att göra en sen anmälan. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på Lärportalen.
Utvärderingen av Läslyftet startade hösten 2015. Den utförs av Umeå universitet i samarbete med Göteborgs universitet, Oslo universitet och Karlstad universitet. Utvärderingen presenteras i skriftliga delrapporter samt i en slutrapport publicerad i juni 2020.
Ungefär en fjärdedel av alla lärare och förskolepersonal i Sverige har deltagit i Läslyftet, som är Skolverkets stora satsning på språk-, läs- och skrivutveckling. Läslyftet har varit en uppskattad kompetensutvecklingsinsats. Det visar den utvärdering som Centrum för utvärderingsforskning vid Umeå universitet gjort på uppdrag av Skolverket.
– Att så många lärare och förskolepersonal deltagit i Läslyftet är positivt. Det visar att många inser hur betydelsefull språk-, läs- och skrivundervisningen är – både i förskolan och skolans alla ämnen. Satsningen har varit viktig för att utveckla undervisningen och främja kollegialt lärande, säger Pia Kangas, undervisningsråd på Skolverket.
Läslyftet syftar till att ge förskollärare, lärare samt skolbibliotekarier vetenskapligt väl underbyggda metoder för att utveckla barns språkliga och kommunikativa förmåga samt förbättra elevernas läsförståelse och skrivförmåga. Skolverket har fördelat statsbidrag, tagit fram kompetensutvecklingsmaterial och utbildat handledare i att leda kollegialt lärande. Under perioden år 2014 till 2020 har drygt 38 000 lärare och mer än 32 000 förskolepersonal deltagit i Läslyftet. Cirka 7 000 skolor och förskolor har fått statsbidrag från Skolverket för att delta.
Majoriteten av skolhuvudmännen, rektorerna, handledarna och deltagarna i förskolan har bedömt Läslyftet som mycket bra eller ganska bra. Deltagarna i grund- och gymnasieskolan var något mindre positiva. Handledare, deltagare i förskolan och i grundskolans lägre årskurser och lärare i svenska och svenska som andraspråk har upplevt störst effekter av Läslyftet. Satsningen har upplevts stärka undervisningen när det gäller arbetet med texter, läsförståelse samt ord- och begreppsförståelse. Läslyftet har också bidragit till att utveckla förskolepersonalens och lärarnas interaktion med barnen och eleverna om olika texter. Dessutom tycks satsningen ha ökat samverkan mellan lärare och skolbibliotekarier.
Utvärderingen visar att lärare upplever kvarstående effekter på undervisningen. De fortsätter att omsätta det de har lärt sig i sin undervisning, bland annat använder de fler språk-, läs- och skrivutvecklande undervisningsmetoder och arbetar med olika texter på ett mer medvetet sätt. De upplever också att barnen och eleverna har fått ett ökat intresse för text och läsning.
– Det är glädjande att Läslyftet har bidragit till att lärare tillsammans har utvecklat undervisningen. Utvärderingen visar också att Läslyftet har fungerat lika bra på skolor med olika förutsättningar, säger Pia Kangas.
Utvärderingen är genomförd av Centrum för utvärderingsforskning vid Umeå universitet på uppdrag av Skolverket och inleddes hösten 2015. Utvärderingen bygger på analyser av Läslyftets material, elektroniska enkäter, intervjuer och fallstudier.
Läs mer om Läslyftet i förskolan
Den utvärdering som presenteras här och som genomfördes på uppdrag av Skolverket omfattar inte Läslyftets effekt på elevers läs- och skrivförmåga. Det kommer Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) att utvärdera.
Här finns slutrapporten och delrapporter som har utvärderat Läslyftet i skolan.
– Att så många lärare och förskolepersonal deltagit i Läslyftet är positivt. Det visar att många inser hur betydelsefull språk-, läs- och skrivundervisningen är – både i förskolan och skolans alla ämnen. Satsningen har varit viktig för att utveckla undervisningen och främja kollegialt lärande, säger Pia Kangas, undervisningsråd på Skolverket.
Läslyftet syftar till att ge förskollärare, lärare samt skolbibliotekarier vetenskapligt väl underbyggda metoder för att utveckla barns språkliga och kommunikativa förmåga samt förbättra elevernas läsförståelse och skrivförmåga. Skolverket har fördelat statsbidrag, tagit fram kompetensutvecklingsmaterial och utbildat handledare i att leda kollegialt lärande. Under perioden år 2014 till 2020 har drygt 38 000 lärare och mer än 32 000 förskolepersonal deltagit i Läslyftet. Cirka 7 000 skolor och förskolor har fått statsbidrag från Skolverket för att delta.
Majoriteten av skolhuvudmännen, rektorerna, handledarna och deltagarna i förskolan har bedömt Läslyftet som mycket bra eller ganska bra. Deltagarna i grund- och gymnasieskolan var något mindre positiva. Handledare, deltagare i förskolan och i grundskolans lägre årskurser och lärare i svenska och svenska som andraspråk har upplevt störst effekter av Läslyftet. Satsningen har upplevts stärka undervisningen när det gäller arbetet med texter, läsförståelse samt ord- och begreppsförståelse. Läslyftet har också bidragit till att utveckla förskolepersonalens och lärarnas interaktion med barnen och eleverna om olika texter. Dessutom tycks satsningen ha ökat samverkan mellan lärare och skolbibliotekarier.
Utvärderingen visar att lärare upplever kvarstående effekter på undervisningen. De fortsätter att omsätta det de har lärt sig i sin undervisning, bland annat använder de fler språk-, läs- och skrivutvecklande undervisningsmetoder och arbetar med olika texter på ett mer medvetet sätt. De upplever också att barnen och eleverna har fått ett ökat intresse för text och läsning.
– Det är glädjande att Läslyftet har bidragit till att lärare tillsammans har utvecklat undervisningen. Utvärderingen visar också att Läslyftet har fungerat lika bra på skolor med olika förutsättningar, säger Pia Kangas.
Utvärderingen är genomförd av Centrum för utvärderingsforskning vid Umeå universitet på uppdrag av Skolverket och inleddes hösten 2015. Utvärderingen bygger på analyser av Läslyftets material, elektroniska enkäter, intervjuer och fallstudier.
Läs mer om Läslyftet i förskolan
Den utvärdering som presenteras här och som genomfördes på uppdrag av Skolverket omfattar inte Läslyftets effekt på elevers läs- och skrivförmåga. Det kommer Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) att utvärdera.
Här finns slutrapporten och delrapporter som har utvärderat Läslyftet i skolan.
Läs mer om och ladda ner utvärderingarna om Läslyftet.
Slutrapporten visar att Läslyftet har upplevts stärka undervisningen när det gäller arbetet med texter, läsförståelse och ord- och begreppsförståelse, samt bidragit till att utveckla förskolepersonalens och lärarnas interaktion med barnen och eleverna om olika texter. Handledare, deltagare i förskolan och i grundskolans lägre årskurser och lärare i svenska och svenska som andraspråk har upplevt störst effekter av Läslyftet. Framförallt har de genom det kollegiala lärandet fått insikter i och kunskaper om undervisning.
Ladda ner slutrapport om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Utvärderingen visar att innehållet i de 13 första läslyftsmodulerna tycks vara relevant och användbart för målgruppen och presenteras på ett sätt som är anpassat för mottagarna. Text- och filmmaterial kompletterar varandra väl och det finns en stor variation av språk-, läs- och skrivdidaktiska perspektiv, vilket torde lägga god grund för kompetensutveckling av lärare i olika ämnen och stadier.
Ladda ner delrapport 1 om Läslyftet (pdf, 893 kB)
Utvärderingen visar att majoriteten av grundskolans huvudmän, rektorer och handledare och fyra av tio lärare uppgav att Läslyftet har varit mycket bra. För lärarna har Läslyftet haft störst effekt på deras insikter och engagemang i språk- läs- och skrivutvecklingsfrågor och på kollegialt lärande.
Ladda ner delrapport 2 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Utvärderingen visar att de 14 modulerna generellt ger ett gott stöd till lärarna för implementering av föreslagna metoder och arbetssätt. Innehållet i och utformningen av modulerna svarar i hög grad mot de övergripande intentionerna med Läslyftet. Vidare tillgodoser de behoven av fortbildning hos fler lärargrupper.
Ladda ner delrapport 3 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Utvärderingen visar att majoriteten av gymnasieskolans huvudmän, rektorer och handledare och knappt fyra av tio gymnasielärare uppgav att Läslyftet varit ”mycket bra”. En fjärdedel av handledarna uppgav att kvaliteten på handledarutbildningen var ”mycket hög” och hälften att den var ”ganska hög”.
Ladda ner delrapport 4 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Utvärderingen visar att satsningen på Läslyftet i förskolan huvudsakligen uppfattas som positiv, och att satsningens två mål uppfyllts: att utveckla kompetens om barns språkutveckling och att utveckla fortbildnings- och samarbetskulturen.
