Skolledare behöver se till att studie- och yrkesvägledningen är ett gemensamt ansvar som löper som en röd tråd genom hela skolgången. Då får eleverna möjlighet att fatta väl underbyggda studie- och yrkesval. Studie- och yrkesvägledningen behöver även vara väl organiserad med en tydlig ansvarsfördelning.
Eleverna i grundskolan behöver stöd att göra väl underbyggda val till gymnasieskolan, medan äldre elever behöver stöd i att hantera övergångar mellan olika utbildningar, samt övergången mellan utbildning och arbetsmarknad. En väl fungerande vägledning kan innebära:
Styrning och organisation av den breda studie- och yrkesvägledningen
Förebygga avhopp från gymnasieskolan
Allmänna råd om det kommunala aktivitetsansvaret, pdf
Du som är skolledare har ansvar för att organisera studie- och yrkesvägledningen på den egna skolan. Det innebär bland annat att du ser till att det finns sätt att utveckla studie- och yrkesvägledningen och att det finns en tydlig ansvarsfördelning. Eleven behöver utveckla kompetens i att göra väl underbyggda val tidigt i skolan. Därför har du som är skolledare ansvar att skapa förutsättningar för att studie- och yrkesvägledningen integreras i undervisningen tidigare än inför gymnasievalet i åk 8 eller 9.
Allmänna råd studie- och yrkesvägledning, pdf
Kunskapsöversikt: Att välja för framtiden, skolans stöd genom vägledning och lärande
Grundskolan behöver också nära samverkan med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt.
Studie- och yrkesvägledning i bred bemärkelse innebär till exempel praktisk arbetslivserfarenhet, undervisning om arbetslivet, studiebesök med mera. Delar av det centrala innehållet i kurs- och ämnesplaner kan kopplas till framtida studie- och yrkesval.
Lärare och studie- och yrkesvägledare behöver samarbeta för att integrera studie- och yrkesvägledningen i undervisningen. Det kan till exempel handla om:
Studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar, pdf
Studie- och yrkesvägledning i snäv bemärkelse är den personliga vägledning som studie- och yrkesvägledaren ger i form av vägledningssamtal.
Vi har tagit fram stödmaterial med goda exempel, där studie- och yrkesvägledning integrerats i undervisningen på ett medvetet sätt genom att tidigt visa på yrkes- och utbildningsalternativ. Eleverna har på så sätt sett meningen med olika ämnen och de kunskaper som krävs. Materialet riktar sig i första hand till lärare, både på grundskolan, vux och gymnasieskolan, men även huvudmän, rektorer och studie- och yrkesvägledare har nytta av materialet.
Studie- och yrkesvägledning i undervisningen, gymnasieskola och gymnasiesärskola, pdf
Studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Fem lärande exempel från grundskolan, pdf
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen. Fem lärande exempel. pdf
Här kan du även läsa dessa exempel från vuxenutbildningen direkt på webben:
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen - Eductus
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen - Motala kommun
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen - Curt Nicolingymnasiet
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen - Lärvux i Lund
Studie- och yrkesvägledning i vuxenutbildningen - Cuben i Göteborg
Gå vår kollegiala utbildning om studie- och yrkesvägledning i undervisningen, läs mera här