Spridning av nationella prov i grundskolan och gymnasieskolan
Om det står klart att innehållet i ett nationellt prov eller delprov är känt bland elever kan rektor behöva ta beslut om att använda ett ersättningsprov. Det är viktigt att skolan har tydliga rutiner så att man kan agera skyndsamt i ett sådant fall.
Om ett prov har spridits är det rektorn som beslutar om eleverna ska genomföra ersättningsprovet istället för ordinarie prov eller inte. Ett sådant beslut ska grunda sig på att rektorn med säkerhet vet att provet är känt för eleverna i förväg. Skolverket kan rekommendera rektorer att använda ersättningsprovet om vi fått bevis för att ett prov har blivit exponerat.
Ha tydliga rutiner
Det är avgörande att skolan följer de regler som finns för hantering av proven för att minska risken för att prov exponeras innan provdatum.
Det är också viktigt att skolan har rutiner för en eventuell spridning. Att ett prov är känt för eleverna blir ofta uppmärksammat kort inpå provdagen, vilket gör att skolan ofta har kort om tid på sig att kopiera upp ersättningsprov och förbereda provgenomförandet. Skolan kan till exempel se till att berörd personal vet var ersättningsprovet finns. Ersättningsprov skickas inte ut varje år och de skickas endast ut i ett exemplar.
Det är rektorn som beslutar om skolan ska använda ersättningsprovet istället för ordinarie prov. Eftersom nya ersättningsprov inte skickas ut varje år kan samma ersättningsprov komma att användas flera gånger. Skolan behöver därför spara originalet av ersättningsprovet även efter att det har använts.
Grundskolan: Hantera nationella proven säkert
När spridning upptäcks i efterhand
I vissa fall kan elevernas kännedom om provet bli uppenbar alldeles för sent eller till och med efter provgenomförandet. Det är då viktigt att läraren är uppmärksam på prestationer som sticker ut. Om en eller flera elever har ett oväntat högt resultat i förhållande till vad hen vanligtvis brukar prestera kan det vara ett tecken på fusk. Läraren kan inte utgå ifrån att en hel klass har fuskat. Den här bedömningen behöver göras på individnivå.
Missad chans att visa sina kunskaper
Om läraren kan konstatera att en elev har fuskat kan provresultatet inte tas med i den samlade bedömning av elevens kunskaper vid betygssättningen. Det här innebär att eleven har missat en chans att visa sina kunskaper och skolan kan inte låta elever göra om till exempel ersättningsprovet vid ett annat tillfälle. Läraren bör också konsultera den policy som används vid fusk på aktuell skola.
Lämna in resultat
När skolan har använt ersättningsprovet
Insamlingen till Statistiska centralbyrån (SCB) skiljer sig åt för grundskolan och gymnasieskolan när en skola har använt ersättningsprovet. Specialskolor rapporterar inga resultat till SCB.
Om årskurs 9 har använt ersättningsprovet ska skolan i rapporteringen till SCB ange att eleverna har genomfört ersättningsprov. Om en gymnasieskola har använt ersättningsprovet ska de rapportera in resultatet till SCB och ange att ersättningsprovet har använts.
Det här påverkar förstås inte elevernas resultat, men det är viktigt för den officiella statistiken att olika provs resultat inte blandas ihop.
Skolan deltar inte i insamlingen till lärosätena (insamling 2) eftersom den här insamlingen, av elever födda på vissa datum, syftar till att följa upp det ordinarie provet och utveckla provverksamheten.
När läraren uppmärksammar spridningen i efterhand
Om det vid bedömningen står klart för läraren att en eller flera elever har haft kännedom om provet i förväg ska skolan ange att eleven ej deltagit i provet i insamlingen till SCB (insamling 1).
Skolan deltar inte i insamlingen till lärosätena (insamling 2) eftersom den här insamlingen, av elever födda på vissa datum, syftar till att följa upp det ordinarie provet och utveckla provverksamheten
Kontakt
Om du har viktig information om de nationella proven, till exempel uppgifter om att ett prov har spridits inför ett provtillfälle, kontakta gärna denna adress: