Var står ni idag? Med hjälp av vår checklista nedan kan ni snabbt få grepp om vad ni behöver tänka på inför inventering av lärares avlastningsbehov.
Läs igenom frågorna och ta ställning till hur väl olika påståenden stämmer överens med er verksamhet. Notera gärna vilka områden ni bedömer att ni behöver arbeta mer med. I slutet frågeformuläret hittar ni förslag på material som kan vara till nytta i det fortsatta arbetet.
Lärare ska kunna stanna i yrket hela livet. Det förutsätter att det finns möjlighet att individuellt anpassa arbetets innehåll och utformning över tid. Ett aktivt och långsiktigt arbetsmiljöarbete är en viktig förutsättning för ett hållbart arbetsliv.
Huvudmannen behöver stötta rektorer i att avlasta lärarna. Det innebär att planera, samråda, följa upp och göra nödvändiga insatser för att främja kompetensförsörjningen.
Rätt kompetenser behöver vara tillgängliga när de behövs och de ska användas på ett optimalt och hållbart sätt. Därför behöver huvudmannen kartlägga och analysera behovet av kompetensförsörjning både på kort och lång sikt. Som exempel kan aktuella prognoser om elevkullar och personalstatistik vara ett underlag i arbetet. Tänk på att förankra i hela styrkedjan.
Huvudmannen behöver vara tydlig och transparent i sitt strategiska arbete med kompetensförsörjning.
Kunskap – vägen till Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
ett hållbart arbetsliv på Arbetsmiljöverkets webbplats Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Sammanställning över arbetsuppgifter som andra än lärare kan utföra Länk till annan webbplats.
Lärarförsörjning: vårt samlade stöd för att motverka lärarbristen Länk till annan webbplats.
Leda förändring: vägledning för att leda ett förändringsarbete Länk till annan webbplats.
Kvalitetsverkstaden: processtöd för huvudmannaorganisationen Länk till annan webbplats.
Leda förändring: vägledning för att leda ett förändringsarbete Länk till annan webbplats.