På grund av spridningen av covid-19 gäller under en begränsad tid delvis andra bestämmelser än normalt för skolväsendet. De ordinarie lagarna och reglerna gäller fortfarande, men de tillfälliga bestämmelserna innebär att huvudmän i en del fall kan få göra vissa undantag från delar av skolförfattningarna. En del information under Ansvar i skolfrågor måste därför läsas tillsammans med de tillfälliga reglerna.
Regler för förskolor och skolor som håller öppet eller behöver stänga på grund av coronapandemin
Om ett barns vårdnadshavare vill att barnet ska få pedagogisk omsorg i stället för förskola eller fritidshem ska kommunen sträva efter att erbjuda det. Här kan du läsa om vad regelverket säger om pedagogisk omsorg.
Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg kan också bedrivas i en särskild lokal.
Pedagogisk omsorg vänder sig till barn i samma åldrar (1–12 år) som de barn och elever som går i förskola och på fritidshem. Verksamheten ska stimulera barns utveckling och lärande och utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande. Kommunen ska systematiskt följa upp och utvärdera verksamheten.
Hur och var verksamheten bedrivs ser olika ut. Både kommuner och fristående huvudmän kan bedriva pedagogisk omsorg. En fristående huvudman har under vissa förutsättningar rätt till bidrag från kommunen.
Det finnas många olika sorters fristående huvudmän som bedriver pedagogisk omsorg, till exempel
Källa: 25 kapitlet 2, 8 och 10 §§ skollagen.
Källor: 1 kapitlet 1-3 §§, 2 kapitlet 13-14 §§ och 25 kapitlet 7 § skollagen samt proposition 2009/10:165 Den nya skollagen - för kunskap, valfrihet och trygghet sidan 527.
Pedagogisk omsorg styrs av skollagen, främst kapitel 25. Även skollagens bestämmelser om åtgärder mot kränkande behandling gäller för pedagogisk omsorg. Förskolans läroplan är vägledande men inte bindande för pedagogisk omsorg.
Enligt skollagen gäller för all pedagogisk omsorg att
Källor: 6 kapitlet 1 § och 25 kapitlet 6-7 §§ skollagen samt proposition 2009/10:165 Den nya skollagen - för kunskap, valfrihet och trygghet sidan 526-528.
Om pedagogisk omsorg i skollagen på Riksdagens webbplats
Det finns allmänna råd med kommentarer för pedagogisk omsorg. Råden bör följas om inte den som är ansvarig för verksamheten kan visa att bestämmelserna i skollagen uppfylls på annat sätt.
Allmänna råd för pedagogisk omsorg
Om du inte hittar svar på din fråga här kan du kontakta Skolverkets upplysningstjänst.