Ladda ner delrapport 5 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Utvärderingen visar bland annat att Läslyftet har bidragit med insikter och ökad kunskap om hur lärare i grundskolan kan arbeta med språk- läs- och skrivutveckling i alla ämnen. Läslyftet har också gett lärarna insikter och kunskaper av mer generell pedagogisk och didaktisk karaktär.
Ladda ner delrapport 6 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Rapporten redovisar vilka kvarvarande effekter Läslyftet har givit, ett och ett halvt år efter deltagandet. Uppföljningsstudien visar över lag på ett positivt resultat även om effekterna har minskat efter ett och ett halvt år.
Ladda ner delrapport 7 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Rapporten avser de fyra läslyftsmodulerna för förskolan. Rapporten visar att modulerna i hög grad svarar mot de övergripande intentionerna med Läslyftet. Modulerna har förutsättningar att kunna bidra till ökad kunskap om och djupare inblick i barns språkutveckling och deras första möte med skriftspråket.
Ladda ner delrapport 8 om Läslyftet (pdf, 995 kB)
Rapporten är en fallstudie som visar Läslyftets avtryck på fyra gymnasieskolor med skilda förutsättningar. Fallstudien visar bland annat att Läslyftet har bidragit till en del nya insikter och kunskaper om språk-, läs- och skrivutvecklande arbetssätt hos de deltagande lärarna.
Ladda ner delrapport 9 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Skolverkets delredovisning av uppdraget att ta fram fortbildning för lärare i läs- och skrivutveckling under åren 2014 och 2015.
Utvärdering av Läslyftets utprövningsomgång
Denna intervjustudie syftar dels till att undersöka skolbibliotekariernas roll i Läslyftet, dels till att undersöka om Läslyftet lett till önskade effekter och söka förklaringar till resultaten. Det råder enighet bland de intervjuade skolbibliotekarierna, rektorerna och lärarna om att satsningen på Läslyftet för skolbibliotekarier har varit värdefull och resulterat i förbättringar i verksamheten.
Ladda ner delrapport 10 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Denna enkätstudie riktad till förskolan tyder på att Läslyftet svarar mot ett stort behov av fortbildning i språk-, läs- och skrivutveckling och kollegialt lärande i förskolan. Så här långt tycks Läslyftet i förskolan uppnått de flesta av de mål som avses med satsningen och då särskilt ökade kunskaper och insikter hos personalen och förändrade arbetssätt.
Delrapport 11 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Denna enkätstudie riktad till gymnasieskolan tyder på att effekter av Läslyftet finns kvar i gymnasieskolan ett och ett halvt år efter genomförandet men effekterna har till en del avtagit. Läslyftet har haft störst kvarstående effekter på handledarna medan lärarna rapporterar lägst kvarstående effekter av målgrupperna.
Delrapport 12 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Denna enkätstudie tyder på att huvudmännens sammantagna bedömning av Läslyftet är övervägande positiv, om än något mindre positiv än som framkommit i tidigare enkäter till huvudmännen. De viktigaste fördelarna med Läslyftet har, enligt huvudmännen, varit dess systematiska upplägg och att det är en kompetensutvecklingsmodell som kan användas inom flera kompetensutvecklingsområden.
Delrapport 13 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Läs mer om och ladda ner utvärderingarna om Läslyftet.
Slutrapporten visar att Läslyftet har upplevts stärka undervisningen när det gäller arbetet med texter, läsförståelse och ord- och begreppsförståelse, samt bidragit till att utveckla förskolepersonalens och lärarnas interaktion med barnen och eleverna om olika texter. Handledare, deltagare i förskolan och i grundskolans lägre årskurser och lärare i svenska och svenska som andraspråk har upplevt störst effekter av Läslyftet. Framförallt har de genom det kollegiala lärandet fått insikter i och kunskaper om undervisning.
Ladda ner slutrapport om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Utvärderingen visar att innehållet i de 13 första läslyftsmodulerna tycks vara relevant och användbart för målgruppen och presenteras på ett sätt som är anpassat för mottagarna. Text- och filmmaterial kompletterar varandra väl och det finns en stor variation av språk-, läs- och skrivdidaktiska perspektiv, vilket torde lägga god grund för kompetensutveckling av lärare i olika ämnen och stadier.
Ladda ner delrapport 1 om Läslyftet (pdf, 893 kB)
Utvärderingen visar att majoriteten av grundskolans huvudmän, rektorer och handledare och fyra av tio lärare uppgav att Läslyftet har varit mycket bra. För lärarna har Läslyftet haft störst effekt på deras insikter och engagemang i språk- läs- och skrivutvecklingsfrågor och på kollegialt lärande.
