Du som har en lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen kan ansöka om att få lärarlegitimation eller förskollärarlegitimation. Så här ansöker du med en svensk examen.
Det tar 15–30 minuter att göra en ansökan om du har dina intyg i ordning. Läs noga igenom hur ansökan går till innan du ansöker.
Observera att du inte kan ansöka om legitimation från en mobiltelefon. Du behöver använda en dator eller någon annan digital enhet.
Då du kommer att slussas vidare till vår ansökningsportal så behöver du ha någon av följande webbläsare med tillhörande uppdateringar:
Webbläsare | Version eller uppdatering |
---|---|
Chrome | Senaste uppdateringen. |
Firefox | Senaste uppdateringen. |
Edge | Någon av de två senaste uppdateringarna. |
IE | Version 11. |
Safari | Någon av de två senaste uppdateringarna. |
iOS | Någon av de två senaste uppdateringarna. |
Android | Version Q (10.0), Pie (9.0), Oreo (8.0) eller Nougat (7.0). |
Innan du påbörjar din ansökan är det viktigt att du har dina intyg i ordning.
Läs mer om vilka intyg som krävs längre ner på sidan.
Klicka på länken Ansök om legitimation. I ansökningsformuläret får du veta allt du behöver för att göra din ansökan. Du hittar förklarande texter, intygsmallar och länkar till mer information.
Du kan göra din ansökan med eller utan Bank-Id.
Skolverket
Box 4002
171 04 Solna
Det kostar 1 500 kronor att ansöka om en lärarlegitimation eller förskollärarlegitimation. Du som har en examen som är utfärdad före den 1 juli 2011 behöver inte betala någon ansökningsavgift.
När Skolverket har registrerat din ansökan skickar vi en bekräftelse. Där får du veta hur du betalar ansökningsavgiften.
Regeringen har bestämt att Skolverket ska ta ut en ansökningsavgift. Den är till för att täcka Skolverkets kostnader för att handlägga ansökan.
Källa: 4 kapitlet 5 § i förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
Skicka en kopia på din lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen när du ansöker om legitimation för första gången. Obs! Skicka in alla sidor i examensbeviset.
Du får i regel de behörigheter som följer av din lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. Om du vill bli behörig att undervisa i yrkesämnen behöver du ange vilka yrkesämnen du vill bli behörig att undervisa i.
Vill du ansöka om behörigheter som inte ingår i din examen? När du ansöker om fler behörigheter måste du ange alla ämnen, årskurser och skolformer du vill bli behörig att undervisa i. Du måste även skicka in intyg som visar att du uppfyller kraven för de ämnen, årskurser och skolformer som du ansöker om.
Behörigheter du kan få utöver din examen
Utöver din lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen behöver du skicka in något av dessa intyg:
Om du har undervisningserfarenhet kan du skicka med intyg från förskolor eller skolor i Sverige. Använd dig av Skolverkets blankett för erfarenhetsintyg. Intyget ska vara underskrivet av rektorn eller huvudmannen för den eller de förskolor eller skolor där du har undervisat.
Blanketter för erfarenhetsintyg:
Undervisningserfarenhet förskolan (pdf, 226 kB)
Undervisningserfarenhet grundskolenivå (pdf, 253 kB)
Undervisningserfarenhet gymnasienivå (pdf, 268 kB)
Du behöver skicka in intyg som visar att du har yrkeskunskaper i det eller de yrkesämnen du ansöker om behörighet i. Yrkeskunskaperna ska vara både teoretiska och erfarenhetsbaserade. Du behöver skicka in
För att ytterligare styrka dina specialiserade yrkeskunskaper kan du även skicka in
När du ansöker om yrkesämnen finns det en valideringsblankett du kan fylla i sist i din ansökan.
Nej, Skolverket gör inte några förhandsbedömningar. Du måste göra en ansökan för att vi ska göra en bedömning.
Nej, du behöver inte skicka in handlingar som du skickade in i samband med din tidigare ansökan. De finns kvar hos oss. Däremot behöver du skicka in de nya intyg som vi inte tagit del av.
Om du redan har en legitimation ska du ansöka om att utöka din legitimation med fler behörigheter.
När du registrerar din ansökan får du ett bekräftelsemejl. Där står det hur du ska göra för att betala och vilket OCR-nummer du ska använda.
Om du inte betalar din ansökningsavgift avslutar Skolverket ditt ärende och skickar dig ett beslut där det står att du inte har betalat avgiften. Efter det är det för sent att betala. Då måste du göra en ny ansökan.
Källa: 4 kapitlet 5 § förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
Om du inte betalar inom två veckor från det att vi registrerat din ansökan kommer du att få en påminnelse. Då får du också ett nytt sista datum för inbetalning.
Du behöver inte betala något extra för det. Du kan fortfarande betala om vi inte skickat ut en påminnelse med ett nytt sista datum och det datumet har passerat.
Om vi får din betalning efter att vi fattat beslut i ditt ärende måste du ansöka på nytt om du vill ha en legitimation. När du har fått en bekräftelse på att vi har tagit emot din ansökan kan du höra av dig till oss och tala om att du betalade avgiften till ett tidigare ärende.
Ja, du kan betala från ett utländskt bankkonto.
Använd följande IBAN- och SWIFT-kod om du betalar från utländskt konto:
IBAN: SE58 1200 0000 0128 1010 7300
BIC-KOD: DABASESX
Bankadress:
Danske Bank
S-103 92 Stockholm
När ditt ärende registrerades ska du ha fått ett bekräftelsemejl med ett OCR-nummer. Det är ditt referensnummer. Du måste ange det när du betalar för att vi ska kunna identifiera din betalning.
Det är regeringen som bestämt att de som ansöker om lärar- och förskollärarlegitimation ska betala en ansökningsavgift. Den är till för att täcka Skolverkets kostnader för handläggningen. Det finns olika avgiftsbelopp beroende på om du ansöker för första gången eller om du vill utöka din legitimation med fler behörigheter vid ett senare tillfälle.
Källa: 4 kapitlet 5 § förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare.
Rektorn ska ha arbetat under hela eller delar av den period som erfarenhetsintyget gäller. Rektorn ska också känna sig bekväm med att underteckna erfarenhetsintyget och med att det finns underlag som styrker det du vill ha erfarenhetsintyget till.
Om rektorn inte arbetat under den period som intyget gäller kan du vända dig till huvudmannen för att få erfarenhetsintyget underskrivet.