Styr- och reglersystem handlar om att påverka omgivningen och förekommer nästan överallt i samhället. Denna påverkan kan vara antingen direkt i ett styrsystem eller indirekt via ett automatiskt reglersystem.
Exempel på styr- och reglersystem är när vi tänder och släcker lampor, vi spelar spel med joysticks och spelpaneler, vi tar ut pengar i bankomater och dörrar öppnas automatiskt när vi närmar oss en rörelsedetektor.
Styr- och reglerteknik finns som centralt innehåll för årskurs 7-9 och ska ge elever förutsättningar att utveckla någon eller några av förmågorna i kursplanen.
Här hittar du en inspirerande text om styr- och reglerteknik som integrerar teori och praktiska övningar som du som lärare kan använda för att undervisa om styr- och reglerteknik samt programmering.
Om styr- och reglerteknik (pdf, 736 kB)
Tre lärare i årskurs 8 har tillsammans planerat och genomfört arbetsområdet ”Varuhuset” för att ge eleverna förutsättningar att få en ökad förståelse för styr- och reglertekniska lösningar i samhället. I materialet finns också lärarnas reflektioner efter genomfört arbetsområde samt utdrag ur tre elevers dokumentationer av robotmodeller.
Arbetsområdet Varuhuset (pdf, 245 kB)
Filmen visar det första lektionspasset där eleverna får lära sig skillnaden mellan styrning och reglering.
Här kan du ta del av ett annat uppdrag som rör styr- och reglerteknik. Uppdraget handlar om att programmera en digital modell där en bilist parkerar sin bil i garaget och där garagedörrarna ska öppnas och stängas automatiskt med hjälp av en ljus- och ljudsignal.
Arbetsområdet Fjärrstyrd garageport (pdf, 93 kB)
I filmen kan du se en elev i årskurs 5 som berättar om sin programmering av en fjärrstyrd garageport.