Ladda ner delrapport 2 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Utvärderingen visar att de 14 modulerna generellt ger ett gott stöd till lärarna för implementering av föreslagna metoder och arbetssätt. Innehållet i och utformningen av modulerna svarar i hög grad mot de övergripande intentionerna med Läslyftet. Vidare tillgodoser de behoven av fortbildning hos fler lärargrupper.
Ladda ner delrapport 3 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Utvärderingen visar att majoriteten av gymnasieskolans huvudmän, rektorer och handledare och knappt fyra av tio gymnasielärare uppgav att Läslyftet varit ”mycket bra”. En fjärdedel av handledarna uppgav att kvaliteten på handledarutbildningen var ”mycket hög” och hälften att den var ”ganska hög”.
Ladda ner delrapport 4 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Utvärderingen visar att satsningen på Läslyftet i förskolan huvudsakligen uppfattas som positiv, och att satsningens två mål uppfyllts: att utveckla kompetens om barns språkutveckling och att utveckla fortbildnings- och samarbetskulturen.
Ladda ner delrapport 5 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Utvärderingen visar bland annat att Läslyftet har bidragit med insikter och ökad kunskap om hur lärare i grundskolan kan arbeta med språk- läs- och skrivutveckling i alla ämnen. Läslyftet har också gett lärarna insikter och kunskaper av mer generell pedagogisk och didaktisk karaktär.
Ladda ner delrapport 6 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Rapporten redovisar vilka kvarvarande effekter Läslyftet har givit, ett och ett halvt år efter deltagandet. Uppföljningsstudien visar över lag på ett positivt resultat även om effekterna har minskat efter ett och ett halvt år.
Ladda ner delrapport 7 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Rapporten avser de fyra läslyftsmodulerna för förskolan. Rapporten visar att modulerna i hög grad svarar mot de övergripande intentionerna med Läslyftet. Modulerna har förutsättningar att kunna bidra till ökad kunskap om och djupare inblick i barns språkutveckling och deras första möte med skriftspråket.
Ladda ner delrapport 8 om Läslyftet (pdf, 995 kB)
Rapporten är en fallstudie som visar Läslyftets avtryck på fyra gymnasieskolor med skilda förutsättningar. Fallstudien visar bland annat att Läslyftet har bidragit till en del nya insikter och kunskaper om språk-, läs- och skrivutvecklande arbetssätt hos de deltagande lärarna.
Ladda ner delrapport 9 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Skolverkets delredovisning av uppdraget att ta fram fortbildning för lärare i läs- och skrivutveckling under åren 2014 och 2015.
Utvärdering av Läslyftets utprövningsomgång
Denna intervjustudie syftar dels till att undersöka skolbibliotekariernas roll i Läslyftet, dels till att undersöka om Läslyftet lett till önskade effekter och söka förklaringar till resultaten. Det råder enighet bland de intervjuade skolbibliotekarierna, rektorerna och lärarna om att satsningen på Läslyftet för skolbibliotekarier har varit värdefull och resulterat i förbättringar i verksamheten.
Ladda ner delrapport 10 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Denna enkätstudie riktad till förskolan tyder på att Läslyftet svarar mot ett stort behov av fortbildning i språk-, läs- och skrivutveckling och kollegialt lärande i förskolan. Så här långt tycks Läslyftet i förskolan uppnått de flesta av de mål som avses med satsningen och då särskilt ökade kunskaper och insikter hos personalen och förändrade arbetssätt.
Delrapport 11 om Läslyftet (pdf, 1 MB)
Denna enkätstudie riktad till gymnasieskolan tyder på att effekter av Läslyftet finns kvar i gymnasieskolan ett och ett halvt år efter genomförandet men effekterna har till en del avtagit. Läslyftet har haft störst kvarstående effekter på handledarna medan lärarna rapporterar lägst kvarstående effekter av målgrupperna.
Delrapport 12 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Denna enkätstudie tyder på att huvudmännens sammantagna bedömning av Läslyftet är övervägande positiv, om än något mindre positiv än som framkommit i tidigare enkäter till huvudmännen. De viktigaste fördelarna med Läslyftet har, enligt huvudmännen, varit dess systematiska upplägg och att det är en kompetensutvecklingsmodell som kan användas inom flera kompetensutvecklingsområden.
Delrapport 13 om Läslyftet (pdf, 2 MB)
Har ni frågor om Läslyftet, kontakta oss med e-post till laslyftet@skolverket.se.