Betyg

När lärare sätter betyg utvärderar hon eller han allsidigt varje elevs kunskaper i förhållande till kunskapskraven. Här hittar du information om vad som gäller för betyg och betygssättning i respektive skolform.

Allmänna råd om betyg & betygssättning

De allmänna råden om betyg och betygssättning riktar sig till alla skolformer där lärare sätter betyg. I råden beskrivs lärares arbete med betygssättning, hur betyg och kunskapskrav bör kommuniceras med elever samt hur man bör följa upp betyg och betygssättning.

Allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättninglänk till annan webbplats

Fördjupa dina kunskaper om betyg och betygssättning utifrån Skolverkets nya allmänna råd genom att gå en av våra webbkurser.

Betyg och nyanlända elever

När en nyanländ elev börjar skolan sent på terminen har läraren ofta lite eller ingen information om elevens kunskaper när det är dags för betygssättning.

Nyanlända elever och betyg i grundskolan

Webbkurser om bedömning och betygssättning

Vi erbjuder flera webbkurser på temat bedömning och betyg. Du hittar bland annat webbkurser om betygsättning för lärare i årskurs 4–6, 7–9, gymnasieskolan och komvux, en webbkurser om dokumentation och en om hur du ger elever användbar återkoppling.

Hitta webbkurser om bedömning och betyglänk till annan webbplats

Registrera och utforma betyg

Det finns regler för hur betygen ska utformas i olika skolformer. Elevernas betyg ska också antecknas i en betygskatalog.

Registrera och utforma betyg

För dig som är elev eller förälder

Elever i grundskolan får betyg första gången i slutet av höstterminen i årskurs 6. Sedan får eleven ett nytt betyg i slutet av varje termin fram till våren i årskurs 9 när slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget elever söker vidare till gymnasieskolan.

Mer om betyg och kunskapskrav för dig som är elev eller förälder

Sök på Skolverkets webbplats

Sök på skolverket.se

Senast uppdaterad 18 oktober 2021

Innehåll på denna sida