Betyg

Vid betygssättning för lärare en sammantagen bedömning av elevens kunskaper i förhållande till betygskriterierna och sätter det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper. Här hittar du information om vad som gäller för betyg och betygssättning i respektive skolform.

Allmänna råd om betyg & betygssättning

De allmänna råden om betyg och betygssättning riktar sig till alla skolformer där lärare sätter betyg. I råden beskrivs lärares arbete med betygssättning, hur betyg och betygskriterier bör kommuniceras med elever samt hur man bör följa upp betyg och betygssättning.

Allmänna råd med kommentarer om betyg och betygssättning Länk till annan webbplats.

Betyg och nyanlända elever

När en nyanländ elev börjar skolan sent på terminen har läraren ofta lite eller ingen information om elevens kunskaper när det är dags för betygssättning.

Nyanlända elever och betyg i grundskolan

Webbkurser om bedömning och betygssättning

Vi erbjuder flera webbkurser på temat bedömning och betyg. Du hittar bland annat webbkurser om betygsättning för lärare i årskurs 4–6, 7–9, gymnasieskolan och komvux, en webbkurs om dokumentation och en om hur du ger elever användbar återkoppling.

Hitta webbkurser om bedömning och betyg Länk till annan webbplats.

Registrera och utforma betyg

Det finns regler för hur betygen ska utformas i olika skolformer. Elevernas betyg ska också antecknas i en betygskatalog.

Registrera och utforma betyg

För dig som är elev eller förälder

Elever i grundskolan får betyg första gången i slutet av höstterminen i årskurs 6. Sedan får eleven ett nytt betyg i slutet av varje termin fram till våren i årskurs 9 när slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget elever söker vidare till gymnasieskolan.

Mer om betyg och betygskriterier för dig som är elev eller förälder

Sök på Skolverkets webbplats

Sök på skolverket.se

Senast uppdaterad 01 juli 2022