Statistiknyhet
Etablering på arbetsmarknaden eller fortsatta studier efter gymnasieskolan
Ungefär 7 av 10 ungdomar som tog en yrkesexamen läsåret 2013/14 hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden efter fem år. Andelen ungdomar som var högskolestuderande efter examen från ett högskoleförberedande program var högst tre år efter gymnasieskolan och minskade därefter till ungefär samma nivå som ett år efter examen.
PM - Etablering på arbetsmarknaden eller fortsatta studier år 2019 efter gymnasieskola
Etableringsstatus efter yrkesprogram
Ungefär 7 av 10 av de 25 800 ungdomar som tog en yrkesexamen läsåret 2013/14 hade en etablerad ställning på arbetsmarknaden efter fem år. Detta var ytterligare en ökning jämfört med tre år efter examen medan den största ökningen skedde mellan ett och tre år efter examen.
Under samma tid minskade andelen ungdomar med svag eller osäker ställning på arbetsmarknaden. De största minskningarna skedde mellan ett och tre år efter yrkesexamen, i linje med att andelen etablerade ökade.
Andelen ungdomar som var högskolestuderande efter examen ökade något över tid. Andelen ungdomar i övriga studier var något högre de första två åren jämfört med högskolestudier men minskade något över tid.
Etableringsstatus efter högskoleförberedande program
Andelen ungdomar som var högskolestuderande var högst tre år efter examen och minskade därefter till ungefär samma nivå som ett år efter examen.
Andelen ungdomar med en etablerad ställning på arbetsmarknaden ökade mellan ett och tre år för att sedan öka ytterligare från tre till fem år efter examen. Andelen med osäker eller svag ställning minskade över tid, och även andelen i övriga studier.
Kontaktuppgifter
Vid frågor om statistiken mejla till utbildningsstatistik@skolverket.se.
Publicerades den .
Aktuell statistik
- Statistik om sysselsättning efter anpassade gymnasieskolan och komvux som anpassad utbildning
- Kommunernas aktivitetsansvar perioden 2023/2024
- Ny statistik om nationella prov i grundskolan
- Statistik om betygen i gymnasiet år 2024
- Preliminär statistik om gymnasieskolans elever